Böhn: A következő cél az éremszerzés

Vágólapra másolva!
2012.12.12. 14:04
null
Tomori meze ott volt a csapattal a kispadon (Fotó: MTI)
Eddig Belgrádig szeretett volna eljutni a magyar női kézilabda-válogatott, az új cél pedig az éremszerzés az Európa-bajnokságon. Karl Erik Böhn szövetségi kapitány a románok legyőzése után elmondta, ez volt pályafutása legnagyobb pillanata, az elődöntőben pedig legjobban a franciáknak örülne.

Nyolc év után szerepelhet újra Európa-bajnokságon a négy között női kéziválogatottunk, 2004-ben végül meglett az érem, a harmadik helyen végeztünk. A válogatott legutóbb négy éve, a pekingi olimpián játszott medáliáért, akkor is a negyeddöntőben a románokat vertük meg.

Most még hátra van egy középdöntős meccs, ami abból a szempontból lehet érdekes a mieinknek, ha előttünk a montenegróiak nem tudják megverni a spanyolokat. Márpedig az ibériaiak számára is van tétje a meccsnek, ha játszani akarnak az ötödik helyért Belgrádban. Jelenleg ugyanis négy csapat áll három ponttal a csoportunkban, így több variáció elképzelhető. Karl Erik Böhn a románok legyőzése után elmondta, ha lesz rá mód, megcélozzuk a csoportelsőséget, így ugyanis elkerülhetjük a másik ágon Norvégiát.

„Igen, ha úgy alakulnak az eredmények, hogy lesz esélyünk az első hely megszerzésére, akkor küzdeni fogunk érte. Ha nem, akkor az eddig kevesebbet játszók fognak szerephez jutni, ugyanis kell a pihenés a nagy menetelésben. Persze megpróbálunk jó kézilabdát játszani, és felhasználni az elődöntőre való felkészülésre” – jelentette ki Karl Erik Böhn szövetségi kapitány a románok elleni parádés meccset követően.

Pedig a délelőtti edzést követően még kicsit bosszús volt a kapitány:

„Ideges voltam, mert nem működött úgy egy-két dolog, ahogy szerettem volna. De ahogy közeledett a meccs, egyre jobban éreztem a lányokon, hogy mennyire akarják a győzelmet. Azt mondtam nekik, ma történelmet írhatnak, és ők átérezték. Minden az önbizalmon múlt, hogy hittek magukban. A lányok Tomoriért is küzdöttek, a falban Szekeres és Triscsuk nyújtott kiemelkedőt, egyszerűen nem volt hely mellettük, míg mögöttük Kiss védett szenzációsan. Görbiczet már tíz perc után be kellett cserélnem, de a betegsége ellenére is vezére volt a csapatnak.”

Triscsuk teljesítménye mellett valóban nem lehet szó nélkül elmenni, a honosított átlövő úgy szállt be a védekezésbe, mintha már hosszú ideje tagja lenne a csapatnak.

„Nyáron eljött velünk Németországba, és ott is egyből felvette a ritmust, mintha mindig együtt játszott volna a többiekkel. Akkor mondtam, hogy intézzük el az állampolgársági papírokat, mert ott lesz az Európa-bajnokságon” – mondta róla Böhn.

Több apró jel is utalt arra a meccs során, hogy mennyire együtt van a társaság, a legjellemzőbb talán, hogy a kezdés előtt Tomori 87-es számú mezét is elhelyezték a kispadon, ezzel is mutatva, hogy érte is küzdenek.

A GALÉRIÁÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
A GALÉRIÁÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

Ami a másik ágat illeti, az I. csoportban még csak a címvédő első helye a biztos, mögötte a szerbek, a dánok és a franciák versengenek a másik továbbjutó helyért. A záró körben a szerbek és a franciák egymással találkoznak, a dánok a norvégokkal. Amennyiben a szerb gárda győz, elődöntős. A szerbek elődöntőbe jutása egyben azt is jelentené, hogy kvótához jutnánk a világbajnokságra. A 2013-as vb-nek már biztos résztvevője a házigazda Szerbia, valamint a címvédő norvégok, míg az Eb-ről további két csapat juthat kvótához.

„Van egy tervem, hogyan lehetünk sikeresek a norvég válogatott ellen, ha összefutunk vele. Készülök egy kis meglepetéssel. Persze nem lenne ideális, hiszen két éve az Eb-n huszonegy góllal kaptak ki a magyarok a norvégoktól, ráadásul a két keret nagyban egyezik a mostaniakkal. Amúgy a franciáknak örülnék a legjobban, ha a másik ágról ők jutnának tovább” – jegyezte meg a norvég szakvezető, akinek minden bizonnyal különleges lenne hazája válogatottja ellen felkészíteni a mieinket, ráadásul Böhn élettársa, Heidi Löke is az ellenfelet erősíti.

Görbicz és Triscsuk a ma délelőtti reggelin 
(Fotó: A magyar válogatott hivatalos facebook oldala)
Görbicz és Triscsuk a ma délelőtti reggelin (Fotó: A magyar válogatott hivatalos facebook oldala)

A torna előtt hivatalosan az első hatba jutás volt kitűzve célként a válogatottnak, ezt már biztosan eléri a csapat. Mi a következő cél?

„Az első cél az volt, hogy eljussunk Belgrádba, ez már összejött, most viszont már érmet szeretnénk nyerni! Ha elbuknánk az elődöntőben, akkor sem törnénk össze, hanem odatennénk magunkat a bronzmeccsen!”

Azt, hogy első világversenyén rögtön elődöntőt játszhat a válogatottal, edzői pályafutása legnagyobb pillanatának nevezte.

„Álmodni sem mertem erről korábban. November közepén kezdtem el hinni először benne. Ahogy láttam a lányokat a Kárpát-kupán, ahogyan együtt dolgoztunk, ahogy összekovácsolódtunk, egyre jobbak és jobbak lettünk, éreztem, hogy ebből még valami nagyon jó kisülhet. Így is lett – ez edzői pályafutásom legnagyobb pillanata. De még mindig érzem az erőt a játékosokban, pedig már öt meccsen túl vannak.”

A folytatás előtt egy kis ünneplés is belefért Böhnnek, aki ugyanúgy kiment pacsizni a szurkolókhoz a lefújást követően, mint a játékosok:

„Pálinkával – felelte a kapitány arra a kérdésre, hogyan élvezik ki a sikert. – Még sosem ittam alkoholt a csapat jelenlétében, de ez az a pont, amikor koccinthatunk Aztán folytatjuk a munkát!”

BÖHN: HA NAGY A TÉT, MÉG JOBBAN HAJTUNK!
NŐI KÉZILABDA EB, SZERBIA
KÖZÉPDÖNTŐ, II. CSOPORT (ÚJVIDÉK), 2. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–ROMÁNIA 25–19 (14–12)
Újvidék, 2000 néző. Vezette: Guszko, Repkin (fehéroroszok)
MAGYARORSZÁG: KISS É. – Kovacsicz 4, Rédei-Soós, Szucsánszki 3, Szamoránsky P. 2, Klivinyi 1, VÉRTEN 7. Csere: Herr O. (kapus), SZEKERES, TRISCSUK 1, Bulath, GÖRBICZ 6 (1), Kovacsics 1, Bognár-Bódi. Szövetségi kapitány: Karl Erik Böhn
ROMÁNIA: Ungureanu – Nechita 6, Meirosu 1, Bradeanu 1, Stanca 3, NEAGU 6, Curea. Csere: Tolnai (kapus), Pintea, Manea, Dinca 1, Geiger 1, Vadineanu, Tacalie. Szövetségi kapitány: Gheorghe Tadici
Az eredmény alakulása. 2. p.: 2–2. 8. p.: 2–5. 13. p.: 4–6. 19. p.: 7–7. 21. p.: 7–9. 25. p.: 9–11. 27. p.: 12–11. 34. p.: 17–14. 44. p.: 18–17. 54. p.: 23–17
Kiállítások: 4, ill. 2 perc
Hétméteresek: 1/1, ill. 2/0
AZ I. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Norvégia 4 4 107– 89 +18 8
2. Szerbia 4 2 1 1 106–101 +5 5
3. Dánia 4 2 2 113–113 0 4
4. Franciaország 4 2 2 94– 97 –3 4
5. Svédország 4 1 1 2 92–101 –9 3
6. Csehország 4 4 95–106 –11 0
A II. CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG 4 3 1 107– 99 +8 6
2. Montenegró 4 3 1 101–100 +1 6
3. Németország 4 1 1 2 94– 93 +1 3
4. Spanyolország4112105–108–33
5. Oroszország 4 3 1 99–102 –3 3
6. Románia4112 91– 95–43
A csoportkör közben a gólkülönbség, a végén az egymás elleni eredmények rangsorolni.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik