Férfi kézi BL: Nincs miért tartanunk a Kielcétől – Mikler

SIMON JÓZSEFSIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2018.09.15. 10:11
null
Mikler Roland és a Veszprém belevág az újabb nagy BL-kalandba (Fotó: Szabó Miklós)
A kézilabda királykategóriájában ebben az idényben is csak sztárcsapatokat látunk, köztük a bajnok Szegedet és a megint nagy esélyes Veszprémet.

 

Ringbe szállnak a hét végén a legjobb férfi klubcsapatok a kézilabda Bajnokok Ligája csoportküzdelmeiben. A magyarok közül szombaton a Telekom Veszprém fogadja a lengyel Kielcét, majd vasárnap Eszéken találkozik a Mol-Pick Szeged a horvát aranyérmessel, a PPD Zagrebbel.

LJUBOMIR VRANJES, A VESZPRÉM VEZETŐEDZŐJE
„Nem téveszthet meg bennünket, hogy a kielceiek sok sérültjüket emlegetik a meccs előtt. A világ egyik legjobb csapata nem lehet tartalékos, és ha horvát újonc irányítója, Luka Cindric játszhat, akkor különösen veszélyes lesz a támadójátéka. A felkészülésünk rendben volt, elégedett vagyok játékosaink teljesítményével és hozzáállásával egyaránt. Az újoncok gyorsan és gond nélkül beilleszkedtek, és jót tett a csapatnak a vérfrissítés, amely már régebben szerepelt a terveimben. Bizakodva, abszolút derűlátóan várom a Kielce elleni rangadót.”

„Ebben az idényben is az a célunk, hogy bejussunk a BL négyes döntőjébe – mondta a Barcelonával kétszeres BL-győztes Nagy László, a veszprémiek csapatkapitánya –, és végre hozzánk kerüljön a trófea. Tökéletesen tudjuk, hogy ez milyen nehéz feladat, hiszen sportágunkban a nemzetközi élmezőny igen kiegyensúlyozott. Ezt tökéletesen tükrözi a csoportunk, amelyben kizárólag sztárgárdák szerepelnek. Ezen a szinten rettentően fontos minden meccs, minden pont, minden gól, minden kivédekezett támadás.”

Hasonlóan vélekedett Lékai Máté, a válogatottban is főszerepet vállaló irányító, akire az előző idényben – Aron Pálmarsson kurta-furcsa barcelonai távozása után – hatalmas feladatok hárultak, amelyeket tökéletesen megoldott. Hasonló teljesítménnyel az új szezonba ismét kivívhatja a szurkolók elismerését és szeretetét, valamint tovább élvezheti edzője, Ljubomir Vranjes bizalmát.

„Szeretnék továbbra is minél több időt és minél hasznosabban tölteni a pályán – mondta Lékai, akinek vetélytársa a gárda dirigálásáért a rutinos Petar Nenadics és a nyáron érkező, de már tavaly előszerződést kötő Kentin Mahe is. – Úgy érzem, magabiztosabb lett a játékom és ezzel kivívtam edzőm elismerését is.”

Lékai mellett a régebbi beállósok, balátlövők és a balszélsők is kaptak vetélytársat. Vranjes edző szerint lényegesen erősödött a gárda René Toft Hansen, Borut Mackovsek és az éppen Kielcéből igazolt Manuel Strlek érkezésével. Nekik nem kevesebb lesz a dolguk, mint Schuch Timuzsin (FTC), Renato Sulic (Plock), Ancsin Gábor (FTC) és Cristian Ugalde (Hannover) pótlása.

TALANT DUJSEBAJEV, A KIELCE EDZŐJE

– Nagyon átkozza a sorsot?
– Ha a sérüléseinkre gondolok, akkor tényleg elszomorodom, mert szinte példátlan a balszerencsénk. Tizennyolcas keretünkből öt-hat játékosunk már az idény elején orvosi kezelésre, rehabilitációra szorult, illetve egyelőre nem játszhat.

– Így is erősnek látszik a Kielce. Képes nyerni Veszprémben?
– Ezért jövünk. Mi más is lehetne a célunk? A Veszprém Aréna fantasztikus hangulata viszont közismert, ebben nehéz uralni a meccset. A csoportban az egyik legnehezebb csatánk előtt állunk, hiszen a végső sikerre is esélyes, fantasztikus keretű együttes az ellenfelünk.

– Luka Cindriccsel vagy nélküle?
– Ez a kulcskérdés, amelyre csak a meccs előtti órákban vagy a bemelegítésnél tudok válaszolni. A hét közepén már edzett, de nem szeretném, a combsérülése kiújulna, súlyosbodna. Ő új fiú nálunk, de klasszis irányító, ezért máris vezére a csapatnak.

A bajnoki táblázaton 11 évenként – az idén éppen „évforduló” következett – a második helyre szoruló Veszprémtől valóban elvárható, hogy a jövő tavasszal térjen vissza a sportág királykategóriájának négyes döntőjébe. Ugyanis az idén tavasszal már a nyolcaddöntőben megtorpant – kínos meglepetést szerezve szurkolóinak és szponzorainak, de maguk a játékosok is alig akarták elhinni, ami velük történt a dán Skjern ellen. Ez azonban már történelem, amelyet csak azért érdemes és kell emlegetni, hogy emlékezzen és okuljon a Vranjes-csapat.

MIKLER ROLAND, A VESZPRÉM KAPUSA
„Nincs miért tartanunk a Kielcétől, de megjegyzem, a bajnoki meccseinken azért még akadtak döccenők a játékunkban, de azok a találkozók éppen arra voltak jók, hogy korrigáljuk a hibáinkat. Így a BL-rajtra össze is állt a csapat és a taktikánk is. Az erőszakos, fegyelmezett védekezésre alapozunk, ez az én dolgomat is megkönnyítheti. Jó jel, hogy az új fiúk szinte azonnal otthonosan viselkedtek közöttünk, gyorsan felvették a veszprémi ritmust, alkalmazkodtak az itteni szokásokhoz.”

A veszprémiek az előttük álló csoportmeccseken csakis tökéletes koncentrációval és fegyelmezett taktikával juthatnak túl sikeresen. Ez – Nagy László szavait idézve – minden korábbinál nehezebbnek ígérkezik, hiszen a sorsolás úgy hozta, hogy csakis sztárgárdákkal állnak majd szemben.

Az első mindjárt a két évvel ezelőtti BL-győztes Kielce. Ennek kapcsán pedig felszakítható az amúgy is nehezen gyógyuló seb, hiszen a 2016-os fináléban már 28–19-e vezetett a Veszprém, sokan már pezsgőt bontottak. Csakhogy az utolsó 15 percben Talant Dujsebajev, a volt magyar szövetségi kapitány klubcsapata 10–1-es részeredménnyel egyenlített, majd a hosszabbításban eggyel nyert.

Két év távlatából is hátborzongató a Veszprém akkori lefagyása...

Szombaton viszont tényleg sokkal kevesebb esélye lesz a Dujsebajev-csapatnak, hiszen sérüléshullám sújtja, amely várhatóan meg is pecsételi a sorsát. Ezzel szemben a veszprémiek kiváló erőben és egészségesen várják első ellenfelüket, csak a hátát fájlaló, de hamarosan visszatérő Gasper Marguc fog hiányozni a keretből.

 

MANUEL STRLEK, A VESZPRÉM BALSZÉLSŐJE
„Volt kielceiként pontosan tudom, milyen elszántan és motiváltan érkezik előző csapatom a veszprémi presztízscsatára. A Kielce is vissza akar térni Kölnbe, ahol már nyert. A sérülések jelenleg hátráltatják, de szó sincs róla, hogy gyenge lenne. A veszprémi csarnok légköre varázslatos, néha az ellenfelet is tűzbe hozza.”

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA, 2018–2019
A CSOPORTBEOSZTÁS

A-CSOPORT: Vardar Szkopje (macedón), Kielce (lengyel), Barcelona (spanyol), Meskov Breszt (fehérorosz), TELEKOM VESZPRÉM, Montpellier (francia), Kristianstad (svéd), Rhein-Neckar Löwen (német)
B-CSOPORT: Paris Saint-Germain (francia), MOL-PICK SZEGED, Flensburg (német), Skjern (dán), PPD Zagreb (horvát), Motor Zaporizzsja (ukrán), Celje (szlovén), Nantes (francia)
C-CSOPORT: Metalurg (macedón), Silkeborg (dán), Sporting CP (portugál), Besiktas (török), Csehovszkije Medvegyi (orosz), Tatran Presov (szlovák)
D-CSOPORT: Wisla Plock (lengyel), Ademar León (spanyol), Elverum (norvég), Thun (svájci), Dinamo Bucuresti (román), Riihimäen Cocks (finn)

FÉRFI BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
A-CSOPORT

Szombat, 18.00:
Telekom Veszprém–PGE Vive Kielce (lengyel) (Tv: Sport1)
B-CSOPORT
Vasárnap, 20.00:
PPD Zagreb (horvát)–Mol-Pick Szeged (Tv: Sport1)

TÁVOZÓ ÁSZOK

A PGE Vive Kielce 15-szörös lengyel bajnok, amelynek legnagyobb hazai riválisa a Plock. A nyáron pénzügyi válságból lábalt ki néhány új szponzora és a szurkolók támogatásával, valamint 25 százalékkal csökkentette játékosai fizetését. A kirgiz-spanyol Talant Dujsebajev 2014 óta edzi a gárdát, amely 2016-ban BL-t nyert, valamint 2013-ban és 2015-ben egyaránt 3. lett a kölni négyes döntőben. A nyáron igazoltak: Luka Cindric (Vardar), Vladimir Cupara (León), Angel Fernández (Logrono), Arciom Karalok (Saint-Raphael), Vlagyiszlav Kules (Minszk)Arkadiusz Moryto (Lubin). Távozott a klubtól Mateusz Kus (Zaporizzsja), Darko Djukics (Breszt), Manuel Strlek (Veszprém). Befejezte a sportolást Slawomir Szmal, Karol Bielecki, Uros Zorman (másodedző lett a klubban). Az új csapatkapitány: Michal Jurecki.

A Veszprémmel 2003 óta kilencszer találkozott a BL-ben. A mérlege: 6 vereség, 1 döntetlen, 2 győzelem. Legutóbb 2017 decemberében Veszprémben kikapott 31–26-ra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik