Danyi Gábor: Szürreális, abnormális és irreális lenne egy újabb veretlen idény

Vágólapra másolva!
2019.10.05. 07:41
null
Ki állíthatja meg a Győrt? (Fotó: Nemzeti Sport)
Az alaphelyzet változatlan: a sorozatban negyedik aranyára hajtó Győr továbbra is a legnagyobb esélyes a végső diadalra és a kihívók is ugyanazok a női kézilabda Bajnokok Ligájában.

Higgyék el, tényleg próbálkoztunk becsülettel, de nem tudunk mást írni. Most sem.

Napra pontosan egy évvel ezelőtt, a női kézilabda Bajnokok Ligája 2018–2019-es idényét felvezető dolgozatunkban azt fejtegettük, nem kérdés, a Győr ott lesz a budapesti négyes döntőben. Nincs új a nap alatt, az ETO továbbra is biztos final four-résztvevőnek, egyúttal a végső győzelem legnagyobb esélyesének is számít – változatlanul mindenki Danyi Gábor együttesét akarja legyőzni. Ez viszont korántsem lesz egyszerű feladat. Tény, a Dániába visszatérő holland Cornelia Groot, az ismét súlyos térdsérülést szenvedő norvég Nora Mörk, a román Crina Pintea vagy Tomori Zsuzsanna révén klasszisok sora távozott. De arra a keretbe, amelybe érkezett az olimpiai-2., világ- és Euópa-bajnoki címvédő francia válogatott két pillére, Estelle Nze Minko és Béatrice Edwige, valamint a norvég nemzeti csapattal mindent megnyerő Amanda Kurtovic és a világ majd' minden tapasztalatával felvértezett montenegrói Katarina Bulatovics, aligha mondható, hogy gyengült volna. Sőt, Danyi szerint ez a Győr még erősebb is, mint az előző.1993 óta, amióta BL a BL, még senkinek sem sikerült sorozatban magasba emelnie a trófeát, az ETO-nak ez idén májusban sikerült és a Rába-partiaknak minden esélyük megvan arra, hogy jövő májusban, a magyar fővárosban újra történelmet írjanak: merthogy egyhuzamban négyszer sem ült még fel senki a kontinens trónjára.

A bajnoki ezüstérmes Ferencvárosra a csoportkörben a Metz és a Vipers vár, míg továbbjutás esetén a középdöntőben a Rosztov, Bukarest, Esbjerg trió várhat - egyik sem egy leányálom. Régóta reménykedünk abban, hogy az aktuális idény lesz az, amikor két magyar csapat jut be a négy közé (eddig még nem volt példa arra, hogy a final fourba egy ország két klubja is bejusson), de erre a realitások alapján most mutatkozik a legcsekélyebb esély. A magyar válogatott gerincét adó, az EHF szakértői rangsorában a legtöbb tehetséges fiatalt szerepeltető klubok között az élen végző FTC-től a negyeddőntőbe jutás is bravúr lenne.

A trónkövetelők sorában sincs változás, ami azt is bizonyítja, hogy továbbra is egy szűk, hét-nyolccsapatos élmezőny határozza meg az európai női elitet és indul eséllyel a BL-győzelemnek. A győriekkel korábban négyszeres BL-1. és BL-2. spanyol Ambros Martín vezette, legutóbb döntős Rosztov tűnik ismét a legnagyobb riválisnak. Az oroszok ereje a gyakorlatilag változatlan és összeszokott keretükben, valamint a Martín-féle markáns védekezésben rejlik. A legutóbbi négyes döntő másik két szereplője, a francia Metz és a norvég Kristiansand már a rajt előtt nehézségekkel kell, hogy megküzdjön. A Metztől két alapember eligazolt, a már említett Edwige éppen Győrben, Gnonsiane Niombla Siófokon folytatja, a német gólvágó, Xenia Smits pedig vállsérülés miatt az év végéig kidőlt. A Vipersnél is vannak gondok, azonban a sérült Katrine Lunde és Henny Reistad hiányával együtt is a játékosállomány minősége alapján mindkét együttesnek megvan az esélye arra, hogy jövőre is eljusson a magyar fővárosba.

KÖSTNER VILMOS MESTEREDZŐ

„Európa legerősebb összetételű női klubcsapata változatlanul a Győr, amely az új idényben is a legesélyesebb a BL-győzelemre. Nem csúcsformában kezdte az idényt az ETO, de nem is kell abban lennie és amikorra kell, kiegyenesedik ez a győri csapat, amelyet jelenleg sérülések is sújtanak. Nagyon könnyű csoportba kerültek a győriek, de egy ilyen szintű csapatnál ez nem számít, mert, ha mindenki felépül és beépül, akkor két ilyen minőségű sorral mindegy, hogy kivel kerül szembe az ETO – annyit mozgósít az energiáiból, amennyit éppen szükséges. Tavaszra össze fog úgy állni Danyi Gábor csapata, ahogy kell. Szóval bízom benne, hogy ezúttal is címvédés lesz a női BL-ben. A Rosztov tűnik a Győr legnagyobb ellenlábasának. A CSM Bucuresti sokkal inkább küzd hazája bajnokságában, mint korábban, illetve az edzőváltással, a korszakváltással és a sérülésekkel is megszenved. A Buducsnoszt erősebb, mint az előző kiírásban, hiszen Majda Mehmedovics és Jovanka Radicsevics révén a világ legjobb szélsőit csábították haza. A Viperstől a sérült Katrine Lunde és Heidi Löke kiválása miatt már nagy bravúr lenne, ha megismételné a négyes döntőbe jutást. Bízhatunk benne, hogy a Fradi megküzdve a csoportkörben, bejut a középdöntőbe is, de Nerea Pena távozásával egyelőre érződik, hogy támadásban akadnak még hiányosságok és problémák az FTC-nél.”

A favoritok felsorolásából most sem maradhat ki a CSM Bucuresti – de ember legyen a talpán, aki még követni tudja, hogy mi folyik a román kirakatcsapatnál, még inkább átlátni. A keretből tízen távoztak, ugyanennyien érkeztek, ami alapesetben sem könnyíti meg a csapatépítést, ehhez jött még, hogy több kulcsember (Cristina Neagu, Nora Mörk, Dragana Cvijics, Andrea Lekics) is sérüléssel bajlódott vagy bajlódik. Itt azonban még nincs vége, a nyáron érkezett svéd Tomas Ryde négy nappal a BL-rajt előtt lemondott, helyi sajtóhírek szerint azt elégelte meg, hogy folyamatosan fennakadások vannak a fizetésekkel. A stabilitás, a kiegyensúlyozottság ezúttal sem a románok sikerét vetíti előre, de a káoszból bármi (és semmi) kisülhet. A 2012-ben és 2015-ben BL-győztes Buducsnoszt játékosállományában jól ötvöződik a rutin és a fiatal tehetség is, emellett a montenegróiak védekeznek az egyik legjobban a mezőnyben. Nyáron olyan klasszisok érkeztek, mint Jovanka Radicsevics, Majda Mehmedovics, a szerb Szanja Vujovics (leánykori nevén Damnjanovics), a szlovén Barbara Lazovic és a norvég Emily Sando, amivel egy csapásra megnőttek a balkániak esélyei.

Ha abból indulunk, hogy Danyi Gábor azt mondta az előző idény után lapunknak adott interjúban, hogy a BL-t, a magyar bajnokságot és a Magyar Kupát is veretlenül megnyerő csapata teljesítményén még ötven százalékot tudnak srófolni, akkor a riválisok kezdhetik erősen vakarni a fejüket, hogyan is érhetik utol a győrieket.

TUDNIVALÓK

JEGYEK A NÉGYES DÖNTŐRE
Október 4-től megvásárolhatók a belépők a jövő májusi, budapesti négyes döntőre. A jegyek öt kategóriában elérhetőek 9900 és 54 990 forint közötti áron a www.ehfFINAL4.com internetes oldalon.

A női BL lebonyolítása nem változott: a tizenhat főtáblás klub négy négycsapatos csoportot alkot, ahol hatmeccses, oda-visszavágós alapú körmérkőzéses rendszerben küzdenek meg egymással. A négyesek első három helyezettje bejut a tizenkét csapatos középdöntőbe (AB- és CD-ágon), míg a csoportnegyedikek az EHF-kupa csoportkörében folytathatják. A kétszer hatcsapatos, szintén hatmeccses, oda-visszavágós körmérkőzéses alapú középdöntőbe a főtáblán azonos csoportban szereplő együttesek magukkal viszik az egymás elleni eredményeiket. A középdöntős hatosok első négy helyezettjei jutnak tovább az oda-visszavágós negyeddöntőbe (a csoportelsők a negyedikekkel, a másodikok a harmadikokkal találkoznak), a párharcok győztesei léphetnek pályára a jövő májusi, budapesti négyes döntőben.

Csoportkör:
2019. október 4.–november 17.
Középdöntő:
2020. január 24.–március 8.
Negyeddöntő:
2020. április 3–5. és 10–12.
Négyes döntő (Papp László Budapest Sportaréna):
2020. május 9–10.
Tv:
Sport TV

NŐI BAJNOKOK LIGÁJA, 2019–2020
CSOPORTKÖR. 1. FORDULÓ
A-CSOPORT
Szombat, 19.15:
Vipers Kristiansand (norvég)–FTC-Rail Cargo Hungaria (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
D-CSOPORT
Vasárnap, 17.00:
Győri Audi ETO KC–IK Sävehof (svéd) (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik