Férfi kézi BL: Kézben tartottuk a meccset, szó sincs szerencséről! – Terzic

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2020.02.24. 19:15
null
„A védelem most nagyon jó volt, Árpi pedig óriási volt mögöttünk” – vélekedett a veszprémi védő (Fotó: Szabó Miklós)
A győzelem csoportmásodik helyet ért a Veszprémnek, amelynek védője, Mirsad Terzic szerint az utolsó csoportmérkőzésen sem lazíthatnak.




Vasárnap, utolsó előtti Bajnokok Ligája-csoportmeccsén a Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapata 24–23-ra legyőzte a Montpellier HB együttesét, a szerzett két pontnak köszönhetően pedig mindenképpen a B-csoport második helyén végez. Az első mérkőzésen egyébként öttel nyertek a franciák, ami egy kicsit sok, ekkora különbség nincs a két fél között, pláne a Montpellier javára.

Először jöhet Veszprém–Szeged a BL-ben
A két legjobb hazai férfi kézilabdacsapatnak igen veretes a közös múltja, a magyar bajnokságban már 125 alkalommal találkoztak egymással, csatájuk ma már messze a legnagyobb hazai rangadónak számít. A Bajnokok Ligájában azonban először fordulhat elő, hogy találkozik a két gárda, David Davis és Juan Carlos Pastor együttese a negyeddöntőben futhat össze egymással – már ha a nyolcaddöntőt sikerrel veszik. Ez azt is jelenti, hogy ebben a szezonban sem lesz két magyar alakulat a kölni négyes döntőben, viszont ha összecsapnak, akkor legalább egy biztosan. Az európai kupák történetében egyébként kétszer fordult elő, hogy magyar klubok találkoztak egymással egyazon kiírásban. A 2008–2009-es idényben az azóta már megszűnt Kupagyőztesek Európa-kupája (KEK) 3. fordulójában a Dunaferr SE a PLER KC-t búcsúztatta 61–56-os gólkülönbséggel, a nyolcaddöntőben viszont nem bírt az akkor Vladan Matics irányította Pick Szegeddel, amely 57–52-vel lépett túl rajta.

„A legnagyobb különbség a szeptemberi, Montpellier elleni meccsünkhöz képest az volt, hogy most nyertünk! – mondta nevetve Mirsad Terzic, a Veszprém védője. – Óriási érzés itthon, a szurkolóink előtt játszani, engem mindig meglep, mennyi energiát tudnak adni. A védelem most nagyon jó volt, Árpi pedig óriási volt mögöttünk, de hát ő csak hozta azt a szintet, amit szokott!”

A 36 éves boszniai játékos szerint támadásban ezúttal is voltak gondjaik, statikusan játszottak, főleg miután a jobbátlövő Jahja Omar a második félidő elején megsérült, így balkezes nélkül maradtak. Ilyen együttesek ellen nagyon nehéz hatékonyan kézilabdázni, ha az ő posztján nincs kit bevetni, főként ha az ellenfél kapujában olyan klasszis áll, mint az exszegedi horvát Marin Sego.

„Olyan helyzetbe kerültünk a csoportkör végére, hogy a második helyért kellett harcolnunk, és meg is kellett tennünk érte mindent, hiszen ez a legjobb hely, ha már lecsúsztunk az elsőről... – folytatta a balátlövő. – Egyébként kint, az első meccsen sem volt rossz a védekezésünk, mert ha egy Montpellier szintű riválistól kevesebb, mint harminc gólt kapunk, az már jónak számít. A francia amúgy is olyan típusú csapat, amelyiknek inkább az a célja egy mérkőzésen, hogy minél több gólt lőjön, nem pedig az, hogy minél kevesebbet kapjon.”

Terzic elmondta, a visszavágón a szervezett védekezés elsősorban annak volt köszönhető, hogy kielemezték a franciák négy-öt találkozóját, bár azt rögtön hozzátette, hogy kicsit talán többet elemezhették volna a Montpellier védekezését és a kapusa helyezkedését is.

„Ha a kapus 54 százalékkal véd, de kikap a csapat, el kell zavarni a játékosokat”

STERBIK Árpád, a Veszprém kapusa:

„A Montpellier otthon és idegenben is veszélyes mindenkire. A védelemben most elég jól tudtuk kontrollálni a mérkőzést, amihez mi, kapusok is hozzá tudtunk járulni a védéseinkkel. Ha több mint ötven százalékkal véd a kapus, és veszít a csapat, akkor el kell zavarni a játékosokat (nevet). Támadásban gyengébbek voltunk, de kompenzáltuk a védekezéssel. Nem tudom, hogy mennyivel voltunk most jobbak a Montpellier-nél, kábé ezzel az egy góllal. A bírókkal nem voltam megelégedve, a félfaultokat nem nagyon fújták be nekünk, ám mindegy is – a második hely rosszabb, mint az első, de jobb, mint a harmadik. Várjuk a nyolcaddöntős ellenfelünket, a negyeddöntőben pedig jöhet a Szeged, így egy magyar együttes mindenképpen lesz a négyes döntőben. A visszavonulással nem foglalkozom még, majd keresek valami jó olajat, hogy tartósítson.”

„Kézben tartottuk a meccset, és az egygólos győzelem ellenére szó sincs arról, hogy szerencsénk lett volna! – fogalmazott Terzic. – Sőt, bíztam benne, hogy nagyobb különbséggel is nyerhetünk, mint ők kint ellenünk, ami végül nem sikerült, de hát a győzelem az győzelem. Végeredményben a két pont a fontos, és az, hogy hazai pályán nyertünk, mert azok, akik minden meccsre kijönnek ide szurkolni, nem azt érdemlik, hogy vesztes hazai csapatot lássanak.”

Akárcsak kint, ezúttal is a kapus teljesítménye volt az egyik legfontosabb része a sikernek, kint Sego, ezúttal pedig Sterbik Árpád védett ötven százalék felett. Terzic szerint ezen a szinten a kapusok már őrület, mire képesek, különleges figurák, óriási felelősséggel, hiszen ha a hatos fal hibázik előttük, már csak ők azok, aki megmenthetik a góltól a csapatot – mint egyébként most Sterbik Árpád tette velük.

A Montpellier elleni egygólos győzelemmel a csoport második helye megvan, így az is kiderült, hogy a veszprémiek nyolcaddöntős ellenfele a lengyel Wisla Plock és a spanyol Bidasoa Irun párbajának győztese lesz, ami egyben azt is jelenti, hogy lesz magyar ellenfele is a magyar bajnoknak a következő körben, hiszen előbbi gárdában Szita Zoltán, utóbbiban pedig Bartók Donát légióskodik. Utána pedig a sorsolásnak köszönhetően jöhet a negyeddöntőben a nagy hazai ellenfél, a Mol-Pick Szeged.

Bár nem lesz tétje az ukrán Motor Zaporizzsja elleni utolsó csoportmeccsnek, Terzic szerint egyáltalán nem eresztenek le, egyrészt mert van mit kijavítaniuk, nem beszélve arról, hogy meg kell mutatniuk, jóval többre képesek, mint a Montpellier ellen. Először is, hogy huszonnégynél több gólt is tudnak szerezni...

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
B-CSOPORT, 13. FORDULÓ
TELEKOM VESZPRÉM–MONTPELLIER HB (francia) 24–23 (16–14)
Veszprém, 5168
néző. Vezette: Kurtagic, Wetterwik (svédek)
VESZPRÉM: Cupara – GAJIC 7 (2), J. Omar 2, Nenadics 1, B. Blagotinsek 2, Lauge 3, Strlek 3. Csere: STERBIK (kapus), Mackovsek, Moraes 1, Lékai, BOROZAN 2, Terzic, A. Nilsson 2, Manaszkov 1. Edző: David Davis
MONTPELLIER: SEGO – Lenne 2, Porte 2, Villeminot 4, Soussi 1, Grébille, DESCAT 6 (2). Csere: Bonnefoi (kapus), Afgour 1, Pettersson, Richardson 1, Simonet 3, DUARTE 2, Truchanovicius 1. Edző: Patrice Canayer
Kiállítások: 6, ill. 4 perc
Hétméteresek: 3/2, ill. 2/2
Az eredmény alakulása: 3. perc: 1–2. 5. p.: 3–2. 10. p.: 6–4. 13. p.: 8–5. 19. p.: 10–11. 23. p.: 12–12. 25. p.: 15–12. 29. p.: 16–14. 37. p.: 19–18. 45. p.: 22–19. 52. p.: 23–20
MESTERMÉRLEG
David Davis:
– Nem ez volt a legjobb meccsünk, de mindenki nagyot küzdött. Jahija sérülése némileg komplikálttá tette a helyzetünket, nehéz volt kijátszani a figurákat, miután nem maradt balkezes lövőnk. Sterbik most is briliánsan védett. Látszott, hogy nyerni akarunk, mindent megtettünk a két pontért.
Patrice Canayer: – Nagyszerű találkozót játszottunk. Szomorú vagyok a vereség miatt, hiszen rengeteg energiát fektettünk a felkészülésbe. Úgy érzem, fizikailag rendben voltunk, de technikailag többet hibáztunk, mint ellenfelünk. Mindig nagy élmény Veszprémben játszani, csodás volt a hangulat ezúttal is.

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. THW Kiel (német) 13 9 2 2 407–366 +41 20
2. TELEKOM VESZPRÉM 13 9 4 416–364 +52 18
3. Kielce (lengyel) 13 7 2 4 389–359 +30 16
4. Montpellier (francia) 13 7 1 5 355–348 +7 15
5. FC Porto Sofarma (portugál) 13 5 2 6 365–378 –13 12
6. Vardar Szkopje (macedón) 13 5 1 7 369–413 –44 11
7. Meskov Breszt (fehérorosz) 13 4 9 369–396 –27 8
8. Zaporizzsja (ukrán) 13 1 2 10 384–430 –46 4
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik