Csak azon múlna, hogy Lökéék komolyan veszik-e?

M. Á., N. T.M. Á., N. T.
Vágólapra másolva!
2012.12.03. 16:26
null
Löke (balra), Dembélé (középen) és Pena csapata is várhatóan ott lesz a végelszámolásnál (Fotó: NSO-montázs)
A kedden kezdődő női kézilabda Európa-bajnokság felvezetésének második részeként röviden bemutatjuk a résztvevő válogatottakat (a magyaron kívül), írunk a helyszínekről és az egyéb érdekességekről. Ki tudja megszorítani a norvégokat? Ki lehet a meglepetéscsapat? Hogyan készülnek a magyar ág együttesei? Beharangozó, második rész.

A-CSOPORT

Ukrajna a magyar válogatotthoz hasonlóan lemaradt a tavalyi világbajnokságról, de csakúgy, mint nálunk, északkeleti szomszédunknál is jól sült el az ezt követő edzőváltás. Az ukrán női csapat irányítását harmadszor átvevő Leonyid Ratner korábban már négy Eb-re (1996, 2002, 2004, 2006) és négy vb-re (1995, 2003, 2005, 2007) kivezette a sárga-kékeket, akikkel 2004-ben bronzérmet nyert az athéni olimpián. Ezúttal sem vallott szégyent, a selejtezők során hatból öt mérkőzést megnyert csapatával.

Ennek fényében nem lepődhetünk meg Viktorija Borscsenko szavain, aki nagyon dicsérte 74 éves mesterük pedagógiai érzékét.

„Az én szememben Leonyid Ratner az ukrán válogatott legnagyobb sztárja. Egyedülálló módon tudja befolyásolni a játékosok hangulatát a meccsek előtt” – mondta szövetségi kapitányukról az irányítóként és szélsőként is bevethető Borscsenko, aki 35 góljával az ukránok legeredményesebb játékosa volt a selejtezők során.

A hozzáállásukkal ezek szerint nem lesz gond, Ratnernek azonban nagy fejtörést okoz, hogy két beállójára, Valerija Zorjára és Olga Perederire sérülés, illetve szívműtét miatt nem számíthat. A két játékos ráadásul a védekezés oszlopa volt Ratner csapatában, amely viszont így már korántsem olyan masszív, mint volt. Ezt láthattuk a kijevi Turcsin-kupán, amelyen 33–25-re legyőztük őket. Céljuk, a középdöntőbe jutás ezzel együtt nem elérhetetlen, mivel Csehországot megelőzhetik csoportjukban.

A csehek legutóbb 2004-ben, Magyarországon vettek részt Európa-bajnokságon, akkor 13.-ként végeztek. Vérmes reményeik ezúttal sem lehetnek, de mivel a legkönnyebb csoportba kerültek, az esély előttük is ott van a továbbjutásra. Jan Basny csapata szinte teljes egészében az otthon játszókra épül, ám a kapitány nem gondolja úgy, hogy emiatt rutintalanok lennének a nemzetközi porondon.

„Játékosainknak van nemzetközi tapasztalatuk az európai kupák és a válogatottbeli szereplés nyomán. Már legalább két éve együtt játszanak, és szinte ugyanez a társaság nyerte meg a főiskolai világbajnokságot” – mondta Basny, aki a lehető legtovább szeretne maradni Szerbiában csapatával, természetesen nem nézőként.

A cseh keretben egyedül Petra Vítková büszkélkedik több mint 100 válogatottsággal, de ő nem szeretne a vezér szerepében tündökölni.

„A korom és a rutinom miatt talán rám illik ez a szerep, de mi egy csapat vagyunk, nem a vezér van a középpontban” – mondta a Baník Most 33 éves beállója.

Lekics a szerbek egyik vezéregyénisége
Lekics a szerbek egyik vezéregyénisége

A szerbeknél több olyan játékos is található, aki alkalmas lehet a vezér szerepkörre, egyikük a Győrben profiskodó Andrea Lekics. Déli szomszédunknál elsősorban miatta reménykednek abban, hogy esetleg megszerezhetik női vonalon első Eb-érmüket. A férfiakat januárban egészen a fináléig repítette a hazai pálya előnye, a fanatikus szurkolósereg pedig Lekicsék szereplését is nagyban befolyásolhatja.

„Nagyszerű érzés, hogy két egymást követő nagy eseményen is otthon léphetünk pályára – utalt rá az ETO kiválósága, hogy jövőre a női világbajnokságot is Szerbia rendezheti. – A közönség természetesen hatalmas várakozással tekint a szereplésünk felé, de meg kell birkóznunk ezzel a teherrel.”

Montenegró elszakadása óta a szerb hölgyek a 2006-os, a 2008-as és a 2010-es Eb-ről is három vereséggel távoztak, most ezt a szégyent egy elég vegyes kerettel kerülnék el. A magyar mellett a német, a francia, az orosz, a szlovén, a horvát, a macedón és a török bajnokságban légióskodó játékosuk is van, és persze a hazai pontvadászatból is válogatott Szasa Boskovics szövetségi kapitány. Hogy az összhang milyen lesz közöttük, az nagy kérdés.

Hazai pálya ide vagy oda, az elődöntőbe kerülés kisebb csoda lenne a szerbektől, hiszen a norvégok mellett egy ágon vannak a franciákkal és a svédekkel is.

Kézilabdában általában az olimpia utáni első világeseményen lehet a leginkább a zavarosban halászni, sok válogatottnál ugyanis új csapatot kezdenek ilyenkor építeni, több klasszis pedig egyszerűen csak pihenőt tart az ötkarikás játékok után. Londonban idén a norvégok bebizonyították, hogy még mindig a világ legjobbjai, és bár az olimpián diadalmaskodó csapatból Kari Aalvik Grimsbö, Göril Snorroeggen, Amanda Kurtovic, Kari Mette Johansen és Tonje Nöstvold is hiányzik majd, így is a skandinávok számítanak az egyik fő esélyesnek. A szövetségi kapitány a „régi”, az izlandi Thorir Hergeirssont nem volt miért leváltani, azaz az új játékosok egy már működő rendszerbe csöppentek bele. A címvédés így leginkább azon múlhat, hogy a már rekesznyi olimpiai, világ- és Európa-bajnoki éremmel (többnyire arannyal) rendelkező klasszisok – köztük a győri Heidi Lökével és Katrine Lunde Haraldsennel – számára mekkora motivációt jelent egy újabb Eb-diadal lehetősége.

B-CSOPORT

ÉRDEKESSÉGEK

HAT NŐI PÁROS IS DIRIGÁLHAT

A játékvezetők között teljes lesz a nemek közötti egyenlőség, legalábbis ami a létszámot illeti. A 12 bírópárosból hat képviseli a szebbik nemet, hat pedig az erősebbet. A Horváth Péter, Marton Balázs duó révén nemcsak a válogatottak, hanem a sípmester között is képviselteti magát hazánk az Eb-n.

KÉT VÁLOGATOTT MEGSZEREZHETI A RETÚRJEGYET

A 2013-as, szintén Szerbiában rendezendő világbajnokságon a házigazdák mellett már biztosan ott lesznek a vb-címvédő norvégok, az Európa-bajnokságról pedig további kettő válogatott harcolja ki a vb-részvétel jogát.

2013 júniusában vb-pótselejtezőkre is sor kerül. Azon csapatokhoz, amelyek az Eb-ről nem jutnak ki a szerbiai vb-re – ez 12 válogatott – csatlakoznak a december 2-án záruló vb-előselejtezők továbbjutói. Így az összesen 16 válogatottat 8 párba sorsolják december 16-án, tehát az Eb záró napján Belgrádban, és a párharcok győztesei lehetnek ott a szerbiai vb-n. A pótselejtezőkre 2013. június 1-jén vagy 2-án, illetve június 8-án vagy 9-én kerül sor.

A KÉTMILLIÁRDOS NÉZŐSZÁM IS ÖSSZEJÖHET

Az Európa-bajnokságról a magyar csapat valamennyi mérkőzését és a torna döntőjét a Magyar Televízió közvetíti, további 25 találkozót pedig a Sport Tv sugároz. Azoknak sem kell azonban lemondaniuk a meccsnézés öröméről, akik csak internetes kapcsolattal rendelkeznek, ugyanis az EHF a saját Youtube-csatornáján mind a 47 összecsapást élőben, angol nyelvű kommentárral közvetíti (ez utóbbi szolgáltatás a jogdíjak miatt számos európai országban nem lesz elérhető, de Magyarország nem tartozik ezen államok közé).

A januári férfi Eb rekordszámú érdeklődőt vonzott a képernyők elé, és ha ez a tendencia jellemzi majd a női tornáját is, akkor az egyik illetékes szerint a két esemény összesített nézőszáma a kétmilliárdot is meghaladhatja.

Ebből a csoportból első ránézésre a macedónok tűnnek a leggyengébbnek, és másodikra is. Válogatottjuk a szkopjei Metalurgra épül, amely nem jutott be a BL csoportkörébe.

„A Macedón Kézilabda-szövetség a rendelkezésünkre bocsátotta a legfrissebb CD-ket Dánia, Svédország és Franciaország mérkőzéseiről. Jól ki kell elemeznünk ezeket, de saját magunkat is, hogy javítsunk a formánkon” – mondta Gino Sztrezovszki szövetségi kapitány.

Gyaníthatóan a CD-k és a Nisbe a csapatot várhatóan nagy számban elkísérő szurkolók sem segítenek majd annyit, hogy sikerüljön a középdöntőbe jutniuk. A macedón hölgyek eddig háromszor vettek részt Eb-n, a legjobb szereplésüknek a 2008-as 7. hely számít.

A nagy aranygeneráció kiöregedése után a dánoknak muszáj volt belekezdeniük a fiatalításba, ám ez korántsem ment (megy) nekik zökkenőmentesen. Az idei olimpián is csak kilencedikek lettek, ám a legutóbbi Eb-n, illetve vb-n szerzett negyedik hely már jelezte, hogy Anja Andersenék utódai már ott kopognak a közvetlen elit ajtaján. A következő években ezen az ajtón egy újfajta 5–1-es védekezéssel lépnének be, ám ezt még csak most tanulják, így hiba még bőven akad a játékukban.

„Be kell vállalnunk ezeket a hibákat, mivel ezt a rendszert aztán éveken át szeretnénk alkalmazni – mondta újításukról a dán irányító, Kristina Kristiansen. – Azért persze remélem, hogy kicsit fel tudjuk bosszantani az ellenfeleinket azzal, hogy másképp védekezünk, mint ahogy azt megszokták tőlünk.”

A norvégiai Möbelringen-kupán mindenesetre biztató eredményeket produkáltak a piros-fehérek, hiszen a házigazdákat és a svédeket legyőzték, a franciáktól pedig csak két góllal kaptak ki.

A svéd kézilabda jó hírét sokáig a férfiak ápolták, két éve azonban a nők robbantottak, mégpedig egy Eb-ezüsttel. A várt folytatás eddig elmaradt, a tavalyi vb-n kilencedikek, az olimpián tizenkettedikek lettek. Ennek megfelelően visszafogottan beszélnek céljaikról, elsőként – a legtöbb válogatotthoz hasonlóan – a középdöntőt szeretnék elérni.

„Úgy gondolom, annak ellenére, hogy Macedóniának sok szurkolója lesz majd Nisben, ez lesz az a mérkőzés, amelyet meg kell nyernünk a továbbjutáshoz. Franciaország ellen mindig nehéz a nagy tornákon, Dánia ellen pedig ötven százalék esélyünk van” – latolgatta az esélyeket Isabell Gulldén.

A kék-sárgák sorsa nagyban múlik majd rajta, no meg a két évvel ezelőtt hatalmas lendülettel és lövőkedvvel játszó Linnea Torstensonon. A 16 fős svéd keret nagyobb része a BL-ben edződött az ősszel (Sävehof, Randers, Viborg, Krim), erősségük pedig most is a szervezett csapatmunka és a biztos lábakon álló védekezés lehet.

A csoport favoritja a francia válogatott, amely egy hete mindhárom skandináv ellenfelét legyőzte a Möbelringen-kupán, ami jó előjel lehet, mivel ezen az ágon valószínűleg a norvég, svéd, dán trióval kell majd megharcolnia a legjobb négy közé kerülésért. Mégpedig Amandine Leynaud nélkül, a klasszis kapus ugyanis még a nyár végén keresztszalag-szakadást szenvedett. Távollétében Cléopatre Darleux lehet az első számú hálóőr, aki ugyan még mindig csak 23 éves, ám korántsem számít kezdőnek, hiszen már 2009-ben vb-ezüstérmet szerzett. A franciák a következő világbajnokságon is másodikként végeztek, ami igencsak tiszteletet parancsoló tény. A mezőnyben az összes kulcsemberére számíthat Olivier Krumbholz, aki már-már őskövületnek számít, hiszen 1998 óta dirigálja a felnőttválogatottat, előtte hat évig a juniorokat irányította. A csapatát tehát úgy ismeri, mint a tenyerét, de a játékosok is őt, hiszen a 16-os keretben kilencen is túl vannak már a 100. válogatottságukon, a legrutinosabbnak számító Raphaëlle Tervel (Győr) pedig már a 250. felé halad. Ő az olimpia után be akarta fejezni válogatottbeli karrierjét, de Krumbholz az ősszel felhívta, és ő igent mondott.


C-CSOPORT

A magyar szurkolók figyelme természetesen a Böhn-csapat csoportjára fog döntően irányulni, a mieinkkel külön anyagban már foglalkoztunk, most koncentráljunk az ellenfelekre. Azt ugyanakkor nem árt hangsúlyozni, ha a középdöntőnél is merészebb álmokat szeretnénk dédelgetni, akkor korántsem mindegy, hogy a továbblépés mellett hány pontot viszünk magunkkal.

Persze ehhez először az első háromban kell végezni, ami alapelvárás a csapattól. Az ellenfelek nagyjából erősorrendben következnek, kedden a horvátokkal kezdünk. Déli szomszédunk gyakori ellenfele a magyar válogatottnak, elég csak a férfiak selejtezőire gondolni, női fronton pedig két év múlva együtt adunk otthont az Európa-bajnokságnak. Horvátország női kéziválogatottja az utóbbi években kezd kilépni a férficsapat árnyékából, a 2011-es vb-n a negyeddöntőig jutottak, míg idén első olimpiai szereplésük alkalmával szintén ugyanebben a szakaszban állították meg őket a spanyolok. Legjobb Eb-helyezésük 2008-ból egy hatodik hely, míg az idei tornára egyedüliként százszázalékos mérleggel kvalifikálták magukat.

Ha Görbiczék bosszankodhatnak néhány sérülés (Zácsik, Cifra, Triscsuk) miatt, akkor mit szóljanak a horvátok, akiknél még súlyosabb a helyzet: Maida Arslanagic és Nikica Pusic-Koroljevic visszavonult a csapattól, Andrea Penezic még nem heverte ki bokasérülését, Miranda Tatari csapatkapitány és a kapus Jelena Grubisic a felkészülés hajrájában dőlt ki, Lidija Horvat Vladimir Canjuga szövetségi kapitány szerint nem számított a meghívóra (!), míg a korábban a DVSC-ben is megfordult Ivana Lovric cserbenhagyásos gázolást követett el, ennek ellenére bekerült a keretbe.

SZAVAZÁS

Ön milyen helyezéssel lenne elégedett az Eb-n?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Ezzel együtt nem szabad könnyebben venni a nyitó meccset, és a válogatott nyilvánvalóan nem is fogja megtenni, merthogy szerdán következnek „régi ismerőseink”, a németek, akikkel bizony van elszámolnivalónk. Elég csak a fájdalmas emlékű vb-selejtezős kudarcra gondolni, hogy ne menjünk annyira messzire, s az Eb-selejtezőn is együtt szerepeltünk, amelyen mindkét csapat hozta a hazai meccsét, végül összevetésben a németek léptek tovább első helyen. A 2010-es Eb-n és a 2011-es vb-n ugyanakkor nem jött ki nekik a lépés, a csoportból sem jutottak tovább (így szintén lemaradtak az olimpiáról), tehát bennük is éghet a bizonyítási vágy.

A sérülések Heine Jensen dolgát is megnehezítették, a rutinos játékosok közül Stefanie Melbeck és Isebell Klein csapatkapitány sem szerepelhet a tornán, de Susann Müller is térdsérülést szenvedett, míg Nadja Nadgornaja sokáig bokasérüléssel bajlódott, kérdés, mennyire lesz terhelhető.
„Borzasztó hírek ezek, hiszen kiválóan haladtunk a felkészüléssel, de most teljesen új alapokra kell építenünk a csapatot” – mondta Jensen.

Barbosával sokat erősödtek a spanyolok
Barbosával sokat erősödtek a spanyolok

Utolsóként, pénteken kerül sor a spanyolok elleni meccsre, akik a torna végső küzdelmeibe is beleszólhatnak. A spanyol női kézilabda az utóbbi években nagy fejlődésen ment keresztül, ami az eredményekben is megmutatkozott: négy évvel ezelőtt egy Eb-ezüst, tavaly egy vb-bronz, míg idén Londonban egy olimpiai harmadik hely jutott nekik.

„Az olimpiai érem egy hihetetlen siker volt, de szerénynek kell maradnunk, és tovább kell dolgoznunk. Az első cél a középdöntő, ugyanis nem kerültünk könnyű csoportba, úgyhogy lépésről lépésre kell maradnunk” – nyilatkozta Jorge Duenas szövetségi kapitány.

A gazdasági válság negatívan érintette a spanyol klubokat, így a válogatott jó része manapság már külföldi klubokban keresi a kenyerét. Ezzel együtt a spanyolokat nem hátráltatta sérülés a felkészülés során, sőt még erősödtek is, Alexandre Barbosa révén. A Portugáliában született Barbosa még az Itxako játékosaként folyamodott spanyol állampolgárságért, amit a Valceába távozása előtt meg is kapott, és október 18-án telt le a három év, mióta legutóbb szerepelt a portugál nemzeti csapatban. Visszatérhet térdsérülését követően a nyáron a Ferencvárosba igazoló Nerea Pena is.

SZEXI TITKÁRNŐKKÉ VÁLTOZTAK A SZERB KÉZIS LÁNYOK


D-CSOPORT

Már csak azért sem ártana minél több pontot magunkkal vinni a középdöntőbe, mert az águnkon szerepel még Románia, Oroszország és Montenegró is, vagyis nem lesz sétagalopp a további menetelés…
Remélhetőleg az említett csapatok egymástól is elvesznek majd pontokat a csoportmeccsek során, egyedül talán Izland tűnik egyelőre sötét lónak a D jelű négyesben. Mint ismert, az északiak a hollandok Eb-rendezéstől való visszalépése után kaptak lehetőséget az indulásra. A két évvel ezelőtti Eb volt az első nagy tornájuk, amit végül a 15. helyen zártak. A brazíliai vb-n meglepetésre elkapták a németeket, a nyolcaddöntőben azonban alulmaradtak az oroszokkal szemben. Napjainkban egyre több kerettagjuk játszik külföldi klubban, így megszerezve a szükséges nemzetközi tapasztalatot.

A montenegróiak a második Eb-jükön vesznek részt, két éve hatodikak lettek. Ez az esztendő azonban már így is emlékezetesre sikeredett, a Podgorica megnyerte a Bajnokok Ligáját, a nemzeti csapat pedig egészen a döntőig menetelt Londonban, ahol csak a norvégok tudták megállítani őket. Azóta persze több változáson is átesett a csapat, a kulcsjátékosok közül Bojana Popovics és Maja Szavics visszavonult az olimpia után, Ana Radovics pedig lemondta a válogatottságot, miután elégedetlen volt a neki jutó játékidővel. Ennek fényében, kérdés, mire mennek majd a románokkal és az oroszokkal. Bár korábban felvetődött, hogy esetleg Popovicsot rábeszélik az Eb-szereplésre, a kitűnő átlövő nem változtatta meg elhatározását. A hiányzók tükrében Katarina Bulatovicsra hárulhat a vezérszerep, aki nem riad meg a feladattól.

„Természetes, hogy elvárják tőlem, vezessem a csapatot, de ez nem esik nehezemre. Készen állok a vezérszerepre, vagy bármilyen más feladatra, amit rám osztanak. De minden játékostársam egyformán fontos, a leglényegesebb, hogy elkerüljenek minket a sérülések” – mondta Bulatovics.
Érdekesség, hogy Montenegró egyedüliként egyetlen felkészülési meccset sem játszott az Eb előtt, de így tettek a nyáron is, az eredmény pedig ismert...

Az oroszokat sem kerülték el a változások a közelmúltban, mivel sorozatban a harmadik nagy világversenyükön is lemaradtak a dobogóról, az olimpia után leváltották a nemzeti csapatot 13 éven át irányító Jevgenyij Trefilovot, helyére korábbi segítőjét, Vitalij Krohint nevezték ki.
Krohin játékos-pályafutása Krasznodarhoz kötődött, majd edzőként is ott kezdődött el a karrierje. Később irányította többek között a Rosztov Don, a Zvezda Zvenyigorod női együttesét is, aztán Trefilov asszisztense lett klubcsapatainál és a válogatottnál. Az elmúlt szezonban a bajnoki ezüstérmes rosztoviak stábjában dolgozott.

Tény, hogy Krohin érkezésével új arcok is megjelentek az orosz keretben, de a meghatározó játékosok maradtak a régiek, továbbra is Marija Szidorova, Tatjana Hmirova, Ljudmila Posztnova fémjelezte tengelyre épül a csapat.

Neagu hosszú kihagyás után tér vissza
Neagu hosszú kihagyás után tér vissza

A montenegróiak mellett a románok is bízhatnak benne, hogy számos szurkolójuk a helyszínen biztatja majd őket, keleti szomszédunk az oroszokhoz hasonlóan szintén új csapat építésébe kezdett. Bár két éve az Eb-n a bronzig jutottak, utána a brazíliai vb nagy bukást hozott (csak a 13. helyen végeztek), és az olimpiára sem sikerült kijutni. Radu Voinát ezt követően Gheorghe Tadici váltotta, aki második ciklusát kezdte meg a nemzeti csapatnál. Tadici igyekszik a tapasztalt és a fiatal játékosokból egy ütőképes elegyet kialakítani, így a két évvel ezelőtti Eb-csapatból kilencen most is ott lesznek Szerbiában, de mellettük hét, 25 évnél fiatalabb is tagja a keretnek.

„Három év kell egy új csapat felépítéséhez. Az újrakezdés sohasem egyszerű, de Szerbiába sem feltartott kézzel utazunk. Azt hiszem, a szerbek és a németek elleni felkészülési meccsek után nagyjából láthatjuk, hol tartunk” – mondta Tadici. Nos, a románok a németek elleni találkozók közül az elsőt legerősebb felállásukban 28–25-re megnyerték, a másodikat tartalékosan 30–9-re elveszítették.

Nagy lökést adhat a románoknak a vállsérülés miatt 19 hónapot kihagyó a Cristina Neagu visszatérése, aki meccsről meccsre jobb állapotba kerül. Kevésbé jó hír, hogy a balátlövő Camelia Hotea olyan súlyos térdsérülést szenvedett a felkészülés hajrájában, amely miatt ki kell hagynia az Eb-t. Helyére Nicoleta Dincát hívta be Tadici, akinek keretében egyébként nyolc Valcea-játékos található.

AZ EURÓPA-BAJNOKSÁGOK HELYEZÉSI TÁBLÁZATA
1994 1996 1998 2000 2002 2004 2006 2008 2010
Ausztria 9. 3. 4. 12. 9. 10. 10. 15.
Csehország 8. 8. 15.
Dánia 1. 1. 2. 10. 1. 2. 11. 11. 4.
Fehéroroszország 11. 16. 16. 12.
Franciaország 5. 3. 11. 3. 14. 5.
Hollandia 10. 14. 15. 8.
Horvátország 5. 6. 13. 7. 6. 9.
Izland 15.
Jugoszlávia/ Szerbia-Montenegró 7. 6.
12. 14.
Lengyelország 11. 5. 8.
Litvánia 12.
Macedónia 8. 8. 12. 7.
MAGYARORSZÁG 4. 10. 3. 1. 5. 3. 5. 8. 10.
Montenegró 6.
Németország 2. 4. 6. 9. 11. 5. 4. 4. 13.
Norvégia 3. 2. 1. 6. 2. 1. 1. 1. 1.
Oroszország 6. 7. 9. 3. 4. 4. 2. 3. 7.
Portugália 16.
Románia 10. 5. 11. 4. 7. 7. 5. 3.
Spanyolország 12. 13. 8. 9. 2. 11.
Svédország 7. 8. 15. 14. 6. 9. 2.
Szerbia 13. 14.
Szlovákia 12.
Szlovénia 10. 9. 16. 16.
Ukrajna 11. 9. 7. 2. 12. 6. 13. 10. 12.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik