„Bárkit legyőzhetünk a középdöntőben!” - ellenfélnézőben Böhnnel

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2012.12.08. 19:22
null
Újvidékre beköszöntött a tél, és ezt a lányok ki is használták egy kis mókára (fotók: Mirkó István)
A szünnapot követően vasárnap Montenegró ellen kezdi meg a középdöntőt a magyar női kézilabda-válogatott. A folytatás előtt Karl Erik Böhn szövetségi kapitánnyal vettük sorra az ellenfeleket: Montenegró és a „kis trükkök", kétarcú románok és oroszok.

„Ilyen az élet, egyszer nagyon szerencsés vagy, máskor kevésbé” – utalt a kapitány a csapat szállásán arra a felvetésre, hogy amíg a mieink ellen Aneta Peraica belőtte az utolsó percben azt a balszerencsés gólt, addig a horvát szélső a németek ellen elhibázta Katja Schülkével szemben a ziccert, amely a továbbjutásukat eredményezhette volna. Mindezt persze mi cseppet sem bántuk, hiszen így a németek elleni két pontot vittük magunkkal a csoportkörbe, ahol a montenegróiakhoz hasonlóan négy ponttal indulunk. Több mint biztató tehát a helyzet.

CSOPORTKÖR: PLUSZ-MÍNUSZ
A legrosszabb emlék: „A horvátok elleni meccs utolsó tíz másodperce – azt a balszerencsés találatot nagyon nehéz volt megélni, úgy éreztem, az egész világ összeesküdött ellenünk”– mondta Böhn.
A legjobb pillanat: „Egyértelműen a magyar szurkolók biztatását mondanám, fantasztikus volt érezni, ahogy mellettünk álltak, nagy értéket jelentenek. Persze mondhattam volna a második meccset is, amikor fordítottunk a németek ellen, majd a végén bebiztosítottuk a győzelmet.”

„Közel vagyunk ahhoz, hogy bejussunk az elődöntőbe, ugyanakkor még nehéz út vezet odáig. A vállunkat viszont nem nyomja már teher, emelt fővel küzdhetünk tovább. A számunkra lehető legjobb forgatókönyv szerint alakultak a dolgok eddig: kiesett a kalapból a horvátok elleni vereség, a németek és a spanyolok elleni sikert ugyanakkor visszük magunkkal, ráadásul a másik ágról a románok és az oroszok döntetlenjük miatt csak egy-egy pontot hoztak magukkal a montenegróiaktól elszenvedett vereségükkel együtt. Olyan csapatok várnak ránk, akiktől ki is kaphatunk, de képesek lehetünk legyőzni is őket. Meccsről meccsre haladunk!”– tette hozzá a kapitány.

Tegyünk így hát mi is, vagy pontosabban vegyük sorra a következő ellenfeleket, mire lehet számítani tőlük. Mik az erősségeik, kik a kulcsjátékosok, és mik előzetesen az esélyeink? A kapitány amondó, bárkit legyőzhetünk a középdöntőben, de ehhez top formában kell lennünk.

A nemzetközi és az európai szövetség néhány éve vezette be azt, hogy a csoportkörök első helyezettjeit már a középdöntő legelején összeereszti, így próbálva elejét venni annak, hogy a végén a legjobbak – már biztos elődöntősként – megpróbálják kisakkozni, kit kapjanak a túlsó ágról a fináléba kerüléshez. Ez viszont előrevetíti, hogy a két százszázalékos gárda – jelesül a magyar és a montenegrói – közül a vasárnapi győztes féllábbal már az elődöntőben lesz, a másik válogatottnak pedig a hátralévő két találkozóján kell kiharcolnia a továbbjutást.

MONTENEGRÓ

A magyar ágon egyedül Montenegró nyerte meg mindhárom csoportmeccsét, bár az utolsó körben a románok ellen már elég nehéz dolga volt. Az izlandiakat lelépte, míg az oroszok ellen szinte végig vezetett, és csak a hajrában engedte feljebb az ellenfelet. A Eb-n az addigi legjobb formáját nyújtó, több száz szurkolója által biztatott románokkal viszont megszenvedett, és csak a második félidőben tudta átvenni az irányítást.

A rivális az idén a Győrt legyőzve Bajnokok Ligáját nyerő Podgoricára épül, és egyik erőssége a győri légiós, Jovanka Radicsevics, akin kívül Szara Vukcsevics (Érd) és Szandra Nikcsevics (Fehérvár) játszik magyar klubban. Böhnnek különösen pikáns lehet a találkozó a BL-döntő után. De hogyan látja a kapitány?

Erősségek: „A játék minden elemében kiemelkedőek. Ugyanaz az edzőjük, aki a Podgoricát is irányítja, ahonnan a válogatott magja is érkezik, és ahol már hosszú ideje együtt játszanak. Támadásban különösen erősek, és ha hagyják nekik, hogy használják a 'kis trükkjeiket', akkor védekezésben is. Gyakran hat méteren belül állnak, lökdösik, húzzák a játékosokat, kirakják a lábukat, ha ezt nem büntetik nekik, azzal nagyon megnehezítik az ellenfél dolgát. Ezek nélkül kevésbé hatékonyak hátul.”

Kulcsjátékosok: „Sok van, természetesen Katarina Bulatovicsot kell először említenem, aki világklasszis a posztján, de ott van Jovanka Radicsevics, Ana Djokics, Marija Jovanovics és Milena Knezevics, akik szintén remek képességű játékosok, az edzőjük pedig nagy stratéga.”

Esélyek:
„Ahogy mondtam, bárkit legyőzhetünk ugyan, de ellenük lesz a legnehezebb dolgunk. A románok is például közel jártak hozzá, hogy legyőzzék őket.”

GÖRBICZ LEBETEGEDETT, NINCS CSERE A KERETBEN

A középdöntő előtti szünnap délutánján másfél órás edzést tartott a válogatott az újvidéki csarnokban. A tréningről hiányzott a vírusos megbetegedéssel küzdő Görbicz Anita, akinek kérdéses a játéka Montenegró ellen. Kezdésként a szokásos foci következett, amelybe ezúttal Tord Ellingsen erőnléti edző is bekapcsolódott, de legnagyobb bánatára csapata kikapott a megkülönböztető mezt viselőktől (náluk egyébként Szucsánszki Zita egy óriási fejes góllal jelentkezett). A passzolgatás után a lányok a felállt fal elleni támadásvezetést gyakorolták, miközben a térdét kímélő Szamoránsky Piroska külön mozgott. Ezután a két kapunál párhuzamosan mentek az átlövések, és a szélső ziccerek. Böhn külön is foglalkozott Szekeres Klárával és Rédei-Soós Viktóriával, majd biciklizés zárta a programot.

A kora esti programban kikapcsolódásképpen a csapat felkeresett egy amerikai étteremláncot.

Délután kettőig lehetett volna lehetőség cserére, de a magyar szakvezetés végül úgy döntött, hogy ugyanaz a 16 játékos folytatja, aki eddig szerepelt a tornán. Mindez azt is jelenti, hogy Triscsuk Krisztina vádlisérülése után még nincs megfelelő állapotban.

ROMÁNIA

Kedden a románok ellen folytatjuk, akiknek csak akkor lehet esélyük az elődöntőbe jutásra, ha legyőzik a mieinket. Keleti szomszédunknak még hiányozhat az oroszok elleni győzelemért kapható plusz pont, ahol megnyertnek tűnt találkozót engedtek ki a kezükből döntetlenre. Böhn is azt emelte ki, hogy eléggé hullámzó a formájuk.

Erősségek: „Hasonló a helyzet, mint az oroszok esetében. A felkészülés alatt az egyik nap még legyőzték a németeket, míg utána csúnyán kikaptak tőlük, mindössze kilenc gólt lőve. De ennek ellenére nagyon erősek.”

Kulcsjátékosok: „Neagu visszatért, de ott van Bradeanu, Manea, Stanca, a kapuban Ungureanu, tehát az ő csapatuk is több lábon áll.”

Esélyek
: „Egyszer kikaptunk tőlük, egyszer legyőztük őket a közelmúltban. Nekünk csak úgy van esélyünk ezen csapatok ellen, ha top formát hozunk.”

OROSZORSZÁG

Utolsóként következnek az oroszok: klubszinten a ferencvárosiak az utóbbi években végigverték a teljes orosz élmezőnyt, de a románokhoz hasonlóan rájuk is jellemző, hogy nagyon kétarcúak.

Erősségek: „A hagyományos orosz iskolát képviselik, amelyik nagyon erős. Sosem tudhatjuk róluk előre, mire lesznek képesek. Jelenleg nagy a hullámzás a teljesítményükben, de ha jó napot fognak ki, mindenkire veszélyesek. Játszhatnak egyik nap úgy, mint egy világklasszis csapat, míg máskor csak egy átlagot hoznak.”

Kulcsjátékosok: „Andrjusina, Szidorova, Posztnova, Makajeva – mind nagyon jó kézilabdázók, de sok a fiatal is a keretben, és nincs tizenhat egyformán erős játékosuk.”

Esélyek: „Remélem ellenünk is rosszabb napot fognak ki, de nem szabad lebecsülni őket. Nem állítanék sorrendet az ellenfelek között, mert mindegyik meccs különböző.”

MONTENEGRÓ LEGYŐZÉSÉVEL NAGYOT LÉPHETÜNK AZ ELDÖNTŐ FELÉ – SZUCSÁNSZKI
A II. CSOPORT PROGRAMJA
december 9., 16.15
Spanyolország–Románia
december 9., 18.15
MAGYARORSZÁG–Montenegró
december 9., 20.15
Németország–Oroszország
december 11., 16.15
Spanyolország–Oroszország
december 11., 18.15 Németország–Montenegró
december 11., 20.15
MAGYARORSZÁG–Románia
december 13., 16.15
Spanyolország–Montenegró
december 13., 18.15
Németország–Románia
december 13., 20.15
MAGYARORSZÁG–Oroszország
AZ ÁLLÁS
1. Montenegró 2 2 53–47 +6 4
2. MAGYARORSZÁG 2 2 56–52 +4 4
3. Spanyolország 2 1 1 54–52 +2 2
4. Oroszország 2 1 1 48–51 –3 1
5. Románia 2 1 1 41–44 –3 1
6. Németország 2 2 41–47 –6 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik