Férfi kézi: a Sävehof légiósa a válogatott kapujában

Vágólapra másolva!
2019.11.13. 10:53
null
Sunajko Stefan (jobbra) fizikailag sokat fejlődött a svédeknél (Fotó: IK Sävehof)
A volt szerb utánpótlás-válogatott Sunajko Stefan a Szeged kölcsönjátékosaként a svéd Sävehof csapatában hétről hétre a Bajnokok Ligájában játszik, miközben már a magyar válogatott ajtaján kopogtat.

„Az egyik korábbi csapattársam keresett fel azzal, hogy van itt egy érdekes fiú, szerintem tetszene nektek – emlékezett vissza Sunajko Stefan szerződtetésére az utanpotlassport.hu-nak adott nyilatkozatában Marko Krivokapics, a Mol-Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának másodedzője, majd hozzátette: – Magas balszélső, ami nem tipikus, ráadásul van magyar útlevele.”

A 195 centis, akkor 18 esztendős szerb utánpótlás-válogatott Sunajko Stefan 2016 nyarán kettő plusz két évre kötelezte el magát Juan Carlos Pastor együtteséhez, amelynél három idényt húzott le, mielőtt a Tisza-partiak kölcsönadták a svéd Sävehofnak. A skandináv gárda a 2019–2020-as kiírásban a Bajnokok Ligája C-csoportjában szerepel, a szerb édesapa és magyar édesanya gyermeke eddig mind a hét fordulóban pályára lépett Kristian Berndtsson alakulatában, s a gólokkal sem maradt adós, csak a BL-ben húsz találatot szerzett. Teljesítményére a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Gulyás István is felfigyelt, meghívta a mieink októberi összetartására.

„Nagyon örültem, hogy a válogatottal edzhettem, úgy érzem, a meghívó nem megelőlegezett bizalom volt a szakmai stáb részéről, hanem rászolgáltam – mondta a Nemzeti Sportnak szinte hibátlan magyarsággal Sunajko Stefan. A zombori születésű balszélső szerint teljesen más kézilabda-kultúrába került, ezért akadtak nehézségei a beilleszkedéssel Svédországban, de mára a Sävehof keretének teljes értékű tagjává vált. – Beletelt egy kis időbe mire megszoktam, hogy szinte mindennap esik az eső. Az itteni ételek is újak voltak nekem, de főleg az árakon lepődtem meg, ugyanis Svédország piszkosul drága.”

A 21 éves kézilabdázó örül a hirtelen jött lehetőségnek, de a jövőjén egyelőre még nem gondolkodik.

„Csak azzal foglalkozom, hogy minél többet és jobban játsszak – tette hozzá –, talán az a bizalom, amit itt megkapok, hiányzott Szegeden.”

Sunajko ennek ellenére nem neheztel Juan Carlos Pastorra, a Pick spanyol vezetőedzőjétől taktikailag nagyon sokat tanult.

„Fizikailag sokat fejlődtem Svédországban, gyorsabb lettem, ami annak köszönhető, hogy sokat kondizunk, futunk. De ami a kézilabda játékelemeit illeti, mind Pastortól sajátítottam el.”

A Sävehofnak van még egy magyar játékosa, Koncz Andrást Budakalászról igazolta át a svéd bajnokság, a Handbollsligan hetedik helyezettje.

„Egy épületben lakunk, Andris az ötödiken, én a másodikon, így nemcsak az edzéseken, meccseken, a szabadidőnkben is sokat vagyunk együtt. Segítjük egymást, ahol tudjuk, azt hiszem, ez így természetes.”

Sunajko Stefan – akinek bátyja, Filip 2015 óta a Komlót erősíti – nagy álma, hogy Magyarországot képviselje nemzetközi tornán, erre azonban a januári Európa-bajnokságon még nem kerülhet sor, mivel az országot váltó sportolónál 2020. augusztus 18-án jár le az ilyenkor szokásos három év türelmi idő.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik