Az ausztrál meccset is illik komolyan venni

Vágólapra másolva!
2013.01.14. 12:52
null
A mieink az ausztrálok elleni felkészülést is komolyan veszik (Fotó: Kovács Anikó/MTI)
A vasárnapi szünnapot követően Ausztrália ellen folytatja szereplését a magyar férfi kézilabda-válogatott a spanyolországi világbajnokságon. Mocsai Lajos együttesére a legszerényebb tudású csoportellenfél vár, de a csapat ezt a meccset is komolyan veszi.

A mieink, eltekintve egy rövidebb második félidei periódustól, magabiztosan győzték le Egyiptomot a nyitányon, míg az ausztrálok 23 találattal maradtak alul a horvátokkal szemben.

„A legfontosabb, hogy két pontot szereztünk olyan mérkőzésen, amelyen a siker lelki többletet is eredményezett játékosainknak és persze a szurkolóknak – mondta Mocsai Lajos szövetségi kapitány a Nemzeti Sportnak. – A világversenyeken az első összecsapás rendkívül fontos, hiszen több szempontból megalapozza a folytatást. Nekünk sikerült lerakni a stabil alapot Madridban, hiszem, hogy az Egyiptom ellen mutatottakra lehet építeni a következő fordulókban.”

Egy újabb siker pedig azt eredményezné, hogy a magyar csapat eléri elsődleges célját, a csoportból való továbbjutást. Az ausztrálok egyértelműen a leggyengébbek a csoportban, de ezt a meccset is illik komolyan venni:

„Egyik ellenfelünkkel szemben sem tehetjük meg, hogy nem készülünk ellene a világbajnoksághoz méltó összecsapásra. Ausztrália legjobbjait persze nem lehet a többi földrész élcsapataihoz hasonlítani, mégis le kell játszani vele a csoportmérkőzést. Ezen is két pontot adnak a győztesnek. Hangsúlyozom, a meccs az meccs, nem edzés. A taktikánkat pedig a gyakorlásokon csiszoljuk, finomítjuk, hogy aztán majd a horvátok és a spanyolok elleni csoportrangadókra lehetőleg minden összeálljon” – tette hozzá a kapitány.

ZUBAI: NAGYON FONTOS A MAGYAR SZURKOLÓK BUZDÍTÁSA
„Nagyon fontos lesz a magyar szurkolók buzdítása, amely szombaton jól hallatszott a majdnem üres lelátókról – mondta Zubai Szabolcs. – Nem jó érzés és nem is szép látvány, amikor a tízezres csarnokban szinte elvész a néhány drukker. De talán később, ahogy az izgalmasabb csaták következnek, a spanyol nézők érdeklődése is fokozódik. A sajátjaikra persze nyilván kíváncsiak… Pedig a sorozatos sérülések után nem a legerősebb összeállítású a spanyol keret. Hogy mégis elődöntőbe jut, arra máris lehet fogadni. Miként a horvátokra is, pedig náluk is voltak változások. Sokakat meglepett Ivano Balic kimaradása a keretből, ugyanakkor az ászok közül itt van Mirko Alilovic, Blazenko Lackovic, Igor Vori, Ivan Cupic, Zlatko Horvat, Drago Vukovic. És akkor nem említettem a CO Zagreb feltörekvő fiataljait. De ez a keddi lecke lesz.”

A magyar válogatott játékosait arról kérdeztük a szünnapon, hogy véleményük szerint helye van-e a kézilabda-világeseményen a többiekhez képest szerény képességű ellenfélnek, miközben például a 2012-es olimpiai ezüstérmes svédek nem jutottak ki Spanyolországba. „Bár Ausztráliával senki sem játszik vérre menő csatákat, szerintem nem csak az erőviszonyok számítanak a világbajnokság résztvevői esetében. Persze kiélezettebb lenne a mezőny, ha ebben a futball szabályait alkalmaznánk” – vélekedett Mocsai Tamás.

Harsányi Gergely is hasonlóan nyilatkozott: „Ez sportdiplomácia és sportszellemiség. Lehetőséget kell teremteni, hogy minden földrész képviselői megmutassák magukat a világbajnokságon, hiszen ezért világbajnokság a torna neve. És a folyamat kétirányú, ha ezek a válogatottak pont nélkül utaznak vissza, az országuknak, kontinensüknek is jelzik, hogy valami nincs rendben ezzel a sportággal odahaza – mondta a csapatkapitány. – Az ausztrálok is így tehetnének: a sportág alapjait a honfitársunk, Marczinka Zoltán rakta le náluk a kilencvenes években, és mintha a távozása után kissé visszaléptek volna.”

ELLENFÉLNÉZŐ: AUSZTRÁLIA
A világbajnokságokra az óceániai zónából Új-Zélandot megelőzve rendre kijutó Ausztráliának magyar edzője volt a sydneyi olimpián. A több világnyelvre lefordított sportági szakkönyveiről híres Marczinka Zoltán (a nemzetközi szövetség szaklektora, egykor Mocsai Lajos másodedzője a női válogatottnál) jelenleg az MKSZ sportigazgatója. Jelentős szerepe volt az ausztrál kézilabda fejlesztésében. Utódját, a koszovói albán szülőktől származó, már Sydneyben született Taip Ramadanit jól ismerik Csurgón – 1998 és 2001 között itt kézilabdázott, majd a norvég Drammen és a katari al-Garraffa játékosa volt. Aztán 2007-ben megalakította a Canberra HC-t, amelynek ma is edzője, 2009-ben a vb-n Ausztrália másodedzője, 2011-ben már szövetségi kapitánya volt. Játékosai között bosnyák, német, svéd, norvég és szerb klubokban szereplőket is találunk. Ausztrália a magyaroktól 2000-ben Százhalombattán 40–20-ra, 2009-ben Eszéken a vb-n 41–17-re kapott ki.

Az ausztrálok maguk sem titkolják, hogy a világbajnokság első három játéknapján edzőmérkőzést vívnak a számukra utolérhetetlen Horvátországgal, Magyarországgal és Spanyolországgal, az igazi ütközetek pedig a csoportkör végére maradnak, ekkor találkoznak ugyanis a talán (…) megszorongatható Algériával, majd Egyiptommal. Az „auszik” eddigi hét világbajnoki szereplésük alkalmával hatszor is pont nélkül fejezték be a csoportkört, egyetlen győzelmüket 2003-ban érték el – a grönlandi válogatott ellen.

Amikor a csapat szélsőjét, Daniel Kellyt arról kérdeztük, mi a céljuk a mieink ellen hétfő este, nem szépítette a valóságot. „Szeretnénk harmincöt gólnál kevesebbet kapni, és tíznél többet szerezni” – mondta. Az első meccsen ugyanerre törekedtek Horvátország ellen, és ha a vágyuk nem is teljesült maradéktalanul (13–36), az amúgy is életvidám ausztrál legények nagy mosollyal az arcukon hagyták el a játékteret. Vélhetőleg egy magyar sem panaszkodna, ha a mieink is szereznének egy örömteli estét hétfőn az ellenfélnek, és éppen 34–11-re hoznák a találkozót…

Laurencz László szerint nem jó a negyedik helyen távbbjutni, Mikler a legjobb, kulcskérdés a balátlövő posztja, továbbá nagyon szurkol a PSG-be igazoló Császárnak, akit emberileg és szakmailag is nagyar tart. Az NSO Tv interjúja.

FIATALOK–IDŐSEK 2–2 – HARSÁNYI GERGELY NAPLÓJA

Január 14.

„Ezúttal a korábbinál hosszabb időre, nyolcvan percre kaptunk edzéslehetőséget. A többlet miatt meg tudtuk győzni a kapitányt, hogy focival hangolódjunk a tréningre, mert ez mindig feldobja a hangulatot. A szokásos, „idősek" a „fiatalok” elleni meccset játszottuk, és mivel a stábból Szatyi, a kapusedzőnk is beállt közénk, az életkora miatt hol az egyik, hol a másik csapatban szereplő Zubai Szabi most a fiatalokhoz került. Szatyi általában védőt játszik, de most előrement, és szerzett is egy hatalmas gólt. A vége kettő kettő lett.”

A naplót itt olvashatja!

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, SPANYOLORSZÁG
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ, HÉTFŐI PROGRAM
D-CSOPORT(Madrid)
Algéria–Horvátország 16.45 (Tv: Sport1)
Egyiptom–Spanyolország 19.00 (Tv: Sport1)
Ausztrália–Magyarország 21.15 (Tv: Sport1)
C-CSOPORT(Zaragoza)
Dél-Korea–Szlovénia 15.45
Fehéroroszország–Szerbia 18.00
Szaúd-Arábia–Lengyelország 20.15
A TABELLÁKAT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!
MAGYAR–AUSZTRÁL VÁLOGATOTT MECCSEK
2000 5. 25. Százhalombatta 40–20 (19–11)
2009 1. 17. Eszék 41–17 (20–8) vb
Összesítés: 2 mérkőzés, 2 győzelem, 81–37-es gólkülönbség
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik