Férfi kézi BL: szakértőink a Veszprém és a Barca versenyfutását várják

Vágólapra másolva!
2019.05.30. 11:37
null
Szakértőink egyértelműen a döntőbe várják a Veszprémet (Fotó: Tumbász Hédi)
A sportág négy elismert hazai szakemberétől, volt válogatott klasszisától kértünk véleményt a férfi kézilabda Bajnokok Ligája kölni négyes döntőjének csapatairól, esélyeiről. A hallottakból kiderült, hogy Borsos Attila, Éles József, Kovács Péter és Vass Sándor – érthetően – enyhén elfogult a Veszprémmel, mégis reálisan értékelte a Barcelonát, a Vardart és a Kielcét is. Valamennyien emlékeztettek arra is, hogy a Barca a legnagyobb favorit, ám ez Kölnben nem sokat számít – ezt gyakran láttuk az utóbbi években.

Borsos Attila:„Két oldalról, lelki és szakmai szempontok alapján közelítem meg az idei négyes döntőt. A frissiben bajnok veszprémiek motiváltabbak lehetnek, hiszen a tavalyi korai kiesésük után újra Kölnben szerepelhetnek, ráadásul az idény gyengécske rajtja után nagyszerűen összeszedték magukat. A korábbi nimbuszuk, hogy verhetetlenek, már nem igaz, és ezt Kölnben, valamint a hazai mezőnyben is tapasztalták. Ettől aztán ebben az idényben már reálisabban látták a helyzetüket, élesebbek lettek az érzékeik a vészhelyzetekre, ezeket jobban tudják kezelni. A keretük nem erősebb és nem gyengébb, mint volt korábban, de David Davis edző szerencsésebb szisztéma szerint forgatja a játékosokat, mindenki tudja és végzi a feladatát, nincsenek parlagon hagyottak. A védekezésük az utóbbi fél évben újra összeállt, rettentően precíz. Kérdés, hogy a nagy termetű belső védők – Nagy, Blagotinsek, Mackovsek és Terzic mit kezdenek az elődöntőben a fürge, jól cselező kielcei irányítókkal, átlövőkkel. Támadásban is egyben van a Veszprém, csupán a balátlövő posztot érzem kicsit bizonytalanabbnak, de erre több megoldás lehetséges, és láttuk, Davis meg is találja ezeket. Az idén – a PSG távollétében – a Barcelona a favorit, ez nem vitás. A Veszprém azonban a fináléban le tudja győzni.”

Éles József:„Nagyon együtt van, összeérett és lendületes a Veszprém. Remélem, sikerre van ítélve... Ahogy a Szeged elleni bajnoki döntőben, korábban meg a Flensburg elleni negyeddöntőben játszott, az maga volt a csoda. Szerintem Kölnben rá tud tenni még egy lapáttal, mert tovább motiválja, hogy Nagy László és Momir Ilics búcsútornáján tényleg illene valami nagyot, szépet alkotnia. Ehhez az alapot a kiváló védekezés, valamint Mikler és Sterbik játéka adhatja. A két kapuson – mint mindig – ezúttal sok múlhat, de kellő segítséget kell kapniuk a védőktől. Támadásban szükség lesz a kulcsemberek, vagyis az átlövők és a beállók csúcsteljesítményére. Többeknek átlag felettit kell nyújtaniuk, és az majd a meccs közben derül ki, kinek van a legjobb napja. Mind a négy gárda az A-csoportból jutott Kölnbe, de ennek csak annyi a jelentősége, hogy remekül ismerik egymást. Az elődöntőben a Veszprémnek hatvan-hetven százalék esélyt adok, a Barcelonának nyolcvanat. Ha így alakul, akkor a fináléban a jobban támadó Barca és a védekezésben erősebb Veszprém csatázhat.”

Kovács Péter: „A Veszprém legfőbb jellemzője – láttuk a Szeged ellen megnyert aranycsatában –, hogy rettentően elszánt. Ötödször jutott ki Kölnbe, ami önmagában is kiváló eredmény. Sok kiváló európai csapat lenne boldog, ha csak egyszer is sikerülne neki… Davis edző irányításával egyre jobb formába lendült, a német bajnokot meglepően simán kiejtette a negyeddöntőben – ez is egy fontos jel volt. Aztán itt van Nagy és Ilics búcsúztatása. Ezért is ki akar tenni magáért a csapat. Előnyös, hogy az első meccset játssza szombaton, a plusz háromórás pihenő a remélt vasárnapi döntő előtt nem is a testi, inkább a lelki töltődéséhez lehet fontos. Kétnapos kézilabdakriminek leszünk szemtanúi, és ebben szerintem a végső győzelemre harminc-harminc százalék az esélye a Barcelonának és a Veszprémnek, húsz-húsz a Vardarnak és a Kielcének. Hozzáteszem, őrületes, hogy két nap alatt kell két-két meccset játszaniuk a csapatoknak. Egy nap pihenőt követően reálisabbak lennének a helyosztók eredményei.”

Vass Sándor:„A legfontosabb, hogy a veszprémiek tökéletesen tudják a dolgukat. Láttuk a bajnoki döntőben és a BL-ben is. Az edzőváltást talán nem érdemes túlmisztifikálni, de kétségtelen, hogy más, új, jobb szellemiségű, erőteljesebb és ütőképesebb lett a sztárok sokaságát felvonultató csapat a télen és a tavasszal. Nem vitás, a védekezés az erőssége, és a kapusai is nagyon fontosak, főleg azokon a meccseken, amikor a támadók szerényebben produkálnak. Kölnben elöl és hátul is csúcsformában kell játszani két napon át, hogy végre Veszprémbe kerüljön a BL-trófea. Nem féltem a csapatot, mert a tavasszal szélsebesen robogott a BL-ben végső célja felé, és remélem, meg is valósítja az álmát. Ebben a Barcelona lehet a legnagyobb riválisa. Szép és pikáns is lenne, ha Nagy László a Barca legyőzésével szerezné meg harmadik BL-aranyát.”

David Davis: Végig hittem, hogy a Veszprém bejut a final fourba

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
NÉGYES DÖNTŐ (KÖLN, LANXESS ARÉNA)
DÖNTŐ – JÚNIUS 2.
Vezeti: Lars Geipel, Marcus Helbig (németek) 18.00 (Tv: Sport1)
A 3. HELYÉRT – JÚNIUS 2.
Vezeti: Duarte Santos, Ricardo Fonseca (portugálok)15.15 (Tv: Sport1)
ELŐDÖNTŐ – JÚNIUS 1.
Telekom Veszprém–Kielce (lengyel)
Vezeti:
Gjorgji Nacsevszki, Szlave Nikolov (északmacedónok)
15.15 (Tv: Sport1)
Barcelona (spanyol)–Vardar Szkopje (északmacedón)
Vezeti:
Zigmars Sondors, Renars Licis (lettek)
18.00 (Tv: Sport1)

TELEKOM VESZPRÉM
Eddigi legjobb BL-eredmények:
döntős (2002, 2015, 2016), elődöntős (2003, 2006, 2014, 2017)
Szezonbeli BL-mérleg: 14–0–4 (532–486)
Szezonbeli jelöltek a BL All Starba: Sterbik Árpád (kapus), Manuel Strlek (horvát, balszélső), Andreas Nilsson (svéd, beálló), Kentin Mahé (francia, irányító), Nagy László (jobbátlövő), Blaz Blagotinsek (szlovén, védő),
Szezonbeli legjobb gólszerzők: Petar Nenadics (szerb, 63 gól), Dragan Gajic (szlovén, 53)
Örökmérleg a final four résztvevőkkel szemben: Kielce 8–1–2, Vardar Szkopje 6–1–1, Barcelona 6–1–14

BARCA LASSA (spanyol)
Eddigi legjobb BL-eredmények: győztes (1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2005, 2011, 2015), döntős (2001, 2010, 2013)
Szezonbeli BL-mérleg: 14–0–2 (547–442)
Szezonbeli jelöltek a BL All Starba: Gonzalo Pérez de Vargas (spanyol, kapus), Dika Mem (francia, jobbátlövő), Aleix Gómez (spanyol, jobbszélső), Thiagus Petrus (brazil, védő), Ludovic Fabregas (francia, legjobb fiatal játékos), Xavi Pascual (spanyol, edző)
Szezonbeli legjobb gólszerzők: Aleix Gómez (spanyol, 66 gól), Dika Mem (francia, 63), Casper Mortensen (dán, 56)
Örökmérleg a final four résztvevőkkel szemben: Vardar Szkopje 12–1–2, Veszprém 14–1–6, Kielce 5–2–1

PGE VIVE KIELCE (lengyel)
Eddigi legjobb BL-eredmények: győztes (2016), elődöntős (2013, 2015)
Szezonbeli BL-mérleg: 9–1–8 (566–551)
Szezonbeli jelöltek a BL All Starba: Alex Dujshebaev (spanyol, jobbátlövő), Blaz Janc (szlovén, jobbszélső), Julen Aguinagalde (spanyol, beálló), Arcjom Karaljok (fehérorosz, legjobb fiatal játékos)
Szezonbeli legjobb gólszerzők: Alex Dujshebaev (spanyol, 88 gól), Blaz Janc (szlovén, 67), Arcjom Karaljok (fehérorosz, 54)
Örökmérleg a final four résztvevőkkel szemben: Veszprém 1–1–8, Barcelona 1–2–5, Vardar Szkopje 5–0–3

VARDAR SZKOPJE (északmacedón)
Eddigi legjobb BL-eredmények: győztes (2017), elődöntős (2018)
Szezonbeli BL-mérleg: 12–1–5 (521–490)
Szezonbeli jelöltek a BL All Starba: Dejan Miloszavljev (szerb, kapus), Tyimur Gyibirov (orosz, balszélső), Dainis Kristopans (lett, jobbátlövő), Ivan Cupic (horvát, jobbszélső), Roberto Parrondo (spanyol, edző)
Szezonbeli legjobb gólszerzők: Dainis Kristopans (lett, 80 gól), Tyimur Gyibirov (orosz, 73), Igor Karacic (horvát, 71), Ivan Cupic (horvát, 68)
Örökmérleg a final four résztvevőkkel szemben: Barcelona 2–1–12, Kielce 3–0–5, Veszprém 1–1–6

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik