Férfi kézi BL: már nem gondol a 2016-os döntőre a Kielce világbajnoka

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2019.05.30. 19:53
null
Három éve legyőzte a Veszprémet a döntőben a Kielcével a világbajnok beálló (Fotó: AFP)
A csapatok csütörtöki érkezésével és a pénteki médianappal lassan felpörögnek az események a férfi kézilabda Bajnokok Ligája kölni négyes döntőjében. A hivatalos program előtt a Telekom Veszprém elődöntős ellenfele, a Kielce 36 éves világbajnok beállója, Julen Aguinagalde nyilatkozott nekünk. A 2013 óta a lengyeleket erősítő játékos is részese volt a 2016-os sikernek, de már egyáltalán nem foglalkozik azzal a meccsel, és hihetetlenül kemény összecsapásra számít a magyar csapat ellen.

A Veszprémhez hasonlóan a Kielce is friss bajnokként utazhatott Kölnbe, Talant Dujsebajev együttese a Plockot múlta felül a döntőben – ugyancsak egy idegenbeli döntetlennel és egy hazai győzelemmel.

Természetesen nagyon örültünk a bajnoki címnek, de ez már történelem, a héten csak az előttünk álló final four járt a fejünkben – jelentette ki a Nemzeti Sport Online-nak a Kielce játékának egyik oszlopa, a beálló Julen Aguinagalde. – Senkinek sem kell külön motiváció, én is szeretném a legjobbamat nyújtani Kölnben. Az utóbbi időszakban több sérülés is sújtott minket, remélem, az utolsó napokban már nem lesz újabb kiesőnk.”

Daniel Dujshabeav térdszalagszakadás, Michal Jurecki ujjtörés miatt marad le a négyes döntőről, a Kielce azonban nélkülük is megmutatta, hogy nem szabad leírni. A lengyelek a negyeddöntő legnagyobb szenzációját szolgáltatták azzal, hogy kiejtették a PSG-t. Különösen az első meccsen aratott tízgólos győzelmük volt sokkoló.

Megmutattuk, ha jól játszunk, bárkit képesek vagyunk legyőzni. A PSG természetesen nagyon erős csapat, nem könnyű tíz góllal nyerni ellene, de néha előfordul a sportban, ha az egyik csapatnak minden összejön, akkor ilyen különbséggel is győzhet. A visszavágón aztán így is végig küzdenünk kellett, hogy kiharcoljuk a továbbjutást. Nem csak az utolsó öt perc volt lényeges, azonban igaz, hogy a legjobbkor értük el a számunkra kedvező állást.”

A PSG kiütése csak fokozta a kézilabdalázat Kielcében. Mint azt a lengyel klubtól megtudtuk, maguk sem emlékeznek arra, mikor adtak el ennyi csapattal kapcsolatos terméket. A szurkolók és a város is büszke az együttesre, a final four alatt hatalmas szurkolói zóna lesz kialakítva az aréna szomszédságában levő atlétikai stadionban. Mind a négy résztvevő klub 500 jegyet kapott az EHF-től, ezt természetesen hamar elkapkodták Kielcében, pontos számot azonban nem tudtak mondani arra vonatkozóan, hány lengyel drukker lesz a 20 ezres Lanxess Arénában. (Csík Zoltán, a Veszprém vezérigazgatója a Sport Tv Harmadik félidő című műsorában a napokban arról beszélt, tudomása szerint legalább négyezer veszprémi szurkoló érkezik Kölnbe, hogy a helyszínen biztassa a csapatot.)

Aguinagalde is megerősítette, mekkora szerepe van az elért eredményekben a csapatot irányító Dujsebajevnek. Mindig azt hangsúlyozza, hogy adjunk bele mindent. Ha ez nincs meg, akkor sem tud boldog lenni, ha nyerünk, míg máskor egy vesztes meccs után is elégedett, ha az általa elvárt hozzáállást hoztuk.”

Az elnyűhetetlen spanyol beálló még a Ciudad Real játékosaként részese volt az első final fouros lebonyolításnak 2011-ben, így számára már nem újdonság az eseményt körülvevő nagy felhajtás, nem úgy néhány mostani fiatal társának. Jó elegye a jelenlegi keret a rutinos és fiatal játékosoknak, akik éhesek a sikerre, és az egész világnak meg akarják mutatni, mire képesek. Tavaly nyáron sok változás történt a csapatban, a tény, hogy egyből elértük a final fourt, azt mutatja, sokra hivatott a társaság. Talant pedig tudja, hogyan kell egybegyúrni egy ilyen csapatot.”

Így jutott el újra a Kielce Kölnbe

Aguinagalde öt társával együtt ott volt a 2016-os döntőben is, amikor a Kielce kilencgólos hátrányt ledolgozva hozta vissza a Veszprém elleni meccset, és végül hetesekkel elhódította a trófeát. Megkerülhetetlen volt, a kérdés, hogy az elődöntő előtt előjöttek-e az akkori emlékek. Nem igazán. Ez teljesen más történet lesz. Persze anno megünnepeltük rendesen a győzelmet, de utána nem vele keltem és feküdtem, mert új idény kezdődött, és arra akartam koncentrálni.”

A Veszprém a mostani évadban kétszer is találkozott a Kielcével a csoportkörben, és mindkét meccset megnyerte, de csak kis különbséggel.

„A Veszprém gyengébben kezdte az idényt, de utána magára talált, és egyre erősebb lett – folytatta Aguinagalde. – Hihetetlenül nehéz dolgunk lesz, de remélem, mi játszhatjuk a döntőt vasárnap. Saját magunkra koncentrálunk, és tudjuk, hogy ha úgy játszunk, ahogy tudunk, bárkit elkaphatunk.

Érdekesség, hogy a final fourok történetében először fordul elő, hogy mind a négy csapatot spanyol edző irányítja, ami Aguinagalde szerint csak jó hírüket viszi a világban.

2013 óta erősíti a Kielcét, korábban egyik csapatánál sem töltött el ilyen hosszú időt. A családjával együtt azonban élvezik a lengyel város nyugalmát. A szerződése 2020-ig érvényes, elmondása szerint a következő idénye lesz az utolsó Kielcében, utána valószínűleg hazatér.

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
NÉGYES DÖNTŐ (KÖLN, LANXESS ARÉNA)
DÖNTŐ – JÚNIUS 2.
Vezeti: Lars Geipel, Marcus Helbig (németek) 18.00 (Tv: Sport1)
A 3. HELYÉRT – JÚNIUS 2.
Vezeti: Duarte Santos, Ricardo Fonseca (portugálok) 15.15 (Tv: Sport1)
ELŐDÖNTŐ – JÚNIUS 1.
Telekom Veszprém–Kielce (lengyel)
Vezeti:
Gjorgji Nacsevszki, Szlave Nikolov (északmacedónok)
15.15 (Tv: Sport1)
Barcelona (spanyol)–Vardar Szkopje (északmacedón)
Vezeti:
Zigmars Sondors, Renars Licis (lettek)
18.00 (Tv: Sport1)

TELEKOM VESZPRÉM
Eddigi legjobb BL-eredmények:
döntős (2002, 2015, 2016), elődöntős (2003, 2006, 2014, 2017)
Szezonbeli BL-mérleg: 14–0–4 (532–486)
Szezonbeli jelöltek a BL All Starba: Sterbik Árpád (kapus), Manuel Strlek (horvát, balszélső), Andreas Nilsson (svéd, beálló), Kentin Mahé (francia, irányító), Nagy László (jobbátlövő), Blaz Blagotinsek (szlovén, védő),
Szezonbeli legjobb gólszerzők: Petar Nenadics (szerb, 63 gól), Dragan Gajic (szlovén, 53)
Örökmérleg a final four résztvevőkkel szemben: Kielce 8–1–2, Vardar Szkopje 6–1–1, Barcelona 6–1–14

BARCA LASSA (spanyol)
Eddigi legjobb BL-eredmények:
győztes (1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2005, 2011, 2015), döntős (2001, 2010, 2013)
Szezonbeli BL-mérleg: 14–0–2 (547–442)
Szezonbeli jelöltek a BL All Starba: Gonzalo Pérez de Vargas (spanyol, kapus), Dika Mem (francia, jobbátlövő), Aleix Gómez (spanyol, jobbszélső), Thiagus Petrus (brazil, védő), Ludovic Fabregas (francia, legjobb fiatal játékos), Xavi Pascual (spanyol, edző)
Szezonbeli legjobb gólszerzők: Aleix Gómez (spanyol, 66 gól), Dika Mem (francia, 63), Casper Mortensen (dán, 56)
Örökmérleg a final four résztvevőkkel szemben: Vardar Szkopje 12–1–2, Veszprém 14–1–6, Kielce 5–2–1

PGE VIVE KIELCE (lengyel)
Eddigi legjobb BL-eredmények:
győztes (2016), elődöntős (2013, 2015)
Szezonbeli BL-mérleg: 9–1–8 (566–551)
Szezonbeli jelöltek a BL All Starba: Alex Dujshebaev (spanyol, jobbátlövő), Blaz Janc (szlovén, jobbszélső), Julen Aguinagalde (spanyol, beálló), Arcjom Karaljok (fehérorosz, legjobb fiatal játékos)
Szezonbeli legjobb gólszerzők: Alex Dujshebaev (spanyol, 88 gól), Blaz Janc (szlovén, 67), Arcjom Karaljok (fehérorosz, 54)
Örökmérleg a final four résztvevőkkel szemben: Veszprém 2–1–8, Barcelona 1–2–5, Vardar Szkopje 5–0–3

VARDAR SZKOPJE (északmacedón)
Eddigi legjobb BL-eredmények:
győztes (2017), elődöntős (2018)
Szezonbeli BL-mérleg: 12–1–5 (521–490)
Szezonbeli jelöltek a BL All Starba: Dejan Miloszavljev (szerb, kapus), Tyimur Gyibirov (orosz, balszélső), Dainis Kristopans (lett, jobbátlövő), Ivan Cupic (horvát, jobbszélső), Roberto Parrondo (spanyol, edző)
Szezonbeli legjobb gólszerzők: Dainis Kristopans (lett, 80 gól), Tyimur Gyibirov (orosz, 73), Igor Karacic (horvát, 71), Ivan Cupic (horvát, 68)
Örökmérleg a final four résztvevőkkel szemben: Barcelona 2–1–12, Kielce 3–0–5, Veszprém 1–1–6

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik