Férfi kézi: A térdemet jó lenne mielőbb megműttetni – Császár

SIMON JÓZSEFSIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2018.04.24. 10:07
null
Császár Gábornak még egyeztetnie kell Vranjes kapitánnyal
A schaffhauseni irányítónak, Császár Gábornak egyeztetnie kell Ljubomir Vranjes kapitánnyal, hogy szerepel-e a szlovénok elleni férfi kézilabda vb-selejtezőn.

 

– Kezdjük az irányító helyén több sebből vérző válogatottal. A nemzeti csapat szempontjából a legfontosabb kérdés: vállalja-e, illetve vállalhatja-e június közepén a szlovénok elleni világbajnoki selejtezőt?
– Tudom, hogy a csapat, sőt a magyar férfi kézilabda jövője és persze Tokió szempontjából is sorsdöntő jelentőségű párharc előtt állunk – válaszolta Császár Gábor, a keret rangidős, legrutinosabb karmestere. – Svájcból is napra készen követem sportágunk otthoni történéseit, változásait, ezért azzal is tisztában vagyok, hogy a Magyar Kupa-döntőben eltörött Lékai Máté barátom jobb, vagyis lövő kezének hüvelykujja, amit a műtét során több csavarral erősítettek meg. Ezért csak reménykedünk, hogy júniusig felépül, és újra edzésbe állhat. A keret további három irányítója közül csak a tatabányai Juhász Ádám egészséges, hiszen a nantes-i Faluvégi Rudolf váll-, Győri Mátyás térdműtét után gyógyul.

– Pontosan tudja. De mi van önnel?
– Mondom a leglényegesebbet. A tavaly ősz óta fájó, de nagy nehézségek árán játékra alkalmassá tett jobb térdemet mielőbb, terveim szerint a svájci bajnokság május közepi vagy végi befejezésekor jó lenne megműttetni. Az orvosaim is ezt javasolják, miután decemberben beleegyeztek a halasztásba, mégpedig abban a közös reményben, hogy valahogy kibírja a szezont. Az akkori döntésemet az is befolyásolta, hogy ott akartam lenni a januári Európa-bajnokságon.

– Ott is volt a horvátországi tornán.
– Kíváncsi voltam a frissített keretre, és láttam, tapasztaltam, merre szeretné vinni, hogyan kívánja építeni a gárdát fokozatosan fiatalító új kapitányunk. Az Európa-bajnokság után intenzív láberősítő edzésekkel telt a tavasz, hogy Schaffhausenben helytállhassak. A műtéttel azonban mégsem várhatok sokat, hogy a nyár közepére, az alapozásra százszázalékos lehessek.

– Vagyis már döntött?
– Egyelőre nem. Semmiképpen sem határozok addig, amíg nem beszéltem Ljubomir Vranjessel. Pontosan ismerjük egymás gondjait, ő tudja, milyen állapotban van a térdem, én meg tisztában vagyok azzal, hogy a keretben rutinos irányító kellene a szlovénok ellen. Vagyis még egyeztetnünk kell.

– Schaffhausenben így is kulcsjátékos, főszerepet kap a rájátszásban is. Hogy bírja fájós térddel?
– Őszintén szólva nagyon nehezen. Az edzéseken is inkább speciális gyakorlatokat végzek, erősítem a combizmaimat, illetve a taktikai tréningeken akad egy-két variáció, amelybe inkább nem von be Arno Ehret edző.

– A világ egyik legjobb trénere vezeti a Schaffhausent a tavasszal, de egy év alatt ő már a harmadik. Miért ez a gyakori csere?
– A harmadik idényemet töltöm a svájci bajnoki elődöntős BL-csapatnál, és már a negyedik trénert kell megszoknom. Ez tényleg sok egy kicsit, de úgy látszik, a klubvezetők így látják jónak, ettől várják a még jobb eredményeket. A német Markus Baur volt az edző, amikor Vass Gábor klubmenedzserrel megegyeztem, hogy a PSG-ből ideigazolok, majd a dán Lars Walther és a szlovák Peter Kukucka, régi dunaújvárosi csapattársam következett. Négy hónapja pedig a játékosként világbajnok Ehret, a volt német szövetségi kapitány dirigál.

– Igaz, hogy csak május végéig?
– Igen, mert már megegyeztek a cseh Petr Hrachoveccel, a nyártól ő az új trénerünk.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik