Férfi kézi: Az élet így hozta – Éles József az élvonalba jutásról

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2020.06.06. 09:25
null
Éles József kézisulija már NB I-es csapattá nőtte ki magát (Fotó: Cseh Péter)
A következő idényben két NB I-es férfi kézilabdacsapata lesz Veszprémnek. Éles József szerint ez óriási ugrás fiatal játékosainak, de mindenkire kétszer annyi munka vár.

Korábbi világklasszis kézilabdázónk, a 179-szeres válogatott Éles József 2006-ban fejezte be pályafutását, 2009 nyarán pedig a vezetésével megrendezték az első Éles Kézisulit, amely egy évtized alatt annyira kinőtte magát, hogy szerdán a Magyar Kézilabda-szövetség hivatalosan is bejelentette, a 2020–2021-es idényben indulhat a magyar férfi élvonalban Veszprém Kézilabda Kft. néven, miután a Vác nem adta be a nevezését.

Bár eltelt csaknem 11 év, az első gyerekek közül még most is a csapatban játszik Hári Levente, Éles Benedek és Szmetán Péter, ők hárman képviselik az iskola első, 1999-es születésű évfolyamát. Később csatlakozott hozzájuk Szmetán Máté, valamint Fazekas Gergő, aki csak október 31-én lesz 17 éves, mégis hamarosan NB I-es játékosnak mondhatja magát.

„Akkoriban egyáltalán nem tűztünk ki ilyen célt, lehetőségünk sem volt rá, és az anyagiak sem álltak rendelkezésre, hogy eljussunk a hazai élvonalig. Az élet egyszerűen így hozta – mondta a Nemzeti Sportnak Éles József, a Veszprémi Kézilabda Kft. klubigazgatója. – Az elmúlt évadot is úgy kezdtük, hogy legyen meg a biztos bennmaradás az NB I/B-ben, és az első hatot céloztuk meg, de egyszer csak azt vettük észre, hogy a tabella élén állunk, mert a riválisok pontokat veszítettek.”

Az idény második felében, december után kezdtek csak el komolyan gondolkodni a feljutáson, amikor a bajnokság állását látva a média is elkezdett érdeklődni a csapat iránt, amely az idény lezárásakor hatpontos előnnyel vezette a másodosztály Nyugati csoportját.

„Evés közben jött meg az étvágyunk, és elhatároztuk, ha tényleg indulhatunk az NB I-ben, meg is ragadjuk a lehetőséget – folytatta Éles. – Nagyjából egy hónappal ezelőtt már hallottunk olyan híreket, nem biztos, hogy a Vác nevez az élvonalba, így bizakodni kezdtünk. De igazán csak az MKSZ bejelentése után kezdtünk el foglalkozni a dologgal. A klub költségvetése továbbra is szűk, de a fiatal játékosainkat nem a pénz érdekli, hanem tanulni és fejlődni szeretnének. Mindannyiunkra az eddigi munka kétszerese vár.”

Éles szerint nyerni lesz a legnehezebb a következő idényben, hiszen az együttes átlagéletkora 21 év, nincs tapasztalata, nem játszott még telt ház előtt, márpedig a győzelmek kovácsolnak össze igazán egy csapatot. Az NB I-nek pedig más a dinamikája, másmilyenek a szurkolók is, amihez hozzá kell szokni, mert a sportvezető úgy gondolja, a másodosztály és az első osztály között öt-hat lépcsőfoknyi különbség is van – ami óriási ugrás a srácoknak.

EGY VÁROS, KÉT CSAPAT
A magyar kézilabdában viszonylag ritkán fordult elő, hogy egy vidéki város két élvonalbeli csapatot is adjon a bajnokságba, a férfiaknál négy várost említhetünk. A hatvanas években Győrben hét olyan idény is akadt, amelyben a Győri Textiles és a Győri ETO is az NB I-ben küzdött, 1968-ban ráadásul a Pécsi Bányász és a Pécsi Dózsa is csatlakozott hozzájuk. 1976-ban a H. Szondi SE Székesfehérvár és a Székesfehérvári MÁV Előre vívott városi rangadókat, akárcsak a nyolcvanas években a Szegedi Volán SC és a SZEOL-DÉLÉP SE – legutóbb 1986-ban, azóta nem fordult elő vidéki „duplázás” az NB I-ben. A nőknél csak két várossal „fordult elő” hasonló, 1954-ben a Debreceni Dózsa és a Debreceni Kinizsi indult a legmagasabb osztályban, 1959-ben a Győri ETO és a Győri Kesztyű, 1963 és 1973 között pedig hatszor a Győri Textiles és a Győri ETO.

„Minden azt vetíti előre, hogy nekünk lesz a legnehezebb dolgunk az NB I-ben, de úgy gondolom, ha valaki kiemelkedő játékos szeretne lenni, ezt az utat végig kell járnia – fogalmazott az 51 éves klubigazgató. – Talán korai volt ez a feljutás, abban azonban biztos vagyok, hogy nem dobhattuk el a lehetőséget, ha már megadatott. Persze féltem is a játékosokat, hiszen valószínűleg több vereségünk lesz, mint győzelmünk, de elmondtam nekik is: ki lehet kapni, csak hajtsanak, és hatvan perc után úgy csússzanak le a pályáról. Lehet meglepetést szerezni, de ha rágörcsölnek, nem fog menni.”

A keret nem sokat fog változni, Éles József és a korábbi klasszis jobbszélső, Tombor Csaba vezetőedző is fiatalokban gondolkodik, egyúttal csatlakozik a szakmai stábhoz a 238-szoros válogatott kapus, Fazekas Nándor, aki áprilisban jelentette be visszavonulását Balatonfüreden. Számítani lehet három-négy igazolásra, kell egy balkezes lövő, szükség van még beállóra és kapusra is, ugyanis az NB I-nek nem lehet nekiugrani szűk kerettel.

„Ezek a srácok itteni kötődésűek, a veszprémi utánpótlást képviselik – tette hozzá Éles. – Remélem, a helyi szurkolók akkor sem pártolnak el tőlük, ha kikapnak, sőt, ha látják, hogyan küzdenek, azt mondják majd rájuk: jó kis csapat – amely szerintem alkalmas rá, hogy az élvonalban tartsa a klubot.”

A Veszprémi Kézilabda Kft. feljutása azt is jelenti, hogy a városnak a Telekom Veszprém mellett még egy NB I-es férfi kézilabdacsapata is lesz, márpedig 1986 óta nem volt példa rá, hogy egy vidéki városból két együttes is az élvonalban harcoljon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik