Negyedszer BL-döntős a Veszprém kézilabdacsapata

Vágólapra másolva!
2019.06.01. 15:05
null
Petar Nenadics parádézott a Kielce ellen (Fotó: AFP)
A Telekom Veszprém 33–30-ra legyőzte a Kielcét, ezzel bejutott a férfi kézilabda Bajnokok Ligája döntőjébe – története során negyedszer. A kölni négyes döntő első mérkőzésén a magyar csapatban az első félidőben Sterbik Árpád remekelt – amíg meg nem sérült –, míg a szünet után Petar Nenadics vette a kezébe az irányítást. A fináléban a Barcelonát legyőző Vardar Szkopje lesz a Veszprém ellenfele.

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ
TELEKOM VESZPRÉM–PGE VIVE KIELCE (lengyel) 33–30 (13–13)
Köln, 19 250
néző. Vezette: D. Nacsevszki, Nikolov (északmacedónok)
VESZPRÉM: STERBIK – Gajic 5 (1), NAGY L. 3, LÉKAI 4, B. Blagotinsek 2, Mackovsek, STRLEK 4. Csere: MIKLER (kapus), Terzic, P. NENADICS 12 (3), A. Nilsson, Mahé, M. Ilics 1, Tönnesen 2. Edző: David Davis
KIELCE: Cupara – A. DUJSHEBAEV 6 (2), KARALJOK 5, JANC 4, Mamic 2, Jurkiewicz 1, CINDRIC 5. Csere: Ivic (kapus), Kules 3, Jachlewski 1, Aguinagalde, A. Fernández 1, K. Lijewski, Moryto 2. Edző: Talant Dujsebajev
Az eredmény alakulása. 4. perc: 4–0. 11. p.: 5–3. 18. p.: 8–5. 25. p.: 8–10. 33. p.: 15–15. 38. p.: 18–18. 42. p.: 22–18. 49. p.: 28–24. 52. p.: 28–27. 58. p.: 32–28
Kiállítások: 8, ill. 4 perc
Hétméteresek: 6/4, ill. 4/2

A MÁSIK ELŐDÖNTŐBEN
RK VARDAR (észak-macedón)–Barca Lassa (spanyol) 29–27 (9–16)

A VASÁRNAPI PROGRAM
DÖNTŐ
18.00:
Telekom Veszprém–Vardar Szkopje (északmacedón) (Tv: Sport1, élőben az NSO-n)
A HARMADIK HELYÉRT
15.15:
Barcelona (spanyol)–Kielce (lengyel) (Tv: Sport1)

ÖSSZEFOGLALÓ

Egy év kihagyás után tért vissza Kölnbe a Veszprém, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy végre elhódítsa a BL-trófeát. Ez a négyes döntő résztvevői közül csak a magyar csapatnak nem sikerült korábban.

Idén rendezik a 10. final fourt, így a meccset felvezető műsort is ennek szentelték: sorban megelevenedtek az utóbbi kilenc év döntői, mondjuk a 2016-osat valószínűleg sok veszprémi szurkoló elfelejtette volna. A 20 ezres Lanxess Arénában amúgy mindenhol láttunk piros mezes drukkereket, egyértelműen a Veszprémet kísérték el a legtöbben a négyes döntőre. A kezdés előtt David Davis arról beszélt az egyik műsorvezetőnek, hogy kiváló formában érkeztek el az idény hajrájához, így magabiztosan várják a mérkőzéseket.

A Veszprém edzője egyébként a szokásos csapatot küldte fel a kezdéshez, Sterbik Árpáddal a kapuban és Lékai Mátéval irányítóban. A túloldalon ott volt a pénteken még izomproblémával kezelt Luka Cindric. Blaz Blagotinsek erőteljesen indított beállóban, rendre megjátszható volt, és hátul is hozta a rá jellemző kemény játékot. Jól dolgozott a fal Sterbik előtt, a szerzett labdákból indulva négy góllal meglógott a magyar csapat (4–0). Petar Nenadics szinte önkívületben ünnepelte, ahogy a saját kapuja elől egész pályás találatot ért el (lásd a videóban). Alex Dujshebaev majdnem a 6. percben szerezte csak a Kielce első gólját.

RIADÓZTATTÁK A FIATAL VESZPRÉMI KAPUST
Sterbik Árpád pótlására Kölnbe repíti 17 éves kapusát, Palasics Kristófot a Veszprém. A fiatal hálóőr holnap reggel indul útnak.

Sterbik több szép védéssel járult hozzá az előny megtartásához, Blaz Janc hetesét is hárította. Davis folyamatosan nyugtatta Lékait, aki elkapkodott néhány támadást, amit kihasználva kettőre jött fel az ellenfél. A kezdeti jó periódus után visszaesett a Veszprém támadójátéka, amiben kielcei részről Vladimir Cuparának is megvolt a szerepe.

A 21. percben Marko Mamic egy ziccer végén ráesett Sterbikre, akit úgy kellett letámogatni a pályáról, az első félidő végén egy hatalmas jeges tömlővel a lábfején bicegett be az öltözőbe. A meccs alakulása miatt sem lehetett boldog, ugyanis a Kielce a vezetést is át tudta venni (8–9). Davis időt kért, és a sokat rontó Kentin Mahé helyére visszaküldte Lékait. Hét percig nem lőtt azonban gólt a csapata, ezalatt kettővel is meglépett a Kielce.

Nagy rohanásba fogtak a felek, egymást követték a gyors középkezdések, Momir Ilics bombájával 11–11-nél érte utol ellenfelét a Veszprém, és a szünetben is döntetlen volt az állás. (13–13)

A második félidőre jött a megszokott váltás, a padhoz közelebbi oldalon Nenadics játszott balátlövőben. Vissza is vette a vezetést a Veszprém, de Dujshebaevet csak nehezen tudta féken tartani. Igazán egyik csapat sem bírta ráerőltetni az akaratát a másikra, folytatódott a kiélezett küzdelem.

Ezt látták a felső karéjban ülő veszőprémiek (Fotó: EHF)
Ezt látták a felső karéjban ülő veszőprémiek (Fotó: EHF)

Aztán gyorsan felpörögtek az események, előbb kimaradt két veszprémi hetes (az elsőnél legalább a kipattanót bevágta Gajic), majd egy videózás után Blagotinsek kapott piros lapot, ráadásul kisvártatva Nagynak kellett leülnie a kispadra a bal vállát fájlalva. Az újabb gondok nem törték meg a veszprémieket, különösen Nenadics lendült bele, aki üres kapura és felállt fal ellen is sorra szórta a gólokat (összesen 14 lövésből 12-szer talált be), majd látványosan ünnepeltette magát a szurkolókkal. A meccs eleje után újra elment néggyel a Veszprém (23–19), de ez sem bizonyult tartósnak. Nagy László félmeztelenre vetkőzve kapott kötést a vállára, amivel emberhátrányban be tudott állni, de utána fájós arccal ült vissza a cserék közé.

Dujshebaev és Cindric vezérletével egy gólra jött vissza a Kielce, ekkor sikerült megakadályozni a további rohanását. Az utolsó öt perchez érve Davis tüzelte a szurkolókat, akiknek persze nem kellett sokáig mondani. Terzic kiállítása nem hiányzott, de Dujshebaev belehibázott. Az utolsó két percre visszaállt a négygólos különbség, innen már nem lehetett elveszíteni. A Veszprém 33–30-as sikerével újra bejutott a döntőbe, ahol a Barcát meglepetáésre felülmúló Vardar Szkopje lesz az ellenfele.

A Veszprém 2002, 2015 és 2016 után negyedszer játszhat döntőt a BL-ben, eddig mind a háromszor (a Magdeburg, a Barcelona és a Kielce ellen) elbukott az utolsó akadályban. A veszprémiek a mostani idényben november közepéig négyszer is kikaptak a csoportkörben, azóta viszont minden BL-meccsüket megnyerték, remek sorozatuk immár 12 meccs óta tart.

A meccs hajrája

AZ ELŐDÖNTŐ MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN
Barcelona (spanyol)–Vardar Szkopje (északmacedón) 27–29 (16–9)

PERCRŐL PERCRE
2. FÉLIDŐ
30. perc:
Mikler védi Dujshebaev hetesét. Moryto gólja után is a Veszprém ünnepel, ugyanis döntőbe jutott! 33–30
59. perc: Janc
farag a hátrányukon pontos átlövéssel. Nenadics egyedül megoldja. 33–29
58. perc:
Janc és Dujshebaev nem figyel egymásra, kipasszolják a labdát. Lékai valószínűleg eldönti. 32–28
57. perc:
Sikerült Nilsson megjátszani, büntető a vége. Nenadics nem tud hibázni. 31–28
56. perc: Dujshebaev betör passzívnál, Mikler véd, marad náluk a labda. Terzicet kiküldik, amiért Jancot nyakon ragadta. Dujshebaev mellé lő.
55. perc:
Öt-egyet védekeznek. Tönnesen előtt megnyílik az út, gól. Kielcei időkérés. Jól védekezik a Veszprém. 30–28
54. perc:
Cindric becikázik az emberek között, Mikler véd, ám büntetőt ítélnek. Dujshebaev belövi. 29–28
53. perc:
Gajic lövését Cupara védi, a kipattanó után azonban hetes jön. Nenadics lő, a kapufáról bepattan. 29–27
52. perc: Janc
megint ziccerig cselez, és kíméletlenül bevágja. 28–27
51. perc:
A Veszprém már kiegészülve támad, Mahé újra a pályán. Elveszik a franciától a labdát a bírók. Lékai jön is vissza Mahé helyére.
50. perc:
Eladja a labdát a Veszprém. Janc táncol ide-oda, majd becunderezi. 28–26
49. perc: Nenadics
talpról a kapus feje fölé bombáz. Cindric betörésből betalál, de büntető jön. Dujshebaev büntet is. 28–25
48. perc: Lékai
lő gyors gólt a középkezdés után. Cindric újabb gólt lő, Nilssont pedig kiállítják két percre. 27–24
47. perc: Cindric
most betörésből mattolja Miklert. Belelendült az eddig csendesebb horvát. De ez Nenadicsra is elmondható. Aztán megint Cindric. 26–23
46. perc: Gajic
a jobb szélről kilövi a hosszú alsót. 25–21
45. perc: Nenadics
belövi a hetest. Cindric kilövi a bal felsőt. 24–21
44. perc: Cindric
betalál, Tönnesen ziccerét Ivic védi, de videózás következik. Hétméterest ítélnek a játékvezetők. 23–20
43. perc: Karaljok
szépít beállóból. Lékait arcon vágják, de őt figyelmeztetik. Nenadics közbelő, jön a kapuscsere a Kielcénél. 23–19
42. perc:
Jachlewski lövését Mikler védi, Gajic üres kapus gólt lő. 22–18
41. perc: Nenadics
labdát lop, felfut, majd az üres kapuba lő. Lijewskit lesáncolják a veszprémiek, és Nenadics most a saját kilenceséről lő üres kapus gólt. 21–18
40. perc:
Blagotinsek leszedi a levegőből Kulest, a macedón bírók videózni mennek, ami nem jó jel. Piros lapot kap a szlovén óriás, aki állon vágta ellenfelét. Cindric beugrik két ember közé, Mikler védi a lövését. Dujshebaev támadófaultot harcolna ki Lékain, de őt állítják ki két percre. Lékai megint beállóból talál be, Nenadics vette észre. 19–18
39. perc:
Nenadics megint egyedül oldja meg, büntetőt harcol ki. Strlek a kapufára pattint, Cupara ünnepel.
38. perc:
Megint megkapja a falban a labdát Karaljok, és Mikler mellett a rövidbe belövi. 18–18
37. perc: Karaljok
beállóból eredményes. Mahé lövését Cupara védi. 18–17
36. perc: Nenadics
a cseleivel tisztára játssza magát, majd a bal alsóba lő. 18–16
35. perc:
Kules átlövését Mikler a sánc segítségével védi. Blagotinsek fejezi be góllal a veszprémi lerohanást. Dujshebaev bombájára nincs ellenszer. 17–16
34. perc:
Blagotinsek góljába belefújnak, de hetes következik. Gajic lövését Cupara lábbal védi, de pont Gajic kezébe rúgja vissza a labdát, az ismétlés pedig már jó. 16–15
33. perc:
Mikler védése után veszprémi lerohanásból Nagy lő gólt. Janc a középkezdés után villámgyorsan végigrobog, gól. 15–15
32. perc:
Rossz passz a Kielcénél. Nenadics lövése sem jó.
31. perc: Kules
átlövésgóllal nyit. Nenadics a középkezdés után egyedül végigviszi és belövi. 14–14

1. FÉLIDŐ
30. perc:
Karaljok ziccerben fölé lő. Tönnesen sem találja el a kaput. Talant Dujsebajev időt kér öt másodperccel a szünet előtt. Cindric lövését Mikler védi. Döntetlennél vonulnak pihenőre a felek.
29. perc:
Cindric átlövéséből nincs gól. Mamic indul labdaszerzés után, gól. De legalább nem esett rá Miklerre. 13–13
28. perc:
Jó veszprémi védekezés után Strlek megveri az emberét a szélen, és bepörgeti Cupara lába mellett a labdát. 13–12
27. perc: Karaljok
és Lékai is beállóból eredményes, utóbbi Ilicstől kapott remek labdát. 12–12
26. perc:
Kules átlövését Mikler védi, Ilicsét a másik oldalon Cupara nem tudja. 11–11
25. perc:
Nagyon akadozik a kielcei támadás, de Dujshebaev góllal fejezi be. Tönnesen, majd Jurkiewicz talál be, és még Gajic gólja is belefér ebbe a percbe. 10–11
24. perc:
Veszprémi időkérés. Tönnesen átlövését Cupara kitolja.
23. perc: Fernández Pérez a bal szélről megszerzi a vezetést a Kielcének. 8–9
22. perc:
Mikler első megmozdulásaként úgy véd, hogy nem jön ki róla a labda. Aztán nem sokkal később Moryto ziccerénél már tehetetlen. Újabb hiba támadásban a Veszprémnél, támadhat a Kielce. 8–8
21. perc:
Újabb kielcei labdaszerzés után Mamic lő ziccergólt egészen ráugorva és sajnos rá is esve Sterbikre. A veszprémi kapust úgy kell lesegíteni a pályáról, nem tud ráállni az egyik lábára… Mahét lesáncolják, Cuparának könnyű a dolga. 8–7
20. perc:
Mahé eltotyogja, Dujshebaev indul, és belövi a ziccert. 8–6
19. perc: Aguinagalde kiszorított helyzetben nem tudja ellőni Sterbik mellett a labdát. A spanyol beálló ezután lebiceg a pályáról.
18. perc: Strlek
a rövid felsőbe pattint. 8–5
17. perc:
Cindric lövése nem okoz gondot Sterbiknek. Mahé váltja Lékait.
16. perc:
Passzívnál Lékai támadófaultot követ el.
A résztvevők közül Alex Dujshebaev áll a legjobban a góllövőlistán 88 találattal. A kielcei átlövőnek jó esélye van a gólkirályi cím begyűjtésére, hiszen Andy Schmid (Rhein-Neckar Löwen) csupán három góllal előzi meg.
15. perc: Nilsson üresen kapja a labdát, de nem tudja megfogni. Aguinagaldének ez sikerül a másik oldalon, de estében fölé lő.
14. perc: Kules
lövése után becsorog a labda Sterbikről. 7–5
13. perc: Nagy
a rövid alsóba lő, Karaljok a középkezdésből az üres veszprémi kapuba lő. Mackovsek lövését Cupara védi. Jachlewski egyedül indul, de lábon lövi Sterbiket. 7–4
12. perc:
Lékai passza után Strlek talál be emberhátrányban. Karaljok ziccerét Sterbik védi. 6–3
11. perc:
Lékai és Nagy nem érti meg egymást, eladott labda a vége. Dujshebaev elmenne Mackovsek mellett, aki leteríti, kiállítás. Kules felugrik az egekbe, és a jobb alsóba lő. 5–3
10. perc:
Dujshebaev hetest harcol ki Terzic mellett, de Janc nem tud túljárni Sterbik eszén.
9. perc:
Gajic lőhet jó helyzetben a szélről, de Cupara véd.
8. perc:
Jó védekezés után támadhat a Veszprém, de Lékai belemegy ellenfelébe. Jachlewski azonnal büntet. 5–2
7. perc: Nagy László
megszerzi az első gólját, a másik oldalon Sterbik mutat be bravúrt. 5–1
6. perc:
Cuparának is van már védése, indul a Kielce, Dujshebaev testcsel után belövi. 4–1
5. perc:
Sterbik védi Cindric próbálkozását is.
A jelenlegi mezőnyből Sterbik Árpádnak van a legtöbb sikerélménye a BL-ben: a kapus négy alkalommal emelhette a magasba eddig a trófeát, háromszor a Ciudad Reallal (2006, 2008, 2009) és egyszer a Vardarral (2017).
4. perc:
Kules lövését Sterbik védi, majd Nenadics az üres kapuba ível. 4–0
3. perc:
Mackovsek odaejti Blagotinseknek a labdát, a beálló fölé lő, de hetes jön és kiállítás Jachlewskinek. Gajic a kapus feje fölött húzza be a labdát. 3–0
2. perc:
Mackovsek labdát szerez, Strlek megindul, és belövi a ziccert. Jó a veszprémi blokk, megvan a labda. 2–0
1. perc:
Sterbik Árpád kezd a Veszprém kapujában, az első támadást a magyar csapat vezeti. Janc zavaróban védekezik Lékain, aki azonban így is megjátssza Blagotinseket, aki a kapu közepébe lő. 1–0

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
NÉGYES DÖNTŐ (KÖLN, LANXESS ARÉNA)
DÖNTŐ – JÚNIUS 2.
Telekom Veszprém–Vardar Szkopje (északmacedón)
Vezeti:
Lars Geipel, Marcus Helbig (németek)
18.00 (Tv: Sport1)
A 3. HELYÉRT – JÚNIUS 2.
Barcelona (spanyol)–Kielce (lengyel)
Vezeti:
Duarte Santos, Ricardo Fonseca (portugálok)
15.15 (Tv: Sport1)
ELŐDÖNTŐ – JÚNIUS 1.
Telekom Veszprém–Kielce (lengyel)
Vezette:
Gjorgji Nacsevszki, Szlave Nikolov (északmacedónok)
33–30
Barcelona (spanyol)–Vardar Szkopje (északmacedón)
Vezette:
Zigmars Sondors, Renars Licis (lettek)
27–29
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik