A Veszprém elkerülte a Barcelonát a négyes döntő sorsolásán

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.05.07. 11:57
null
Egy év kihagyás után tér vissza Kölnbe a Veszprém (Fotó: Koncz György)
Jöhet a visszavágás! A Telekom Veszprém a lengyel Kielcét kapta az elődöntőre a férfi kézilabda Bajnokok Ligája kölni négyes döntőjének sorsolásán, míg a másik ágon Barcelona–Vardar Szkopje összecsapás lesz a fináléért. A magyar együttes egy év kihagyás után, immáron ötödik alkalommal részese a klubkézilabda csúcseseményének. A klub vezérigazgatója, Csík Zoltán szerint pedig minden esélyük megvan arra, hogy döntőt játsszanak.

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
NÉGYES DÖNTŐ, KÖLN, LANXESS ARÉNA
ELŐDÖNTŐ (június 1.)
15.15: TELEKOM VESZPRÉM–PGE Vive Kielce (lengyel)
18.00: Barca Lassa (spanyol)–Vardar Szkopje (északmacedón)

HELYOSZTÓK (június 2.)
15.15: bronzmérkőzés
18.00: döntő

Egy kölni rendezvényközpontban került sor az idei final four sorsolására, melynek legnagyobb kérdése az volt, elkerüli-e a Veszprém a legnagyobb favoritnak tartott Barcelonát, Nos, ezt a részcélt sikerült teljesíteni, ugyanis a katalánok a másik elődöntőbe kaptak besorolást, és a Szegedet kiejtő Vardar Szkopjéval találkoznak.

TECHNIKAI ÚJÍTÁSOK A NÉGYES DÖNTŐBEN

Az európai szövetség (EHF) elkötelezett a technológia használata mellett, így az idei final fouron is tesznek egy újabb lépést előre. A már korábban megismert, chippel felszerelt labda, az iBall visszatér Kölnbe, így pontosan meg lehet majd mondani, ha a labda áthaladt a gólvonalon, de például a lövések sebessége is jól mérhető lesz. Ezen felül a játékosok mezét is ellátják egy mozgáskövetővel, így egy csomó új statisztikai adatot lehet majd böngészni a mérkőzéseken.

Davis Davis együttesére a szezon során több sérüléssel küzdő lengyel Kielce vár. Ki ne emlékezne a 2016-os fináléra, ahol már szinte a kezükben érezhették a veszprémiek a trófeát, a Kielce azonban kilencgólos hátrányból is felállt az utolsó tizenöt percben, és hetesekkel nyert.

Az idei szezon már más képet mutat, a csoportkör első és az utolsó fordulójában találkozott a két csapat, a Veszprém hazai pályán két góllal (29–27-re), idegenben pedig egy találattal (36–35-re) nyert. Ettől függetlenül alaposan fel kell készülni az összecsapásra, mert a Kielce a negyeddöntőben a PSG kiverésével már bemutatott egy bombameglepetést.

„Szerettük volna elkerülni a Barcelonát, és beszélgettünk itt, ők is szerettek volna elkerülni minket. Nem a Barcelonával játsszuk az első mérkőzést, így jól alakult számunkra ez a sorsolás. A Kielce elleni emlékeimről inkább nem akarok beszélni. El is kellene felejteni őket. Úgy érzem, most jó esélyünk van döntőbe kerülni” – mondta el Csík Zoltán, a Veszprém vezérigazgatója a Sport Tv-nek a sorsolás után.

A Veszprém nyolcadik alkalommal szerepelhet a legjobb négy között a BL-ben, a szezonzáró kölni tornán pedig ötödször vehet részt. Legjobb eredménye három ezüstérem (2002, 2015, 2016). A négy közé idén bejutott csapatok mindegyike az A-csoportban szerepelt, és közülük csak a Veszprém nem nyert még BL-t, illetve jelenleg nem címvédő hazája bajnokságában.

Az idei lesz a tizedik négyes döntő Kölnben, és a harmadik – ráadásul sorozatban –, amelyben nem szerepel német csapat. Érdekesség, hogy az utóbbi három szezonban az a csapat nyerte a BL-t, amelyik a negyeddöntőben elbúcsúztatta a német Flensburgot. Idén ez az együttes a Veszprém volt, amely kettős győzelemmel jutott a négy közé.

EZ TÖRTÉNT A SORSOLÁSON

12.38: „Szerettük volna elkerülni a Barcelonát, és beszélgettünk itt, ők is szerettek volna elkerülni minket. Nem a Barcelonával játsszuk az első mérkőzést, így jól alakult számunkra ez a sorsolás. A Kielce elleni emlékeimről inkább nem akarok beszélni. El is kellene felejteni őket. Úgy érzem, most jó esélyünk van döntőbe kerülni. (...) Fölösleges az esélyekről beszélni, két mérkőzés vár még ránk a bajnoki döntőben is, az idény végén szeretnénk ünnepelni” – mondta Csík Zoltán, a Veszprém vezérigazgatója a Sport Tv-nek a sorsolás után.

12.32: A Skype-kapcsolat varázsa, hogy szinte alig hallani valamit a megszólaltatott játékosokból. Most épp Víctor Tomás, a Barcelona játékosa beszél...

„Négy remek csapat, remek játékosok, nagyon érdekes négyes döntő lesz. Igyekszünk leginkább magunkra figyelni. Próbáljuk a legjobbunkat nyújtani. Veszélyes csapat a Vardar, a klub nehéz időket él át, és ezért még keményebben küzdenek. Ezt láttuk a Szeged ellen is. Nem volt elképzelésünk arra, hogy kit lenne jó kapni, a lényeg, hogy itt vagyunk. Nem érdemes favoritokról beszélni."

12.29: „Különleges lesz a Kielce elleni meccs. Mindenki emlékszik, mi történt abban a bizonyos fináléban. Itt az esély, hogy visszavágjunk. Mindenkinek megvan az esélye a győzelemre. Voltunk már negyedikek, harmadikok és másodikak is. Itt az ideje, hogy megpróbáljunk nyerni. Szezon közben le tudtuk győzni őket, de voltak hiányzóik, most egész más mérkőzés jön" – reagált Lékai Máté, a Veszprém irányítója.

12.26: A Vardar Szkopje a harmadik, így ők játszanak a Barcelonával és egyúttal az is eldőlt, hogy a 2016-os döntő megismétlődik az elődöntőben: a Veszprém a Kielcével meccsel majd!

12.22: Most kisebb szünetet tartanak a szervezők, aztán kiderül, hogy a Kielce vagy a Vardar lesz a Veszprém ellenfele az elődöntőben...

12.20: Másodjára a Veszprémet húzzák! Ezzel eldőlt, hogy a Barcával csak a döntőben (vagy rosszabb esetben a bronzmeccsen, de erre ne is gondoljunk...) találkozhat a magyar csapat!

12.19: Elsőként a sokak által favoritnak tartott Barcelona kerül elő a gömbből!

12.16: Új mobilaplikáció, okoslabda, mozgáskövetővel szerelt mezek. Az EHF marketinges-csapata a négyes döntő technikai újdonságairól mesél, lassan-lassan viszont jön a fő attrakció!

12.11: Henriette Reker, Köln polgármestere elmondta mennyire büszkék és hálásak azért, hogy a következő hat évben is otthont adhatnak majd a döntőnek. A politikus szerint évről évre egyre szenvedélyesebben várják a négyes döntőt a kölniek, még úgy is, hogy zsinórban harmadik éve nincs német résztvevője a finálénak...

12.05: Felvezetésként az EHF-elnöke, Michael Wiederer mesél a négyes döntők történetéről, amit idén tizedjére rendeznek meg a jelenlegi formájában. Wiederer szerint egészen egyedi rendezvényről volt szó annak idején, amikor kitalálták, fokozatosan viszont eljöhet egy reform ideje. Addig is, idén minden korábbinál több kiegészítő rendezvénnyel készülnek, miközben a kölni összejövetelt kihasználva a játékosokkal is egyeztetnek a kézilabdázás jövőjéről.

11.59: Köszöntjük kedves olvasóinkat a férfi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjének sorsolásának online közvetítésében.

ÉRDEKESSÉGEK A NÉGY RÉSZTVEVŐRŐL

TELEKOM VESZPRÉM
Eddigi legjobb BL-eredmények:
döntős (2002, 2015, 2016), elődöntős (2003, 2006, 2014, 2017)
Szezonbeli BL-mérleg: 14–0–4 (532–486)
Szezonbeli jelöltek a BL All Starba: Sterbik Árpád (kapus), Manuel Strlek (horvát, balszélső), Andreas Nilsson (svéd, beálló), Kentin Mahé (francia, irányító), Nagy László (jobbátlövő), Blaz Blagotinsek (szlovén, védő),
Szezonbeli legjobb gólszerzők: Petar Nenadics (szerb, 63 gól), Dragan Gajic (szlovén, 53)

BARCA LASSA (spanyol)
Eddigi legjobb BL-eredmények: győztes (1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2005, 2011, 2015), döntős (2001, 2010, 2013)
Szezonbeli BL-mérleg: 14–0–2 (547–442)
Szezonbeli jelöltek a BL All Starba: Gonzalo Pérez de Vargas (spanyol, kapus), Dika Mem (francia, jobbátlövő), Aleix Gómez (spanyol, jobbszélső), Thiagus Petrus (brazil, védő), Ludovic Fabregas (francia, legjobb fiatal játékos), Xavi Pascual (spanyol, edző)
Szezonbeli legjobb gólszerzők: Aleix Gómez (spanyol, 66 gól), Dika Mem (francia, 63), Casper Mortensen (dán, 56)

PGE VIVE KIELCE (lengyel)
Eddigi legjobb BL-eredmények: győztes (2016), elődöntős (2013, 2015)
Szezonbeli BL-mérleg: 9–1–8 (566–551)
Szezonbeli jelöltek a BL All Starba: Alex Dujshebaev (spanyol, jobbátlövő), Blaz Janc (szlovén, jobbszélső), Julen Aguinagalde (spanyol, beálló), Arcjom Karaljok (fehérorosz, legjobb fiatal játékos)
Szezonbeli legjobb gólszerzők: Alex Dujshebaev (spanyol, 88 gól), Blaz Janc (szlovén, 67), Arcjom Karaljok (fehérorosz, 54)

VARDAR SZKOPJE (északmacedón)
Eddigi legjobb BL-eredmények: győztes (2017), elődöntős (2018)
Szezonbeli BL-mérleg: 12–1–5 (521–490)
Szezonbeli jelöltek a BL All Starba: Dejan Miloszavljev (szerb, kapus), Tyimur Gyibirov (orosz, balszélső), Dainis Kristopans (lett, jobbátlövő), Ivan Cupic (horvát, jobbszélső), Roberto Parrondo (spanyol, edző)
Szezonbeli legjobb gólszerzők: Dainis Kristopans (lett, 80 gól), Tyimur Gyibirov (orosz, 73), Igor Karacic (horvát, 71), Ivan Cupic (horvát, 68)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik