Férfi kézi BL: csodavárás Szegeden – Canellas reméli, kiverik a Vardart

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.05.05. 09:46
null
Joan Canellas szerint csakis százszázalékos teljesítménnyel lesz esélyük (Fotó: Földi Imre)
Bizakodhat a szegedi közönség, mert a férfi kézilabdacsapat állítja, nem ismer lehetetlent, és mindent megtesz, hogy történetében először kijusson Kölnbe.

 

 

Ellenfélnéző
A Vardar játékosai a klub 13. férfibajnoki aranya megszerzése előtt állnak, és a csapat 13. BL-idényét kiemelkedő sikerrel zárnák. Két éve Kölnben BL-t nyertek, és jelen nehéz helyzetükben – az idény végén szélnek eresztik a csapatot – hasonló sikerrel vigasztalódnának. Tegyük hozzá, hogy évek óta az európai elithez tartoznak, hiszen 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban is a negyeddöntőben véreztek el. Spanyol edzőjük, Roberto Parrondo tavaly nyáron átalakította az együttest, mert többen már akkor megérezték/tudták, hogy a milliárdos orosz tulajdonos 2019-ben beszünteti a támogatást.
Emiatt távozott Joan Canellas (Szeged), Jorge Maqueda (Szeged), Luka Cindric (Kielce), Mijajlo Marszenics (Füchse Berlin), Sterbik Árpád (Veszprém), Ilija Abutovics (Rhein-Necker Löwen). Bizakodott a helyükre érkező Stas Skube (Szeged), Szergej Gorbok (Szeged), Dmitrij Kiszeljov (Szentpétervár), Dejan Miloszavljev (Partizan Beograd), Gleb Kalaras (Magdeburg), ám csalódniuk kellett – ők új csapatot keresnek.

Beharangozónk címével – Csodaváró Szeged – ezúttal inkább a város, mint az együttes lelkiállapotára utalunk. Ugyanis a szegedi szurkolók, a városlakók továbbra is maximálisan hisznek csapatukban, ám a varázslatban, talán némi földöntúliban is reménykednek. Közben pedig fogadkoznak, hogy vasárnapi fergeteges buzdításukkal – már aki bejut a csarnokba… – hozzásegítik a gárdát a Vardar elleni nyolcgólos hátrány ledolgozásához.

Jellemző, hogy az európai szövetség hivatalos BL-negyeddöntő-felvezetőjének ez a beszédes címe: Mission impossible for Szeged? Vagyis: Lehetetlen vállalkozás a Szegednek?

A csodavárás érzése, hangulata viszont véletlenül sem uralkodik el Carlos Pastor edző csapatán, amely – ezt a játékosok és a vezetők is állítják – a 31–23-as szkopjei „kiütés” után is inkább a fegyelmezett tréningekben hisz. Mindenki elismeri, hatalmas a hátrány, ugyanakkor a második megállapítás az, hogy okos, jó játékkal ledolgozható.

„A játék minden elemében javulnunk kell – szögezte le Jonas Källman balszélső. – A védekezésünknek újra keménynek, hatékonynak kell lennie, és nem engedhetjük meg még egyszer Kristopansnak, Karacicnak és Skubénak, hogy megnyerjék az egy egy elleni párharcokat.”
A katalán Joan Canellas is bizakodó a visszavágó előtt. A rutinos irányítót nem lepte meg az idény végén széthulló Vardar múlt heti játéka.

„Jorge Maquedával együtt a múlt nyáron igazoltam Szegedre a szkopjeiektől, így mindketten tökéletesen ismerjük a játékukat – mondta Canellas. – Csakis százszázalékos teljesítménnyel lesz esélyünk, ám szerintem erre képesek vagyunk. Megverjük a Vardart, és remélem, kis szerencsével továbbjutunk.”

Nincs lehetetlen
„Nem ismerünk lehetetlent, mindent megteszünk a továbbjutásért. Szkopjében végig rosszul játszottunk, akkor is rengeteget hibáztunk, amikor az állás még szoros volt. A Vardar szárnyalt, mert űzte a fanatikus közönsége és a saját bizonyítási vágya, de még egyszer talán nem képes erre. Mi pedig nem tudunk még egyszer olyan gyatrán kézilabdázni” - mondta Juan Carlos Pastor, a Szeged edzője

Ehhez nagyon kellene Alen Blazevic klasszis védőjátéka, ám ezt nélkülöznie kell a Picknek. A vasárnapi csata előtt az egyik balástyai hotelben relaxáló együttes csapatorvosa, dr. Szabó István szerint a horvát beállós ágyékigerinc-problémával küzd.

A szkopjeiknél is van sérült: Christian Dissinger és Vuko Borozan a jegyzőkönyvben sem szerepelt az első meccsen. Kérdés, hogy vasárnap játszhatnak-e?

„Örömmel térek vissza Szegedre, mert a közönség szeretetét nem feledem el – mondta Szergej Gorbok, az új csapatát még kereső orosz balátlövő, akitől tavaly vált meg a Pick. – Fantasztikusan játszottunk a múlt héten, okosan kihasználtuk a vendégek összes hibáját. Hasonlóra aligha számíthatunk vasárnap, én is tudom, hogy otthon a Szeged bárkit képes legyőzni.”

Szintén tavaly távozott Szegedről a szlovén Stas Skube, aki a múlt héten bizonyítani akarta, hogy nem volt jó döntés az elengedése. Hat gólja, kiváló játéka jó ajánlólevél lesz következő klubjának.

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
19.00:Mol-Pick Szeged–Vardar Szkopje (macedón) (Tv:Sport1)– élőben az NSO-n!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik