David Davis: A sok edzés hozhat újabb sikereket és stabilitást

SIMON JÓZSEFSIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2019.03.01. 14:24
null
David Davis csakis előre akar tekinteni (Fotó: Tumbász Hédi)
A veszprémiek spanyol edzője, David Davis szerint jórészt szorgalom és kitartás kérdése a nagyon vágyott hármas siker – a bajnoki és az MK-arany, valamint a kiemelkedő Bajnokok Ligája-eredmény.

 

 

David Davis
Született: 1976. 10. 26., Santa Maria de Palautordera (Spanyolország)
Állampolgársága: spanyol
Posztja játékosként: balszélső
Csapatai játékosként: Granollers (1995), Oviedo (1995–1996), Teucro (1996–1997), Altea (1997–1999), Valladolid (1999–2005), Ciudad Real/Atlético Madrid (2005–2013), Porto (portugál, 2013)
Csapatai edzőként: Vardar Szkopje (másodedző, 2014–2018), ZSRK Vardar (női, 2016–2017), Oroszország (férfi, másodedző, 2017–2018), Egyiptom (férfi, 2018–), Veszprém (2018–)
Kiemelkedő eredményei játékosként: olimpiai 3. (2008), vb-1. (2005), Eb-2. (2006), 3x BL-1. (2006, 2008, 2009), EHF-kupa-1. (1995)

– Kölcsönös a bizalom? Mert erre lehet következtetni abból, hogy még csak négy hónapja dolgozik Veszprémben, és a klub vezetői máris éltek a szerződésében foglalt plusz egyéves opcióval.
– Magam is úgy érzem, hogy bíznak bennem az egyesület vezetői, és ami legalább ennyire fontos, a csapat játékosai is, akikkel szerencsére nem is volt nehéz kialakítanom az együttműködést, a jó kapcsolatot – válaszolta a Nemzeti Sportnak a Telekom Veszprém spanyol edzője, David Davis. – Igaz, ehhez jól jött, hogy valamennyiüket jól ismertem korábbról ellenfélként, illetve Sterbik Árpád a csapattársam is volt a Ciudad Realban, valamint játékosom a Vardar Szkopjéban, ahol Raúl González pályaedzője voltam.

ÁTHIDALT GONDOK

– Azt mondják, egy-egy edző szignója a csapata eredményessége. Egyetért ezzel?
– Igen, mert valóban a sikerek vagy a balsikerek határozzák meg a trénerek sorsát. Nekem eddig csak sikerekben volt részem a Veszprém élén. Ez persze főként a csapat – azt is mondhatom, az álomcsapatom – érdeme, amelyben a rutinosabbak és a fiatalok egyaránt nagy szorgalommal, kitartóan és hatékonyan edzenek. Ennek köszönhetően is elégedett vagyok, és minden tekintetben kitűnően érzem magam Magyarországon.

Kell a stabilitás
„Nagy örömmel mondom, hogy csapatunk sorozatban elért tizenhat győzelme, vagyis David Davis edzői munkájának eredménye önmagáért beszél, különösen annak fényében, milyen nehéz helyzetben volt együttesünk az idény elején. Edzőnk szerződésének meghosszabbításával azért nem vártunk az idény végéig, mert egyrészt maximálisan bízunk benne, másrészt a csapatnak – jelenlegi és leendő játékosainknak, valamint magának David Davisnak is – kell a stabilitás, a biztonság érzése. Együttesünk jó úton jár, erős a tartása. Ezt láttuk a Vardar, majd a Breszt ellen. Tréner és csapat egyaránt megfelelő munkát végez annak érdekében, hogy közösen elérjék végső céljaikat” – mondta Csík Zoltán, a Veszprém HT Zrt. vezérigazgatója.

– Sorozatban tizenhat győzelmet aratott a Veszprém, amely az ősszel, pontosabban az ön októberi érkezéséig okozott egy-két csalódást a vereségeivel a szurkolóinak.
– Szerintem csakis előre szabad tekinteni. A közös múltunkról csak annyit, minden rendben volt az utóbbi négy hónapban, ideális körülmények között edzhettünk, és még a világbajnokság utáni mindig nehéz időszak apróbb-nagyobb gondjait, a sérülések okozta problémákat is áthidaltuk. A jövőnket is meghatározhatja, hogy a folytatásban már senki se szenvedjen súlyos, hosszan gyógyuló sérülést.

– Átállt a csapat az ön által elképzelt taktikára?
– Nem ment egyik napról a másikra, de már néhány hónap alatt is meghozta eredményét a közös, a vezetőséggel teljes egyetértésben végzett munka. Gyorsabban haladtak azok, akiknek ismerős volt a szisztéma, de a többiek is hamar belerázódtak. A folyamat még nem ért véget, de jól haladunk. Aki látja a meccseinket, tapasztalhatja, hogy a játékosok erőnlétével nincs gond, a kisebb hullámvölgyekből képesek kijönni.

ARANYBAN UTAZIK

– Mit tervez a következő idényre?
– Nagyon sok edzést, mert csak ez hozhat újabb sikereket és stabilitást. Pontosítani, gyakorolni kell a bevált taktikánkat, és ebben sokat segíthetnek a rutinosabb kulcsjátékosok, akikre amúgy is fontos feladatok várnak.

NS-szakértő
„Lélektanilag a legjobb pillanatot választották ki a veszprémiek a megállapodásra a trénerrel. Ugyanis az idény talán legfontosabb meccse előtt állnak, mivel a Kielcében szombaton szerezhető két BL-ponttal a folytatásban a könnyebb ágon játszhatnának. Így sokkal közelebb kerülnének Kölnhöz, vagyis a négyes döntőhöz. Kollégám, aki nagyszerű balszélső volt, jelenleg egyben a világbajnoki nyolcadik egyiptomi válogatott szövetségi kapitánya. Kivételes egyéniség, és az edzői rutinját különböző férfi és női sztárcsapatoknál, valamint az orosz férfiválogatottnál elvégzett feladatai során szerezte. Szerintem a legfőbb erénye, hogy fokozza a teljesítőképességét, ha nagy lelki nyomás alatt, szorító nyerési kényszerben dolgozhat, meccselhet. Újat hozott Veszprémbe azzal, hogy a kiváló keretből ki tudja választani a legjobban védekező, legstabilabb sort, ugyanakkor mérkőzés közben megőrzi higgadtságát, átlátja a legbonyolultabb szituációkat is, képes rögtönözni, ha a helyzet úgy kívánja. Nagyon jól kommunikál, és a testbeszéde is árulkodik, hogy tökéletes a kapcsolata csapatával. Ehhez kiváló „sormintát” kapott a Vardarnál, ahol sokat tanult. Kockázat és kihívás a munkájában, hogy szövetségi kapitányként és klubedzőként is meg kell állnia a helyét. Kitűnő segítőket választott, így bizakodva várhatja a tavaszi nagy menetelést a BL-ben, valamint a Szeged ellen” - vélte Skaliczki László volt szövetségi kapitány

– Hetente látjuk, hogy máris erős és ütőképes a Veszprém. Ez fokozható?
– Ez a célom. Ezt szolgálták az igazolások és a szerződéshosszabbítások, amelyekről a vezetőkkel közösen döntöttünk. Ez az én kérésem volt, mert több szem többet lát, és jól jön a több vélemény, a több nézőpont.

– A célok évtizedek óta állandóak Veszprémben. Reálisnak tartja őket?
– Igen, ám egyiket sem könnyű elérni. Remélem, képesek vagyunk a bajnoki cím visszaszerzésére, a Magyar Kupa-elsőség megvédésére, és a Bajnokok Ligájában is kedvező a helyzetünk.

– A legfontosabb aktuális kérdésre választ kapunk szombaton Kielcé-ben. Kincset érne a két pont, vagy legalább egy...
– Egyetértek, és persze azon is leszünk, hogy kettőt szerezzünk. Így a Sporting–Dinamo Bucuresti párharc továbbjutójával találkoznánk a nyolcaddöntőben, valamint biztosan elkerülnénk a Szegedet a mindkét klub által remélt BL-negyeddöntőben.

HOSSZÚ A KISPAD

– Sok a sérült a lengyel bajnoknál. Ez megkönnyítheti a Veszprém dolgát?
– Nagyon erős a Kielce kerete. Véletlenül sem számíthatunk arra, hogy gyengén fog játszani, sőt, inkább meg akarja mutatni, hogy így is nagyon jó.

– Edzője, Talant Dujsebajev mégis panaszkodik.
– Mert valóban sok a hiányzója, de ezzel a problémával több élcsapat is küszködik. Nálunk is akadnak sérültek, de szerencsére elég hosszú a kispadunk. Ezzel a Kielce is így van.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik