Férfi kézi BL: Szkopjéban gáncsolná el a Vardart a Szeged

SIMON JÓZSEFSIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2019.04.25. 08:55
null
Bodó Richárd sérülése meggyógyult, az átlövő harcra kész (Fotó: Földi Imre)
A csütörtöki BL-rangadó előtt a Vardar játékosai is elismerik, hogy a kitűnően felkészített Szeged ellen Szkopjéban is rettentően nehéz dolguk lesz.
VÉLEMÉNY

Sokan kommentálják így vagy úgy a klubunknál történő eseményeket, bejelentéseket, de nekem meggyőződésem, hogy nekünk kizárólag a Szeged elleni meccsel szabad foglalkoznunk, hiszen újabb nagy örömet szeretnénk szerezni fantasztikus szurkolóinknak. Sajnos nem számíthatunk a sérült Christian Dissingerre és Vuko Borozanra. Nem vitás, hogy két rettentően nehéz meccs előtt állunk, és persze tudjuk, csak akkor juthatunk tovább, ha az utolsó pillanatig csúcsszínvonalon, a legnagyobb elszántsággal játszunk. Ellenfelünk erős, de azon dolgozunk, hogy a mi csapatunk erősebb legyen.

Roberto Parrondo
a Vardar edzője

Szegedről érkezettek a Vardarban, volt szkopjei sztárok a magyar bajnoknál – ez lesz az egyik érdekessége a csütörtöki észak-macedóniai férfi BL-negyeddöntőnek. A másik meg persze az, hogy a Vardar trénere, a magyarul kiválóan beszélő Roberto Parrondo, a volt szegedi és budakalászi jobbszélső ki tud-e találni valamit korábbi edzője, Carlos Pastor mesteri és sikeres taktikája ellen. A még csak 39 éves Parrondónak – aki tavaly vette át a Vardart a PSG-hez szerződő Raúl Gonzáleztől – a Valladolidban, majd a szegedieknél is Pastor volt a szakvezetője. Megjegyezzük, érdekesek ezek az egymást keresztező spanyol szálak az európai férfi kézilabdában és Magyarországon is. Elég, ha arra utalunk, hogy Pastor valamikor trénere volt a jelenleg a Veszprémet vezető David Davisnak is, aki 2010 körül a legendás Ciudad Realban éppen Parrondóval együtt érte el kiemelkedő klubsikereit. És akkor még nem beszéltünk Xavier Sabatéról, Manolo Cadenasról, Talant Dujsebajevről, Carlos Ortegáról, valamint külön misét érne az idősebb Valero Rivera és a már szóba hozott Raúl Gozález karrierje is.

Nagyon szívesen emlékezem vissza pályafutásom szegedi szép két évére, amely után tavaly igazoltam vissza a Vardarba – mondta a Nemzeti Sportnak Szergej Gorbok, az orosz válogatott fehérorosz balátlövője. – Előtte két évig már játszottam a macedón bajnoknál, amely két évvel ezelőtt, sajnos már nélkülem, megnyerte a BL-t, és ezzel az ország történetének legsikeresebb csapata lett. Ezt a kimagasló eredményt szeretnénk újra elérni az idén, ám a Kölnbe, vagyis a négyes döntőbe vezető úton elgáncsolhat bennünket a Szeged. Kiválóan összeállt a Pastor-csapat, láttuk a BL-mérkőzéseit és a Veszprém elleni bajnoki meccseit. Ha nem mi jutunk Kölnbe, akkor az idén a Szeged lehet a BL-győztes. Csütörtökön Szkopjéban nagy különbséggel kellene nyernünk.”

VÉLEMÉNY

Lehet serkentő és lehet visszahúzó erő is, hogy nyilvánosságra hozták, bizonytalan a Vardar jövője, az orosz tulajdonos elhagyja a csapatot és a klubot. Szerintem a szkopjei játékosokat inkább bizonyításra ösztönzi ez a szomorú hír, hiszen nekik létkérdés, hogy lehetséges együtteseikhez minél jobb eredménnyel érkezzenek, kérőiknek minél jobb formát mutassanak. Igazi profik, ezért a legfőbb kérdés nekik az eddigi BL-szereplésük sikeres folytatása, és hatezer őrjöngve szurkoló néző előtt aligha foglalkoznak a klub és a csapat távolabbi jövőjével. Nekünk is fontos lesz, hogy több busszal indulnak utánunk a szegedi drukkerek, akik egész idényben kitartanak mellettünk. Nagy meccs vár ránk, és a továbbjutás kérdése szerintem a szegedi visszavágón dől el.
Juan Carlos Pastor
a Szeged edzője

Egyetértett csapattársával a szlovén Stas Skube, a volt szegedi irányító is, aki arról is beszélt, hogy a Vardarnak lökést adott az idény hajrájára a SEHA-liga breszti négyes döntőjében elért diadal, a címvédés. Ugyanakkor nem tudni, milyen hatással lesz a játékosokra és a csapatra a milliárdos klubtulajdonos-főszponzor minapi bejelentése. Az orosz Szergej Szamszonyenko, aki a Vardar labdarúgócsapatát és női kézilabdacsapatát is éveken át fenntartotta és sikerekre vezette, megerősítette korábbi elhatározását, hogy az idény végén a férficsapat támogatását is beszünteti. Egyúttal kéri az északmacedón vállalatokat és vállalkozókat, hogy lépjenek a helyére és segítsék a továbbiakban az ország egyik büszkeségét, a BL-győztes kézilabdacsapatot.

Profi játékosok vagyunk, a játék az életünk, leginkább a siker, a győzelem érdekel és életet bennünket – mondta a pénzkérdéseket kerülő Skube. – Tavaly ősz óta azért küzdöttünk, hogy bejussunk a BL négyes döntőjébe, és most itt állunk Köln kapujában. Nekem is életem egyik nagy álma valósulna meg, és persze a további karrieremet is kedvezően befolyásolná, ha felérnénk a csúcsra. A szegediek is nyilván így terveznek, és az is biztos, hogy forró hangulatú meccseken dől el, melyikünk jut el a négyes döntőbe.”

A szegediek között újra szerepelhet a korábban derekát fájlaló Jonas Källman, valamint Bodó Richárd, aki hasfalsérülése miatt tartott kényszerpihenőt április elején.

A csapattal és velem is minden rendben van – örvendezett Bodó, így a hét elején nagyon alaposan fel tudtunk készülni a szkopjei meccsre. Egyikünknek sem ismeretlen a Vardar, hiszen játszottunk is ellene, ráadásul Jorge Maqueda és Joan Canellas éppen onnan érkezett hozzánk a múlt nyáron. Nagyon kevés hibával kell játszanunk, hogy minél jobb eredményt érhessünk el az azonos tudású, hasonló stílusú Vardar csarnokában.”

A Bodó által „megszólított” Maqueda és Canellas szűkszavúan csak annyit mondott, nekik fontos lesz megmutatni volt együttesük vezetőinek, hogy érdemes lett volna őket megtartani. Ez a félmondat hadüzenettel ér fel. Még akkor is, ha a két spanyol nem ellenségként, csupán kettőzötten motivált ellenfélként lép pályára csütörtökön.

Ellenfélnéző
Nem lehetnek babonások a 13. bajnoki aranyuk megszerzése előtt álló szkopjei Vardar játékosai, akik a klub 13. férfi BL-idényének hajrájában azt tervezik, hogy – 2017 után – újra Köln királyai legyenek. Az akkor még Raúl González vezette csapat tavaly is bejutott a négyes döntőbe, míg 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban a negyeddöntőben vérzett el. Edzője, Roberto Parrondo – 2014-ben EHF-kupát nyert a Szeged jobbszélsőjeként – tavaly nyáron vette át a gárdát, amely igencsak átalakult. Többen talán már akkor megérezték, hogy a milliárdos tulajdonos nem csupán fenyegetőzik, hanem hamarosan tényleg elzárja a pénzcsapot. Szedte a sátorfáját Joan Canellas (Szeged), Jorge Maqueda (Szeged), Luka Cindric (Kielce), Mihajlo Marszenics (Füchse Berlin), Sterbik Árpád (Veszprém), Ilija Abutovics (Rhein-Necker Löwen). A helyükre érkezett és két-három éves szerződést írt alá Stas Skube (Szeged), Szergej Gorbok (Szeged), Dmitrij Kiszeljov (Szentpétervár), Dejan Miloszavljev (Partizan Beograd) és Gleb Kalaras (Magdeburg). A Vardar BL-mérlege a Szeged ellen: 5 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség (2004-ben Szegeden). Legutóbb 2018 februárjában Szkopjéban játszottak, és a Vardar nyert 34–30-ra.

 

KÉZILABDA
FÉRFI BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
20.00:
Vardar Szkopje (északmacedón)–Mol-Pick Szeged (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik