Férfi kézi: Az EHF ebben vaskosan benne van – Szűcs Ernő Péter

NAGY PÉTERNAGY PÉTER
Vágólapra másolva!
2020.10.28. 14:04
null
A Mol-Pick Szeged elnöke, Szűcs Ernő Péter jogi lépéseket fontolgat, amiért az Európai Kézilabda-szövetség kötelezte a csapatot, hogy pályára lépjen Bresztben (Fotó: Karnok Csaba/Délmagyarország)
A Mol-Pick Szeged elnöke, Szűcs Ernő Péter jogi lépéseket fontolgat, amiért az Európai Kézilabda-szövetség kötelezte a csapatot, hogy pályára lépjen Bresztben, miközben az már a kezdés előtt kiderült, a fehéroroszoknál többen is elkapták a koronavírust.

 

Szűcs Ernő Péter( Fotó: Schmidt Andrea, Délmagyar)
Szűcs Ernő Péter( Fotó: Schmidt Andrea, Délmagyar)

– A hírek arról szóltak, hogy majdnem elmaradt a Meskov Breszt–Mol-Pick Szeged Bajnokok Ligája-mérkőzés, miután a hazai pályán játszó fehéroroszok keretében ketten is pozitív koronavírustesztet produkáltak. Miért kellett mégis lejátszani a meccset?
A találkozót megelőző napon elindultunk edzésre, amikor kaptunk egy e-mailt, hogy a fehéroroszok bejelentettek egy fertőzöttet az Európai Kézilabda-szövetség felé – mondta a Nemzeti Sportnak Szűcs Ernő Péter, a Mol-Pick Szeged elnöke. – Csakhogy a szóban forgó játékosról már hétfőn kiderült, koronavírusos, ám a Breszt „elsunnyogta” ezt az információt, megvárta, hogy kirepüljünk az összecsapás helyszínére. Ráadásul ezt a levelet fél hatkor, a hivatali munkaidő lejárta után küldte el az EHF-nek, amikor nyilvánvalóan senki nem tudott reagálni a szövetség részéről. Mi rögtön jeleztük, ilyen körülmények között nem kívánunk pályára lépni. Közben az edzőnk, Juan Carlos Pastor beszélt az ellenfél spanyol szakvezetőjével, Raúl Alonsóval, aki elismerte, nem egy, négy játékosa betegedett meg. Később ebből hármat letagadtak, mondván olyan fiatalokról van szó, akik nem érintkeztek a felnőttekkel. Nekünk a hazai csapatmenedzser leírta, már hétfőn kiderült az egyik játékosokról, hogy elkapta a vírust. Az EHF azonban türelemre intett, másnapra ígért vizsgálatot, és minden bresztit elküldött gyorstesztre. Igén ám, de ezek nem álltak rendelkezésre, ezért PCR-tesztre kötelezték őket, aminek már csak az eredményét kaptuk kézhez egy ukáz kíséretében a kezdés előtt két órával: le kell játszani a meccset!

– Mi volt az első reakciójuk?
Folyamatosan tiltakoztunk, hangsúlyoztuk, hogy ez így nagyon veszélyes, nemcsak egészségileg, sportszakmailag, de gazdaságilag is. Az európai szövetség azonban hajthatatlan volt. Úgy érzem, most is az történt, ami nagyon sok esetben: a pénz felülírta a józan észt. A meccset követően hazajöttünk, majd azzal szembesültünk, hogy három játékosunk is koronavírusos lett, miközben a Meskov Bresztnél négy-öt újabb esetet jelentettek be. Összesen legalább kilencen fertőződtek meg a meccs következményeként. A fehérorosz válogatott ráadásul ezután lemondott minden összetartást, mert nem tudnak kiállni, alig van egészséges emberük.

– Megváltozott a klub koronavírus-protokollja az újabb karantén miatt?
– Az érintkezést követően meg kell hagyni a kontaktnapokat, ami négy-hat nap, ezért feleslegesen teszteltünk volna múlt pénteken, október huszonharmadika miatt ezt amúgy sem tudtuk volna megtenni. Hétfőn megtörtént a mintavétel, aminek az eredményéről tájékoztattuk a közvéleményt, ám hogy a héten be kell-e számolnunk újabb megbetegedésekről, még nem tudom. Mindenesetre a játékosaink úgy mentek haza a breszti túráról, hogy nem lehet baj, mert az ellenfélnél mindenki egészséges volt. Az előzmények fényében tudtuk, éreztük, valami baj mégis lesz.

– A csütörtökre tervezett Flensburg elleni hazai találkozójukat elhalasztotta az európai szövetség. A hivatalos tájékoztatáson kívül kaptak bármilyen információt a kialakult helyzetre vonatkozóan?
Egyelőre nem, sőt, az EHF-nek mi küldtünk egy keményebb hangvételű levelet, tudattuk, ebben vastagon benne van a szervezet. Az értesítésben a halasztáson kívül csak annyi szerepelt, hogy kivizsgálják a történteket. Mi viszont semmiképp nem megyünk szó nélkül el emellett, megtesszük a megfelelő jogi lépéseket, mert minden értelemben jelentős kár ért minket. Továbbá javasolni fogjuk az európai szövetségnek, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség mintavételi procedúrájához hasonlóan legyen egy ellenőr a PCR-teszteken, aki felügyeli a mintavételt, mert így komolytalannak érzem ezt az egészet. Ha pedig egy klub elmulasztja a bejelentési kötelezettségét – ahogy azt a Breszt is tette –, a legszigorúbb jogi eszközökkel lépjenek fel ellene.

– Beszélhetünk egyáltalán a szakmáról a Szeged kapcsán?
– Nálunk az első helyen az egészség áll, továbbra sem szeretnénk, hogy bárkinek komolyabb egészségügyi problémája legyen a jövőben. A játékosaink jelenleg különböző edzettségi állapotban vannak, nem lehet egy szinten kezeli őket, hosszú folyamat lesz, mire mindenki visszanyeri a formáját. Amit a nyári felkészülés alatt felépítettünk, azt a járvány teljesen lerombolta. Az idényünk nagyon nehézzé vált azzal, hogy a keret fele, háromnegyede nem áll a rendelkezésünkre. Az eddigi vereségek egyáltalán nem tükrözik a csapatunk játékerejét. Mindenki érzi a vérszagot, mindenki most akar legyőzni minket, amikor ezer sebből vérzünk. Nincsenek mérkőzéseink, a jegyeladásokból nem származik bevétel, a szponzori kötelezettségeinknek nem tudunk eleget tenni, miközben a három idegenbeli találkozónkra charterjárattal utaztunk. Portóba egy száznyolcvankilenc fős géppel huszonhárman repültünk. A költségek konstansak, a bevételeink viszont a nulla felé közelítenek, ezért is nagyon dühítő, ami Bresztben történt. A Barca vagy a Veszprém soha nem tenne ilyet a sikerért, ahogy mi sem. Ezek a sport, a fair play szellemiségével teljesen ellentétesek. Az EHF eddig mindenben partner volt, ám most nagyot hibázott.

– Mit tehet még a klub, hogy a jövőben ilyen ne ismétlődjön meg?
– A rendelkezésre álló adminisztratív eszközökkel harcolunk, feltárjuk a hibákat, amiket rögtön jelzünk a megfelelő szerveknek. Nem fogunk azonban visszalépni semmilyen versenysorozattól, tisztességgel kiállunk mindenki ellen. Gyakorló ügyvédként nem szeretek jogászkodni a sportban, de az én olvasatomban ez akár a bűncselekmény fogalmát is kimeríti. Nyilván nem Magyarországon elbírálhatóét, habár most éppen más egészségét veszélyeztették, ezért pedig felelősségre vonás jár.

– Ezek után mik lehetnek a reális célkitűzések?
– A mostani helyzetünkben egy feladatunk van: túlélni a csoportkört valahogy a Bajnokok Ligájában. De ami még ennél is fontosabb, hogy a betegeink meggyógyuljanak. A legerősebb összeállításban bárkivel felvesszük a versenyt, a magyar bajnokságban és a kupában nem változtak a céljaink. Talán nem becsülök le senkit azzal, ha azt mondom, itthon köztünk és a Veszprém között dől el mindkét cím sorsa.

– A szegedi játékosok többsége ott lesz az egyiptomi világbajnokságon januárban. Mit gondol, megrendezik a tornát?
– Ezzel kapcsolatban szkeptikus vagyok. Nem igazán értem, mi szükség van egy sehová nem kvalifikáló világesemény megrendezésére a pandémia közepén. Miért kell azokat a játékosokat, akik egy fél szezont kihagytak, belehajszolni, hogy három naponta mérkőzéseket játszanak? Ahogy tudom, a jegyértékesítést sem kezdték el, ezért sem tudom felfogni, miért ragaszkodnak görcsösen ehhez a vébéhez, amikor az olimpiát elhalasztották egy évvel a járvány miatt. Itt van a házigazda Norvégia esete is, amely szépen-lassan kihátrál a decemberi női Európa-bajnokság mögül. De beszélhetnék a jövő heti válogatott szünetről is: Dean Bombacot úgy engedjük el a szlovénekhez, hogy egy hetet edzett velünk? Egyszerűen nincs olyan fizikai állapotban. Nem arra kellene összpontosítani, hogy előbb mindenki meggyógyuljon, nyerje vissza az erejét, játsszon a saját klubjában? Az emberek nem érzik át, mekkora a baj. Ez azokra is igaz, akik közösségben, zárt térben nem viselnek maszkot.

– Egy buborékrendszer megoldást jelentene?
– Most már sokkal nehezebb lenne megvalósítani ezt, pedig volt rá idő, hiszen fél éve, tavasszal mindenki tisztában volt azzal, az ősszel egy újabb hullám jön. Ennek ellenére egyik szövetség sem készített B-tervet, holott a minta megvolt, az észak-amerikai profi kosárlabdaligában már megoldották. Emiatt fele meccset tudtuk lejátszani, mint mondjuk, a Veszprém, pedig egy buborékban akár kétszer ennyit sikerült volna. Leginkább azt hiányolom, hogy egy olyan dologban bíztak sokan, aminek éppen az ellenkezője történt. Az NB I-ben sűrítették a programot, erre egyre több csapat fertőződött meg, a tesztelést azonban csak később tették kötelezővé. Az EHF-nél most még hallgatnak, a breszti esetre viszont magyarázatot kell adni.

EMLÉKEZTETŐ
FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 5. FORDULÓ
A-CSOPORT
HC MESKOV BRESZT (fehérorosz)–MOL-PICK SZEGED 26–24 (11–12)
Breszt, 2070
néző. V: M. Nikolics, Sztojkovics (szerbek)
BRESZT: PESIC – Vajlupov 2 (1), Panic 1, SKUBE 5, Sumak 3, Szantalov 1, Razgor. Csere: Usik (kapus), V. Vranjes 2, MALUS 7, Szelvjasjuk 1, Paczkowski 2, Jurinok 2. Edző: Raúl Alonso
SZEGED: Mikler – SOSTARIC 9 (5), J. CANELLAS 4, Mackovsek, ifj. Rosta M. 2, Bodó 4, M. Stranovsky. Csere: Alilovic (kapus), Kecskés, Tóth J., Bombac 3, J. Källman 2, Zsitnyikov. Edző: Juan Carlos Pastor
Az eredmény alakulása. 5. perc: 1–2. 9. p.: 4–4. 15. p.: 5–7. 22. p.: 9–8. 35. p: 15–13. 40. p: 18–14. 44. p.: 21–15. 49. p.: 24–17. 55. p.: 26–22
Kiállítások: 8, ill. 6 perc
Hétméteresek: 1/1, ill. 5/5

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Kielce (lengyel) 5 4 1 156–136 +20 8
2. Flensburg (német) 5 4 1 159–153 +6 8
3. Meskov Breszt (fehérorosz) 5 3 2 134–138 –4 6
4. FC Porto Sofarma (portugál) 5 2 1 2 134–135 –1 5
5. Vardar Szkopje (északmacedón) 3 1 1 1 78–75 +3 3
6. Paris SG (francia) 4 1 3 127–125 +2 2
7. Elverum Handball (norvég) 4 1 3 116–131 –15 2
8. MOL-PICK SZEGED 3 3 66–77 –11 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik