Dánia: jön a challenge a kézilabdában, az IHF is vizsgálja

T. I.T. I.
Vágólapra másolva!
2019.08.08. 10:27
null
Dániában tesztelik az új szabályt a kézilabdában (Fotó: AFP)
A több sportágból, de leginkább talán a teniszből ismerős challenge bevezetésére készülnek a kézilabdában – írja a dán TV2 oldala. A szabályokat az augusztus 27-ei dániai Szuperkupa-mérkőzésen tesztelik. Ha beválik, könnyen lehet, hogy a Nemzetközi Kézilabda-szövetség is átveszi.

 

A beszámoló szerint mindkét csapat edzője egy-egy alkalommal kérhetne challenge-t, attól függetlenül, hogy igaza volt-e a megreklamált szituációnál vagy sem. Mindezt a mérkőzésenkénti három időkérése terhére. Ugyanakkor ha sikeres a challenge, úgy nem veszít az időkéréseiből.

A szabályalkotók megjegyzik, ha az adott tréner már kikérte mindhárom egypercét, akkor nem kérheti a videó visszanézését.

A visszanézhető szituációk között van a rossz csere, a hatoson belüli védekezés, a megítélt büntetők, hogy egy gól gól volt-e vagy sem, a lépéshiba, a támadó hiba, a piros lapos kiállítás, illetve a mérkőzés utolsó öt percében a kétperces kiállítások megítélése is.

Ha az edzők olyan szituációban kérik ki a videózást, amikor nem lehetne, az ellenfél szabaddobással jön. Ha egyértelmű gólhelyzetet akadályoznak meg, akkor pedig hetest kap a rivális.

A Szuperkupát követően a férfi és női bajnokikon is tesztelik majd az új szabályt. A TV2 hozzáteszi, az IHF vizsgálja a dánok rendszerét és ha az sikeresnek bizonyul, könnyen elképzelhető, hogy a későbbiekben a világ- és Európa-bajnokságokon, valamint az olimpián is alkalmazni fogják.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik