Férfi kézi: A BL-csatákra olykor a holtak is feltámadnak – Mikler

SIMON JÓZSEFSIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2018.09.13. 09:40
null
Mikler Roland egészséges önbizalommal várja csapata BL-rajtját (Fotó: Tumbász Hédi)
A bajnokság könnyedebb „edzőmeccsei” után igazi BL-rangadó vár szombaton a veszprémiekre – állítja a Vranjes-gárda válogatott kapusa és egyik legjobbja, Mikler Roland.

 

– Tudjuk, hogy a Balaton szerelmese. Nem hiányzik edzés helyett a lubickolás, a napozás, a hajózás?
– Persze jobb lenne még szeptemberben is a parton vagy a vízen, hiszen ebben a forróságban olyan, mintha nem is ért volna véget a nyár – válaszolta a Nemzeti Sport kérdésére Mikler Roland, a Telekom Veszprém válogatott kapusa. – A szabadságom vége felé azonban már elkezdtem az egyéni gyakorlást, az alapozást, vagyis nem nyersen érkeztem az első tréningre. Ha lehet, azért még mostanában is próbálok időt szakítani drága kis feleségemmel, Katival arra, hogy még élvezhessük a Balatont. A szezon viszont elkezdődött, már játszottunk két bajnokit, és szombaton a Bajnokok Ligájában is rajtol a Veszprém.

KÉT DUDÁS IS MEGFÉR

Talán nem sok kapus örülne, ha olyan klasszis vetélytárs/csapattárs érkezne mellé, mint Strebik Árpád, a világbajnok (2013) és négyszeres BL-győztes (2006, 2008, 2009, 2017) játékos, akit 2005-ben a világ legjobbjának is megválasztott a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF). A világ minden kézilabdapályáján okkal megsüvegelt Sterbik mégis azt mondja, a Veszprémnek mostantól két első számú kapusa van – és ezt nem puszta udvariasságból hangoztatja. Miként előző klubjaiban, Veszprémben is megosztozik társával a feladatokon. Megfér egy csárdában a két dudás.

– Méghozzá egy részben átformált csapat. Hogy sikerült a változtatás, erősebb lett a gárda?
– A végén kezdem... Hogy erősebb lett-e, az nem szeptemberben derül ki, amikor még a formába hozás elejénél tartunk, és a bajnokságban a mérkőzésinket inkább a gyakorlásnak szenteljük. A Csurgó és a huszonhét gólt lövő Budakalász kiváló ellenfél volt, ellenük hasznos BL-felvezető meccseket játszottunk. Óriási, gyökeres változás nem történt a keretünkben, négy mezőnyjátékos távozott, öt érkezett, valamint Mirko Alilovic helyére Sterbik Árpádot igazoltuk. Az újoncok már nem újoncok, mert igazi profiként szinte napok alatt tökéletesen beilleszkedtek. Ebben szerintem sokat segített az is, hogy nem idegenként érkeztek, hiszen valamennyiüket ismertük a korábbi évek BL-csatáiból, másrészt segítettük is őket. Egyben van a csapat, és remek a társaság.

– Nincs csatája Sterbikkel a csapatba kerülésért?
– Kitűnő sportember és jó cimbora, akitől mindig el lehet lesni valamit. Tisztelem őt, kiválóan megértjük egymást edzésen és meccsen egyaránt. Nincs miért csatáznunk, hiszen más-más stílusban védünk, eltérőek az adottságaink, ugyanakkor mindketten a csapat érdekét szolgáljuk, vagyis nem vetélytársak, hanem partnerek vagyunk. Alapvetően ez határoz meg mindent.

– Ön is rutinos kapus. Mit tud még ellesni Sterbiktől?
– Sok mindent. Elég, ha megemlítem a helyezkedését, az összhangját a védőfallal, a taktikák jó ismeretét, vagy azt, ahogyan a védőjátékosokat dirigálja.

– Változott a nyáron a Veszprém védekezési taktikája? A kapusoknak akadt tanulnivalója?
– A védelmünk közepén cserélődtek a játékosok, más egyéniségek érkeztek, mint akik távoztak, de az alapjátékot ők is ismerik. Edzőnk saját elképzelése még jobb megvalósításához választott újoncokat. Kapusszempontból a lényeg az, hogy Ljubomir Vranjes továbbra is a hatos védőfalat részesíti előnyben, ez marad csapatunk leghatékonyabb védekező felállása. Próbálgatunk nyitott variációkat is, ám a belső magas, erős védőinkhez ez kevésbé illik.

– Szombaton a Kielcével itthon mérkőznek. Fix egyes a meccs?
– Lehet, de tudni kell, hogy a világ egyik legerősebb csapata. Akadnak sérültjei, ám a BL-csatákra olykor a holtak is feltámadnak. Nálunk mindenki egészséges, és ilyen az önbizalmunk is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik