Férfi kézi BL: „Odaérünk Szegedre, de ez nekünk nem ideális”

SIMON JÓZSEFSIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2018.03.08. 08:43
null
Bjarte Myrhol (labdával) 2006-ban BL-elődöntőt játszott a Veszprém játékosaként (Fotó: NS-archív)
A királykategória nyolcaddöntőjében régi ismerősök érkeznek a veszprémiekhez, akik nagy esélyesei a dán Skjern elleni párharcnak.

Valamivel könnyebbnek látszó feladat vár a férfi Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőben a Telekom Veszprémre, mint a Mol-Pick Szegedre. Bajnokcsapatunk a BL alsóházából érkező dán Skjern 3500 férőhelyes csarnokában kezdi a párharcot, míg a szegediek otthon a német THW Kiel ellen, amely a sorozat egyik legerősebb, igaz, ebben az idényben hullámzóan teljesítő gárdája. Az utóbbi párharc első meccse körül bonyodalmak támadtak, mert a Szeged pályaválasztó és meccsnapválasztó joga a szabályok szerint egyértelmű (március 21., 22., 24., 25.), ám a Kielre a magyarországi mérkőzés egyik lehetséges időpontjában, március 24-én Bundesliga-rangadó vár a Rhein-Neckar Löwen ellen. (A Löwennek persze ugyanezért gond a lengyel Kielce elleni idegenbeli BL-csata időpontjának megtalálása.)

Kész szerencse, hogy a Veszprém és a Szeged március 10-én lejátssza a bajnoki alapszakasz második, veszprémi rangadóját.

A BL-nyolcaddöntőben két régi ismerős is akad a dán bajnoki ezüstérmes Skjernben, amely a C-csoport győzteseként selejtezőt játszott a legjobbak közé kerülésért, s legyőzte az ukrán Zaporizzsját, amely otthon kettővel nyert, Dániában viszont hét góllal kikapott. A siker elérésében főszerepet játszott a norvég Bjarte Myrhol, a volt veszprémi beállós, valamint a szerb Tibor Ivanisevics, az Orosháza és a Gyöngyös korábbi kapusa. Az első meccsen hat, a másodikon hét gólt lőtt a 35 éves norvég válogatott, míg a 27 éves Ivanisevics a visszavágón hét büntetőt hárított. Persze hogy mindkettőjüket a vállukon vitték körbe a nyolcezres kisváros szurkolói, akik zajosan ünnepelték a kézilabdaklub eddigi legnagyobb sikerét, a BL-nyolcaddöntőbe jutást.

„A BL gyengébb ágára, a C-csoportba kerültünk, és egyrészt nem tartottunk egyik ellenfelünktől sem, másrészt valamennyit nagyot tiszteltük, igyekeztünk jól felkészülni ellenük – mondta Myrhol, aki a 2005–2006-os idényben olyan veszprémi kiválóságokkal együtt jutott BL-elődöntőbe, mint Vlado Sola, Pérez Carlos, Kiril Lazarov vagy Eklemovics Nikola, a klub mai sportigazgatója. – Aki ránézett a csoportunkra, azt látta, hogy jelentős BL-tapasztalatú, elismert csapatok alkották, gondolok a Leónra, a Schaffhausenre vagy a Velenjére. Örülök, hogy ismét a veszprémi közönség elé léphetek, és remélem, izgalmas, jó meccset játszunk.”

Három évvel ezelőtt, amikor Myrhol még a Löwennel szerepelt a BL-ben – ezzel zárult nyolcéves Bundesliga-korszaka –, a Skjern éppen az Ivaniseviccsel felálló Orosházát búcsúztatta az EHF-kupában. Bejutott a csoportkörbe, aztán meg sem állt a berlini négyes döntőig. Az elődöntőben nem bírt a Hamburggal, de a harmadik helyet megszerezte a szlovén Velenjével szemben (a trófea a Füchse Berliné lett).

Időközben már meg is állapodott a Veszprém és a Skjern, hogy Dániában március 25-én, vasárnap 16.50-kor találkoznak, a visszavágót március 31-én, szombaton 17.30-kor rendezik.

FÉRFI KÉZILABDA BL
A NEGYEDDÖNTŐBE JUTÁSÉRT
Montpellier HB–Barcelona
Skjern HB–Telekom Veszprém
Meskov Breszt–HBC Nantes
IFK Kristianstad–Flensburg-Handewitt
Vive Kielce–Rhein-Neckar Löwen
Mol-Pick Szeged–THW Kiel

A két csoportgyőztes, a francia Paris Saint-Germain és a címvédő Vardar Szkopje már tagja a negyeddöntő mezőnyének.

DÖNTÉSRE VAGY EGYEZSÉGRE VÁRVA

A Szeged és a Kiel a nyolcaddöntő első, szegedi mérkőzésének időpontja – pontosabban az időpont-nélküliség – miatt kellemetlen helyzetbe került. Tegyük hozzá gyorsan, önhibáján kívül. Ugyanis nem tud dűlőre jutni a mérkőzések időpontjában az egymással régebben feszült kapcsolatban álló Európai Kézilabda-szövetség (EHF) és a német liga (HBL). Még a pályaválasztói jog felcserélése is felvetődött – ez aligha valósul meg.

„A német bajnokságban a tévéközvetítés miatt március 24-re írták ki a Kiel–Löwen rangadót, és ezen a hétvégén fogadnánk mi is a Kielt – mondta Szögi Nándor, a Szeged operatív igazgatója. – A német tévés szerződésekbe nem látunk bele, a kieliek jelenleg egyeztetnek az EHF-fel, mi várjuk a döntést. Szurkolóinktól türelmet, megértést kérünk a huzavona miatt.”

A Kiel sportigazgatója, Szilágyi Viktor több javaslatot is elfogadhatónak lát.

„Remélem, gyorsan lezárul ez a kérdés, mert szervezni kell az utazásokat, szállásokat, jegyeladást – mondta volt klasszis irányító. – Nekünk bármelyik nap jó március 18. és 22. között, de akár 25-én, vagyis a Löwen elleni meccsünket követő napon is odaérünk Szegedre, bár tudjuk, ez nekünk nem ideális. A Löwen elleni bajnokit viszont nem tudjuk máskor megrendezni.”

A probléma ugyanez a Kielce–Löwen BL-találkozó kapcsán is – az érintetteknek van min törniük a fejüket.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik