Férfi kézi BL: Mahé elmondta, mi Davis munkájának legnagyobb eredménye

NEDELYKOV TAMÁSNEDELYKOV TAMÁS
Vágólapra másolva!
2019.05.31. 11:42
null
A kézilabda kódolva volt Mahé génjeiben (Fotó: EHF)
Kilencéves korától tavaly nyárig német csapatokban játszott, mégis a francia kézilabda áll hozzá a legközelebb. A Bajnokok Ligája kölni négyes döntőjére készülő Telekom Veszprém irányítója, Kentin Mahé beszélt nekünk a beilleszkedéséről és David Davis vezetőedző szerepéről.

A kézilabda tulajdonképpen kódolva volt Kentin Mahé génjeiben, miután a szülei is a sportágnak köszönhetően találkoztak. Édesanyja a másodosztályban szerepelt a születése előtt, de aztán felhagyott a játékkal. Édesapja, Pascal Mahé játékosként világbajnoki aranyat és olimpiai bronzérmet is nyert a francia válogatottal, később edzői munkája Németországba szólította. Kentin kilencéves volt, amikor a család elköltözött.

Nem volt egyszerű gyerekként hátrahagyni az országot, másfelől nézve csak a hasznomra vált, hogy megismertem egy másik kultúrát – kezdte Kentin Mahé a Nemzeti Sport Online-nak. – Sokat tanultam az édesapámtól, azt hiszem, példakép lehet a fiatalok számára. Tizennyolc évesen az edzőm is volt a Dormagen második csapatában. A kézilabda nagy részét teszi ki az életünknek, apával mindig erről beszélünk, így anyával inkább egyéb témák kerülnek szóba.”

Mahé felnőttpályafutása során egyetlen francia csapatban sem szerepelt, tizennyolc évig tartó németországi légióskodása alatt megfordult a Gummersbach, a Hamburg és a Flensburg együttesében is, különösen utóbbi időszakban vált belőle klasszis játékos. A német iskola egyértelműen nyomot hagyott a játékán, mégis elsősorban francia kézilabdázónak vallja magát.

Csak két évig volt német edzőm, míg 2010 óta szerepelek a francia válogatottban, a játékomban is leginkább a francia stílusjegyek dominálnak. Ezzel együtt csak több lettem azáltal, hogy más kézilabda-kultúrákat is megismerhettem. Bár életem nagyobbik részét Németországban töltöttem, nem érzem magam németnek. A családban is szigorúan figyelünk arra, hogy franciául beszéljünk.”

Adódik a kérdés: nem vágyik-e arra, hogy egyszer francia klubban is játsszon a karrierje során?

Csak a kislányom miattszeretnék Franciaországban játszani, korábban nem gondoltam erre. Szeretnénk, ha francia iskolába járna.”

Mahé Veszprémbe is a párjával, Franciscával és a tavaly született lányával, Vidával érkezett, és mint elmondta, nem volt gondjuk a beilleszkedéssel.

Sokat összejárunk Kent Robinnal, a barátnőjével és a kislányukkal. Van egy baráti társaságunk, amibe még Marguc, Blagotinsek és Nilsson tartozik bele. Ha van egy kis szabadidőnk, gyakran csinálunk közös programot. Az élet nem olyan Veszprémben, mint Flensburgban volt, hogy mást ne mondjak, itt nincs tenger, és az emberekkel sem egyszerű kommunikálni, ha nem ismered a nyelvet, mivel nem túl sokan beszélnek angolul vagy németül. Flensburgban ilyen szempontból egyszerűbb volt a helyzetünk. De már megvannak a saját kedvenc helyeink, a Balatonhoz, Budapestre vagy Bécsbe is eljárunk.”

Így érkezett meg a Veszprém Kölnbe

Bizonyára sok hazai kézilabda-rajongó látta már a Mahéval készült videót, amelyben a csapattársait parodizálja [Több mint tízszer megnéztük a csapattal, mindenki nevetett rajta. Én is rendkívül élveztem az elkészítését”], vagy éppen a legutóbbi, bajnoki döntő után készült felvételt, amelyen a Backstreet Boys egyik slágerét énekli Tönnesennel [Nem mondanám, hogy nagy rajongója vagyok a bandának, de amint elindult a zene, mindenki tudta a szöveget.”]. Flensburgban a zenéért is a francia irányító felelt, Veszprémben azonban már foglalt volt ez a pozíció.

Itt Rolié ez a szerep, de nyugodtan leírhatja, hogy ő a valaha volt legrosszabb DJ – reagált mosolyogva Mahé. – Nem tetszik a zene, ami az öltözőben megy. Ha én csinálnám, mindenkitől kérnék két-három számot, amit szeret, és azokat váltogatnám.”

Bár az edzői révén sokfajta stílust magába szívhatott, spanyol szakemberrel most dolgozik először.

Taktikailag és technikailag nagyon fontos számomra, hogy végre megismerhetem a spanyol iskolát is. Korábban ez csak vágyként fogalmazódott meg bennem, aztán Veszprémben megvalósult. Huszonnyolc éves vagyok, ekkor szokott kezdődni egy játékos karrierjének legjobb időszaka. Szeretném élvezni ezeket az éveket, és mindent megtenni azért, hogy a Veszprém még nagyobb klub legyen.”

A Veszprém játékát elnézve feltűnő, hogy az októberben kinevezett David Davis mennyire megtalálta mindenkinek a helyét a csapatban, a három irányító forgatása sem okoz gondot, ugyanis Petar Nenadics többnyire balátlövőként kap szerepet.

Ez Davis munkájának és gondolkodásmódjának az eredménye. Elérte, hogy mindenkinek jusson egy szelet a tortából, mindenki azt érezze, hozzátesz a csapat eredményeihez. Nehéz feladat egy edzőnek, de már az első napon elmondta, merre tartunk, és a csapat beállt mögé. Tudom, hogy a többiek is így látják. Ez egyben a legnagyobb erősségünk is: nézzük meg például a legutóbbi, Szeged elleni bajnoki döntőt, amelyben minden játékos nagyjából azonos időt töltött a pályán. Így tudunk folyamatosan erőteljesen játszani, és készülni is nehezebb belőlünk.”

Mahé úgy látja, a győztes mentalitás már a klubba is kódolva van. A csapat tagjai tisztelik egymást, jól kijönnek pályán kívül is, és miután mindenki egy irányba húz, az eredmények sem maradnak el. Az idény megkoronázása azonban még hátravan, a Veszprém a hétvégén újra nekifut a legrangosabb klubtrófea elhódításának. A szombati elődöntőben a Kielcével találkozik, amelyet a csoportkörben már kétszer legyőzött.

Nagyon tiszteljük a Kielcét, mindkét csoportmeccs nagy iramú és kiélezett volt, egyik csapat sem tudott dominálni. A lengyeleknek tapasztalt játékosaik is vannak, nem is beszélve az edzőjükről, Talant Dujsebajevről. Nekünk azonban kötelességünk, hogy megadjuk a módját két ekkora játékos búcsúztatásának, mint amilyen Momir Ilics és Nagy László. Mindent meg kell tennünk miattuk is a sikerért. Még különlegesebb lesz azzal a tudattal pályára lépnünk, hogy nekik ez lesz az utolsó két meccsük” – zárta Mahé.

Lékai Máté és Petar Nenadics várakozása a négyes döntő előtt


FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
NÉGYES DÖNTŐ (KÖLN, LANXESS ARÉNA)
DÖNTŐ – JÚNIUS 2.
Vezeti: Lars Geipel, Marcus Helbig (németek) 18.00 (Tv: Sport1)
A 3. HELYÉRT – JÚNIUS 2.
Vezeti: Duarte Santos, Ricardo Fonseca (portugálok) 15.15 (Tv: Sport1)
ELŐDÖNTŐ – JÚNIUS 1.
Telekom Veszprém–Kielce (lengyel)
Vezeti:
Gjorgji Nacsevszki, Szlave Nikolov (északmacedónok)
15.15 (Tv: Sport1)
Barcelona (spanyol)–Vardar Szkopje (északmacedón)
Vezeti:
Zigmars Sondors, Renars Licis (lettek)
18.00 (Tv: Sport1)

TELEKOM VESZPRÉM
Eddigi legjobb BL-eredmények:
döntős (2002, 2015, 2016), elődöntős (2003, 2006, 2014, 2017)
Szezonbeli BL-mérleg: 14–0–4 (532–486)
Szezonbeli jelöltek a BL All Starba: Sterbik Árpád (kapus), Manuel Strlek (horvát, balszélső), Andreas Nilsson (svéd, beálló), Kentin Mahé (francia, irányító), Nagy László (jobbátlövő), Blaz Blagotinsek (szlovén, védő),
Szezonbeli legjobb gólszerzők: Petar Nenadics (szerb, 63 gól), Dragan Gajic (szlovén, 53)
Örökmérleg a final four résztvevőkkel szemben: Kielce 8–1–2, Vardar Szkopje 6–1–1, Barcelona 6–1–14

BARCA LASSA (spanyol)
Eddigi legjobb BL-eredmények:
győztes (1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2005, 2011, 2015), döntős (2001, 2010, 2013)
Szezonbeli BL-mérleg: 14–0–2 (547–442)
Szezonbeli jelöltek a BL All Starba: Gonzalo Pérez de Vargas (spanyol, kapus), Dika Mem (francia, jobbátlövő), Aleix Gómez (spanyol, jobbszélső), Thiagus Petrus (brazil, védő), Ludovic Fabregas (francia, legjobb fiatal játékos), Xavi Pascual (spanyol, edző)
Szezonbeli legjobb gólszerzők: Aleix Gómez (spanyol, 66 gól), Dika Mem (francia, 63), Casper Mortensen (dán, 56)
Örökmérleg a final four résztvevőkkel szemben: Vardar Szkopje 12–1–2, Veszprém 14–1–6, Kielce 5–2–1

PGE VIVE KIELCE (lengyel)
Eddigi legjobb BL-eredmények:
győztes (2016), elődöntős (2013, 2015)
Szezonbeli BL-mérleg: 9–1–8 (566–551)
Szezonbeli jelöltek a BL All Starba: Alex Dujshebaev (spanyol, jobbátlövő), Blaz Janc (szlovén, jobbszélső), Julen Aguinagalde (spanyol, beálló), Arcjom Karaljok (fehérorosz, legjobb fiatal játékos)
Szezonbeli legjobb gólszerzők: Alex Dujshebaev (spanyol, 88 gól), Blaz Janc (szlovén, 67), Arcjom Karaljok (fehérorosz, 54)
Örökmérleg a final four résztvevőkkel szemben: Veszprém 2–1–8, Barcelona 1–2–5, Vardar Szkopje 5–0–3

VARDAR SZKOPJE (északmacedón)
Eddigi legjobb BL-eredmények:
győztes (2017), elődöntős (2018)
Szezonbeli BL-mérleg: 12–1–5 (521–490)
Szezonbeli jelöltek a BL All Starba: Dejan Miloszavljev (szerb, kapus), Tyimur Gyibirov (orosz, balszélső), Dainis Kristopans (lett, jobbátlövő), Ivan Cupic (horvát, jobbszélső), Roberto Parrondo (spanyol, edző)
Szezonbeli legjobb gólszerzők: Dainis Kristopans (lett, 80 gól), Tyimur Gyibirov (orosz, 73), Igor Karacic (horvát, 71), Ivan Cupic (horvát, 68)
Örökmérleg a final four résztvevőkkel szemben: Barcelona 2–1–12, Kielce 3–0–5, Veszprém 1–1–6

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik