Bizonyítványosztás a kézi-vb után: közepesnek sem nevezhető produkció

SIMON JÓZSEFSIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2019.01.25. 10:56
null
A magyar játékosok lehajtott fejjel térhettek vissza a világbajnokságról (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Csalódtunk, mert közepesnek sem nevezhető produkció után, fejét lehajtva tért haza a vb-ről férfi kézilabda-válogatottunk, amely minimális célját sem érte el.

 

Elmarasztalást érdemel férfiválogatottunk, mert a vb-n csak a 10. helyen zárt. A német–dán rendezésű olimpiai kvalifikációs kézilabda-világbajnokságon ezzel elmaradt minimális céljától, a 2–7. közé kerüléstől, amellyel elérte volna, hogy biztosan bekerüljön a vb-mezőnyből a jövő tavaszi olimpiai selejtezőbe. A magyar együttes a vb-n nyolc mérkőzést játszott, a D-csoportban kettőt megnyert, két döntetlent ért el, és egyszer kikapott, a középdöntőben egyet nyert, kettőt elbukott. Az összesített mérlege – 3 győzelem, 2 döntetlen, 3 vereség – csak matematikailag átlagos.

A Nemzeti Sport a játékosokat a vb-teljesítményük alapján 1-től 10-ig osztályozta. A statisztikában a Nemzetközi Kézilabda-szövetség adatai szerepelnek.

KAPUSOK
MIKLER Roland 7

Mérkőzésszám: 8
Védés/lövés: 48/167 (29%)
Játékidő: 4:12:16
Az nso.hu olvasónak osztályzata: 5.33

Akadt jó meccse, de az őszi Bajnokok Ligája- és NB I-es javuló formájából kevesebbet mentett át a keretbe. Kellő önbizalommal várta a vb-t, amelyen sokat védett, de néha a tíz fölötti védésszáma is kevés volt a sikerhez. Ő a válogatott első számú kapusa, de sokkal többet nyújthatott volna, ha segítik társai.

SZÉKELY Márton 6
Mérkőzésszám: 8
Védés/lövés: 39/134 (29%)
Játékidő: 3:11:09
Az nso.hu olvasónak osztályzata: 5.92

Világbajnoki újoncként nem okozott csalódást, de láttuk már jobban védeni. Versenyben kell maradnia a Mikler mögötti második kapus szerepéért. Öt évvel ezelőtt volt először válogatott, de még érnie kell, rutint kell szereznie, hogy jobban bírja a felelősséget. Egész meccseket is megkaphat, ha elnézik hullámzó formáját.

JOBBSZÉLSŐ
HORNYÁK Péter 6

Mérkőzésszám: 8
Gól/lövés: 11/19 (58%)
Gól/7 m: 0/1
Kiállítás:
Játékidő: 5:44:28
Az nso.hu olvasónak osztályzata: 4.4

Gyorsasága és gólerős játéka ritkán érvényesülhetett, alig kapott labdát a meccsek többségén, ezért a lerohanásokkal is adós maradt. Hatékonyabb volt a védekezése, egyedüli jobbszélsőként hatalmas volt rajta a teher, csak néha állt a helyére – némi meglepetésre – Nagy László. Nála többet csak Bóka Bendegúz volt a pályán.

JOBBÁTLÖVŐK
ANCSIN Gábor 3

Mérkőzésszám: 4
Gól/lövés: 4/6 (67%)
Gól/7 m:
Kiállítás: 2 perc
Játékidő: 1:2:59
Az nso.hu olvasónak osztályzata: 3.76

Játékgyakorlatot szerezhetett az ősszel a Ferencvárosban, de ezt a vb-n nem tudta kamatoztatni. Krónikus könyöksérülése meggátolta a jobb teljesítményben, és abban is, hogy többet vállalhasson. Ki is vették a kapitányok a keretből, és a vb idején leginkább a sérült kezét kezeltette, az edzéseken ugyanakkor részt vett. A jobb szélen is besegíthetett volna.

BALOGH Zsolt 7
Mérkőzésszám: 5
Gól/lövés: 38/50 (76%)
Gól/7 m: 15/16
Kiállítás: 2 perc
Játékidő: 2:03:48
Az nso.hu olvasónak osztályzata: 8.19

Rengeteget vállalt, amikor szerepelhetett, de bokasérülése visszavetette. Kétszer is hazatért, egyrészt a kezelésekre, majd állapotos feleségéhez. Ancsin kiválása után Máthé Dominikkal együtt váltotta, tehermentesítette Nagy Lászlót. Jó formában volt, sérülése sem gátolta annyira, hogy ne segítsen a csapatnak. Nála csak Lékai lőtt eggyel több gólt.

MÁTHÉ Dominik 5
Mérkőzésszám: 4
Gól/lövés: 8/17 (47%)
Gól/7 m: 3/4
Kiállítás:
Játékidő: 1:01:45
Az nso.hu olvasónak osztályzata: 5.46

Világbajnoki újoncként igyekezett jó benyomást kelteni – több-kevesebb sikerrel. Akadt meccse, amelyen bátran és eredményesen játszott, a hevület azonban olykor elvitte. Többet akart, mint amennyire képes volt. Szerény, szorgalmas játékos, de még messze van attól, hogy Nagy László utódja legyen. Tehetséges lövő, ideális alkat, de a világbajnokságon még nem robbant be a nemzetközi élvonalba.

NAGY László 7
Mérkőzésszám: 8
Gól/lövés: 17/31 (55%)
Gól/7 m:
Kiállítás: 12 perc
Játékidő: 4:38:27
Az nso.hu olvasónak osztályzata: 5.71

Több gólt vártunk tőle, de a mezőnyben újra hasznos volt. Megegyezett a kapitányokkal, hogy a szűkített keretből kimarad decemberben, és inkább egyénileg készül a vb-re – ez nem mindenkinek felelt meg. Így is a gárda egyik legjobbja volt, holott csak kevesebb szerepre kérték. Már nem huszonéves, de nehezen elképzelhető nélküle a válogatott, főleg a hatékony védekezés. Többnyire hasznosan, okosan játszott.

BEÁLLÓK
BÁNHIDI BENCE 6

Mérkőzésszám: 8
Gól/lövés: 24/38 (65%)
Gól/7 m:
Kiállítás: 14 perc
Játékidő: 5:23:28
Az nso.hu olvasónak osztályzata: 6.72

Rengeteget birkózott a pályán támadásban és védekezésben is, pedig talpfájása ebben erősen akadályozta. Megerősítette a véleményt, hogy jó úton jár, de ezúttal kevesebb labdát kapott, mint szegedi klubjában szokott, ráadásul kemény játékát a bírók nem nézték jó szemmel. Kivételes erejét jobban is kihasználhatta volna.

SCHUCH Timuzsin 4
Mérkőzésszám: 4
Gól/lövés:
Gól/7 m:
Kiállítás: 2 perc
Játékidő: 1:31:30
Az nso.hu olvasónak osztályzata: 5.23

Kissé lelassult a mozgása, és hatalmas nemzetközi rutinját a négy mérkőzésén nem mindig mutatta meg. Csereként csupán a torna második felében csatlakozott a válogatotthoz. Védőspecialistaként főleg Nagy Lászlóval értette meg magát, hiszen korábban a Veszprémben ők ketten alkották a csapat védekezésének gerincét.

SIPOS ADRIÁN 4
Mérkőzésszám: 8
Gól/lövés: 4/5 (80%)
Gól/7 m:
Kiállítás: 14 perc
Játékidő: 3:05:35
Az nso.hu olvasónak osztályzata: 4.75

Világbajnoki újonc, akiből nem lett a csapat kulcsjátékosa tavaly április óta, amikor bemutatkozott válogatottban, és tatabányai klubjában látott jó formáját sem mentette át. Igyekezett, de nem mindig találta a helyét a védőfalban, pedig Ilyés sokat segített neki. Támadásban alig kapott szerepet.

IRÁNYÍTÓK
CSÁSZÁR Gábor 3

Mérkőzésszám: 5
Gól/lövés: 8/12 (67%)
Gól/7 m: 5/6
Kiállítás: 2 perc
Játékidő: 40:13
Az nso.hu olvasónak osztályzata: 3.76

A keret egyik legrutinosabb tagjaként sem kapott bizalmat a kapitányoktól – nem is értette, miért hívták be, ha nem játszatják. Csak perceket töltött a pályán, nem is volt ideje belelendülni. Korábban egyik motorja volt a csapatnak, két olimpiai éremcsatát játszott, ezúttal viszont megbántódva tért haza a torna közepén a keretből. Kérdés, látjuk-e még a válogatottban?

LÉKAI Máté 7

NEM LEZÁRT AZ ÖTKARIKÁS ÚT

Csapatunknak még van esélye, hogy kijusson a tokiói ötkarikás játékok jövő áprilisi selejtezőjére. Az olimpián 12 férficsapat vesz részt. A mezőny így áll össze: a rendező Japán, a 2019-es világbajnok, a pánamerikai bajnok és az Ázsia-bajnok, a 2020-as Afrika-bajnok és az Európa-bajnok. A további hat helyet az olimpiai selejtező három tornáján lehet megszerezni. A selejtezőben szerepel a vb 2–7. helyezettje. Ezek közé nem került be a 10. Magyarország, mégis ott lehet selejtezőben. Ehhez az kell, hogy a 2020-as Eb-t az egyik olyan csapat nyerje meg, amely a magyarok előtt végzett a vb-n – ez lehet a dán, a francia, a német, a norvég, a svéd, a horvát vagy a spanyol. További feltétel, hogy legyen pánamerikai bajnok Brazília és Afrika-bajnok Egyiptom. Így bekerülhet a vb-10. magyar együttes az olimpiai selejtezőbe.

Ha így nem, akkor a 2020-as Eb-n kell minél előrébb végezni, mert innen is bejut a selejtezőbe két olyan gárda, amely a vb-ről nem került oda.

Mérkőzésszám: 8
Gól/lövés: 39/54 (72%)
Gól/7 m:
Kiállítás: 4 perc
Játékidő: 4:34:05
Az nso.hu olvasónak osztályzata: 7.76

Sokat hibázott, több labdát eladott, pedig mindent tud a játékról. Ötgólos meccsátlaga nem rossz, ám a középdöntő végén tőle is többet vártunk. A világ legjobbjai közé tartozó klubokban szerzett rutinja kapkodással, sok egyéni akcióval vegyült. Rengeteget játszott, csak néha helyettesítette őt Juhász Ádám. Kisfia születésére hazautazott, de nem hagyott ki meccset.

BALÁTLÖVŐK
BODÓ Richárd 5

Mérkőzésszám: 8
Gól/lövés: 23/36 (64%)
Gól/7 m:
Kiállítás: 4 perc
Játékidő: 3:49:56
Az nso.hu olvasónak osztályzata: 6.56

Többet is nyújthatott volna a válogatott és a Szeged első számú jobbkezes átlövőjeként, de nehezen talált magára a tornán. Fejlődött ugyan, hasznosította tatabányai alapjait és Vladan Matics nevelőmunkáját, de nem lett főszereplő a vb-n. Bokasérülése miatt ki is hagyott mérkőzést, bár a nevezési lapra beírták. Lelkileg kiegyensúlyozottabb lesz, ha megszületik Bence fia.

ILYÉS Ferenc 5
Mérkőzésszám: 8
Gól/lövés:
Gól/7 m:
Kiállítás: 6
Játékidő: 2:15:18
Az nso.hu olvasónak osztályzata: 5

Az öreg rókák egyike, aki – Nagyhoz hasonlóan – hatalmas szolgálatot tett azzal, hogy visszatért a válogatottba. Már nem tudott annyit hozzátenni a csapat játékához, mint egykor, és ezt maga is érezte, a lelki plusz viszont sokat pótolt. Támadásban alig vállalt szerepet, a védekezése viszont hasznos volt. Az erejét okosan osztotta be. Régebben többet lehetett rábízni.

JAMALI IMAN 4
Mérkőzésszám: 4
Gól/lövés: 10/17 (59%)
Gól/7 m:
Kiállítás:
Játékidő: 1:17:27
Az nso.hu olvasónak osztályzata: 5.07

Súlyos térdsérülését meg kellett műteni, emiatt haza is jött a torna közepén. Addig igyekezett, akadt egy-egy jobb meccse, de nem veszélyeztette az első számú jobbkezes átlövő, Bodó helyét. Veszprémben és külföldi BL-csapatokban szerzett rutinja ritkán jött ki. Miután felépült sorozatos kisebb sérüléseiből, ezúttal hosszabb kényszerpihenő vár rá – az elszakadt keresztszalag lassan gyógyul.

LIGETVÁRI Patrik 4
Mérkőzésszám: 8
Gól/lövés: 7/14 (50%)
Gól/7 m:
Kiállítás: 4 perc
Játékidő:
3:14:32
Az nso.hu olvasónak osztályzata: 5.17

Sokat lehetett a pályán, és nemcsak védekezett, hanem – akárcsak klubjában, a Leónban – támadásban is játszott. Igazi tudásából a vb-n keveset láttunk, visszafogott volt. Sokkal többre lesz képes, ha bizonyos gátak átszakadnak nála. Még több játékidőt és bizalmat kell kapnia, hogy kiemelkedő tehetsége kiteljesedhessen. A vb-n azért tett kisebb lépéseket előre.

SZITA Zoltán 3
Mérkőzésszám: 3
Gól/lövés: 5/7 (71%)
Gól/7 m:
Kiállítás:
Játékidő: 0:20:43
Az nso.hu olvasónak osztályzata: 4.99

Világbajnoki újoncként, tartalékként érkezett Dániába, nem is tett hozzá túl sokat a csapat játékához. Csak perceket lehetett pályán, akkor igyekezett bizonyítani. Tavalyelőtt nyáron mutatkozott be a válogatottban, és azóta várt a lehetőségre, hogy világversenyen bizonyíthasson. Nem lett belőle meglepetésember, de még előtte a pálya.

BALSZÉLSŐK
BÓKA Bendegúz 6
Mérkőzésszám:
8
Gól/lövés: 19/25 (76%)
Gól/7 m:
Kiállítás: 2 perc
Játékidő: 6:04:01
Az nso.hu olvasónak osztályzata: 5.01

Világbajnoki újonc, a legtöbb időt ő töltötte a pályán a magyar keretből. Sokkal eredményesebb és minden tekintetben hasznosabb lehetett volna a játéka, ha több labdát kap, ha a lerohanások fontosabb szerepet kapnak a csapat taktikájában. A védekezése is elfogadható volt, de még ebben a játékelemben is fejlődnie kell. A Balatonfüredben erre is lesz módja.

JUHÁSZ Ádám 4
Mérkőzésszám: 8
Gól/lövés: 8/13 (62%)
Gól/7 m:
Kiállítás:
Játékidő: 1:28:20
Az nso.hu olvasónak osztályzata: 4.76

Többet tehetett volna a csapatért, ha eredeti posztján, vagyis irányítóként játszik. Miután Császár Gábort lecserélték a kapitányok, néha behúzódhatott eredeti helyére. Jó lett volna látni, képes-e többre, de Lékai Máté nagyon belelendült, nem adott módot Juhásznak a dirigálásra, pedig ott is érvényesíthette volna gyorsaságát, technikai képzettségét.

A MAGYAR VÁLOGATOTT VB-MÉRKŐZÉSEI
D-CSOPORT (KOPPENHÁGA)
Jan. 11., 18.00: Argentína–Magyarország 25–25
Jan. 13., 18.00: Magyarország–Angola 34–24
Jan. 14., 15.30: Magyarország–Katar 32–26
Jan. 16., 18.00: Magyarország–Egyiptom 30–30
Jan. 17., 20.30: Svédország–Magyarország 33–30
KÖZÉPDÖNTŐ, II. CSOPORT (HERNING)
Jan. 19., 20.30: Dánia–Magyarország 25–22
Jan. 20., 18.00: Magyarország–Tunézia 26–21
Jan. 23., 18.00: Norvégia–Magyarország 35–26
HELYOSZTÓK
DÖNTŐ (HERNING)
01. 27. 17.30 az első elődöntő nyertese–a második elődöntő nyertese
BRONZMÉRKŐZÉS (HERNING)
01.27. 14.30 az első elődöntő vesztese–a második elődöntő vesztese
ELŐDÖNTŐ (HAMBURG)
01. 25. 17.30 Dánia–Franciaország
01. 25. 20.30 Németország–Norvégia
AZ ÖTÖDIK HELYÉRT (HERNING)
01. 26. 20.30 Horvátország–Svédország
A HETEDIK HELYÉRT (HERNING)
01. 26. 17.30 Spanyolország–Egyiptom

A VB VÉGEREDMÉNYE
9. Brazília
10. MAGYARORSZÁG
11. Izland
12. Tunézia
13. Katar
14. Oroszország
15. Macedónia
16. Chile
17. Argentína
18. Szerbia
19. Ausztria
20. Bahrein
21. Szaúd-Arábia
22. Korea
23. Angola
24. Japán

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik