Férfi kézi: a riói olimpiáig meccseket játszik a B-válogatott

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.10.17. 10:49
null
Juhász István (középen) Mocsai Lajos segítőjeként eddig a legjobbaknak magyarázhatott, most már a B-válogatottat irányítja (Fotó: Szabó Miklós)
A Magyar Kézilabda-szövetség döntése értelmében, hosszú távú program keretében megkezdi szereplését a férfi B-válogatott, amely egészen a Rio de Janeiró-i olimpia végéig, tehát 2016 nyaráig rendszeresen játszik majd mérkőzéseket. A csapat szövetségi kapitánya Juhász István, edzője Debre Viktor lesz. Az együttes Magyarországot képviselve október végén Lengyelországban szerepel először nemzetközi tornán.

 

„Fontosnak tartom a férfi B-válogatott felállítását és versenyeztetését, amely egy utógondozó folyamat fontos állomása lesz – hangsúlyozta Juhász István, a B-válogatott szövetségi kapitánya. – A riói olimpiáig tartó program révén nyomon tudjuk követni, illetve elő tudjuk segíteni azon tehetséges játékosok fejlődését, akik már nem juniorkorúak, azonban 21 éves koruk után néhány esztendeig a felnőttmezőnyben nehezen tudnának nemzetközi tapasztalatot szerezni.”

„Fontos megemlíteni, hogy a férfi kézilabdázók 21 éves korukban kikerülnek az utánpótlásképzésből, hiszen kilépnek a juniorkorosztályból, azonban a legtöbb női játékossal ellentétben ekkor még tart az érési, fejlődési folyamatuk taktikailag, technikailag és kondicionálisan is, így igazi felnőtt játékossá 23-24 évesen válhatnak – folytatta Juhász István. – A B-válogatott 28 fős keretében zömmel 1990–1993 között született kézilabdázók találhatók, akikhez 2015-ben csatlakozhat az 1994-es korosztály néhány tagja is, hiszen ők jövő nyáron lépnek ki a juniorkorból. Fontos, hogy az A- és B-válogatott párhuzamos versenyeztetésével az egész felnőttkorú magyar elitet folyamatosan nyomon tudjuk követni, és a B-válogatottban szerepet kaphatnak azok is, akik ugyan tagjai az A-csapat bő keretének, ott azonban egyelőre nem lépnek pályára, vagy csak kevés lehetőséghez jutnak.

A program fontos azért is, mert 2016 után több, jelenleg meghatározó válogatott játékos befejezheti a pályafutását a nemzeti együttesben, és szeretnénk elkerülni a törést a csapatban. Így aztán mostantól, amikor az A-keret dolgozik és mérkőzéseket játszik, akkor a B-válogatott is közös munkát végez majd, 2015 januárjáig bezárólag összesen kilenc mérkőzésen lépünk pályára az együttessel, kétszer Lengyelországban és egyszer Norvégiában, nemzetközi tornákon, de már tervezzük a tavaszi programot is. Örülök, hogy Debre Viktorral együtt bizalmat kaptunk a szövetségtől a csapat menedzselésére, természetesen az A-válogatott szakmai stábjával együttműködve dolgozunk. Köszönetet kell mondanunk a kluboknak is, hiszen az ő támogatásuk elengedhetetlen, de biztos vagyok benne, hogy a játékosok fejlődnek majd a B-válogatottban, és ebből a sportegyesületek is profitálnak.”

A FÉRFI B-VÁLOGATOTT 28 FŐS KERETE
Kapusok:
PALLAG Péter (Csurgó), TAMÁSI Zsolt (B.Braun Gyöngyös), BARTUCZ László (Cegléd), BALOGH Tibor (Csurgó)
Jobbszélsők:
BENIS Bence (Csurgó), PÁSZTOR Ákos (Grundfos Tatabánya), GEBHARDT Ádám (Csurgó), ORSZÁGH Ádám (Cegléd)
Jobbátlövők:
OLÁH Tamás (Kőnig Trade Balmazújváros), MARCZINKÓ Máté (B.Braun Gyöngyös), GERDÁN Tibor (Balatonfüred)
Irányítók:
SIMON Bence (B.Braun Gyöngyös), MORVA Zoltán (Orosháza Linamar), HAJDÚ Tamás (Kőnig Trade Balmazújváros), TAKÁCS Bence (Cegléd), BAK Sándor (PLER Budapest), SÁNDOR Roland (Dabas)
Beállók:
DEBRECZENI Dávid (B.Braun Gyöngyös), BENMILOUD Mohamed Yassine (Orosháza Linamar), ANTALL Szabolcs (Cegléd), PORDÁN Bálint (Csurgó)
Balátlövők:
HAJDU Gábor (B.Braun Gyöngyös), BODÓ Richárd (Grundfos Tatabánya), BALI Richárd (Kőnig Trade Balmazújváros), LELE Ákos (Csurgó), BORSOS Tamás (Csurgó)
Balszélsők:
NÉMETH László (Orosháza Linamar), GAZDAG Tibor (Csurgó)
Szövetségi kapitány:
JUHÁSZ István
Edző:
DEBRE Viktor

A B-VÁLOGATOTT PROGRAMJA
2014. október 26–27.: edzőtábor
2014. október 28–30.: nemzetközi torna, Lengyelország – ellenfelek: Lengyelország B, Norvégia B, Luxemburg
2014. december 21–23: edzőtábor
2014. december 28–30.: Karácsony-kupa, Lengyelország – ellenfelek: Lengyelország, Csehország, Szlovákia
2015. január 16–18.: nemzetközi torna, Norvégia – ellenfelek: Norvégia, Izland, Szerbia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik