Férfi kézi: egyelőre nincs válasz Pálmarsson-ügyben

SIMON JÓZSEFSIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2017.07.26. 13:25
null
Aligha látjuk többé Veszprém-mezben a szerződésszegéssel nagy kockázatot vállaló Aron Pálmarssont (Fotó: Veres Viktor)
Egyelőre hallgat Aron Pálmarsson, és ügynöke sem kommentálja, hogy a klasszis irányító miért hagyta ott a jogi lépésekre készülő magyar bajnokot, a Telekom Veszprémet.

 

Telefonhívás Aron Pálmarsson szülei-nagyszülei lakására.

– Jó napot, magyar újságíró vagyok és Aron Pálmarssont keresem.

– Üdvözlöm, a nagyapja vagyok, de nem túl jó az angolom…

– Beszélhetnék Aronnal?

– Sajnálom, de nem.

– Azt megtudhatjuk, otthon van-e egyáltalán?

– Ne haragudjon, nem segíthetek. Isten önnel.

A SZABÁLY
A Veszprém vezetői már dolgoznak az irányító pótlásán, de a Pálmarsson-ügy hivatalos elindítása is sürgős feladat, ne lehessen precedens az esetből. Néhány napon belül megírják a történteket az EHF-nek, egyúttal kérik a kivizsgálást és Pálmarsson eltiltását. A jogászoknak ezzel még lesz dolguk, mert a szabályok szerint ez főleg akkor lehetséges, ha két helyre ír alá valaki. A szerződésszegés más eset, de ha eltiltás jár érte, annak a felső határa három év. Ugyanakkor kártérítésért is perelhető a vétkes.

Kedden 12.50 órakor hangzott el a fenti rövid mondatváltás, a „nyomozásunk” szempontjából nem igazán sikeres párbeszéd, amelyből legfeljebb arra lehetett következtetni, hogy a Telekom Veszprém 2018 nyaráig szerződéssel rendelkező irányítója Izlandon tartózkodhat, ám nem kíván szóba állni a külvilággal. De nemcsak a Nemzeti Sporttal, amely német és magyar mobilján is egész nap próbálta elérni, hanem saját hazája újságíróival sem: izlandi kollégáinktól megtudtuk, ők is hiába üldözték a vasárnap még Veszprémben klubtársaival és edzőjével vacsorázó és fényképezkedő, de a hétfői edzésről távol maradó Pálmarssont, aki üzenetben értesítette Ljubomir Vranjes trénert, hogy inkább hazatért. Vranjes erre azzal reagált, hogy nem számít rá a következő idényben, a klub meg el akarja tiltatni, és perli szerződésszegésért.

Ennyire még ne fussunk előre!

Kerestük-keressük Pálmarssont, mert roppant kíváncsiak lennénk, mi motiválta a saját és a Veszprém szempontjából is rossznak látszó, de nyilván nem rögtönzött döntését.

A legtöbbet az izlandi visir.is honlap érte el, mert a játékos menedzseréből, Arnar Freyr Theódórssonból annyit kipréselt, hogy a játékosügynök tud védence lépéséről, de nem kívánja kommentálni.

Ezzel el is értünk a falhoz. Vagyis az érem egyik oldalát, a Veszprémét látjuk, értjük, sőt: meg is értjük. A másikról viszont csak keveset tudunk, a sejtések világába pedig még a vélt helyes logika mentén sem szerencsés elkalandozni.

RÓLA SZÓLNAK A HÍREK

Az izlandi internetes oldal, a Ruv.is címében azt emelte ki, hogy már az első edzésre sem ment el Pálmarsson Veszprémben, hanem SMS-ben köszönt el trénerétől.
„Aron magyarázatára várunk” – írta címében az izlandi Visir.is, amely nem tudta utolérni az általa is világklasszisnak titulált irányítót, akinek az ügynöke is hallgat a történtek hátteréről.
Dánia egyik vezető hírcsatornája kicsit ráerősít a játékos váratlan búcsújára: „Pálmarsson nem akar tovább játszani a magyar élklubban.”
A Handball-World német nyelvű szaklap szerint: „Nyugtalanságot okozott Veszprémben, hogy Pálmarsson lemondta az első edzést.” A Barca-ajánlatra külön is kitér a lap.
„A fegyelem mindenekelőtt: Vranjes kihúzta a névsorból Pálmarssont” – hirdeti a belgrádi Balkan Handball, amely cikkében kiemeli a szerb-svéd tréner szigorát.

A Veszprém vezetősége és Vranjes karcos nyilatkozatban tudatta az álláspontját Pálmarsson „árulásáról”. Ennek a lényege, hogy elfogadhatatlan a játékos jogszerűtlen viselkedése, amellyel súlyosan megszegte a 2018 júniusáig érvényben lévő szerződését, emiatt a klub megteszi a szükséges jogi lépéseket, hogy a játékosra a lehető legsúlyosabb eltiltást és kártérítési kötelezettséget rója ki az illetékes szervezet, vagyis első lépésben az európai (EHF), majd a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF).

Persze itt lehetnek, nyilván lesznek is finomítások a keresetlevélben és az eljárásban, hiszen a „legsúlyosabb eltiltás” a végleges, amitől azért aligha kell tartania Pálmarssonnak.

A sportág nemzetközi közvéleményét is megmozgató ügy két fontos mellékszála, hogy milyen szerepe van Pálmarsson döntésében a Barcelonának, illetve a játékos várandós feleségének, valamint hogy a nyár derekán kivel pótolhatja a Veszprém a világ legjobb irányítójának tartott játékost.

A Barcával 2018 nyarától érvényes Pálmarsson szerződése, de az idén többször tárgyaltak a magyarok és a katalánok a kivásárlásáról, eredmény nélkül. Ennek oka egyszerű, úgy hívják, pénz – a Barca június végén bejelentette, nem vásárolja ki a játékost Veszprémből.

Súlyosabb érv lehetett Pálmarsson kedvesének az óhaja. Az izlandi színész- és énekesnő, Ágústa Eva Erlendsdóttir már a tavasszal közölte, máris szívesen élne Barcelonában, és ott hozná világra kisbabájukat, akinek az érkezését májusban jelentették be. A játékos, aki július 19-én volt 27 éves, talán azért is igyekezhetett haza, mert párja pénteken ünnepli 35. születésnapját. Igaz, ettől még edzhetett volna hétfőn.

Kérdés, ki érkezhet a nehezen pótolható Pálmarsson helyére. Ha senki, akkor a Lékai Máté, Győri Mátyás kettősnek, de nyilván inkább Lékainak kell kitennie a lelkét a csapatért. Ő erre képes és alkalmas is, a magyar bajnok és BL-bronzérmes klub mégis inkább újabb irányító igazolására törekszik.

Kézenfekvő lett volna, hogy a Pálmarsson eladásából befolyó pénzből kivásárolja a klub Kentin Mahét, a német Flensburg játékosát, akinek amúgy is 2018 nyarától már érvényes a szerződése Veszprémben. Hogy ebből így is lehet-e valami, arra a vezetők azt mondták, még túl korai a kérdés, most a legfontosabb, hogy a csapat nyugalomban edz, szerdán pedig elutazik alapozni a szlovén hegyekbe.

Persze „Pálma” nélkül.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik