A Tatabánya új beállója lemondja a román válogatottságot a magyar kedvéért

JAKAB ÁRPÁD (SZÉKELYUDVARHELY)JAKAB ÁRPÁD (SZÉKELYUDVARHELY)
Vágólapra másolva!
2019.01.30. 10:40
null
Szász András magyar válogatott szeretne lenni
A magyar kedvéért lemondja a román válogatottságot Szász András, aki nyártól a jelenleg a BL-ben vitézkedő Dinamo Bucuresti csapatától igazol a Tatabányához.


A székelyudvarhelyi születésű sportember meglehetősen későn, 15 évesen kezdett kézilabdázni, és termetének megfelelően hamar beállót faragtak belőle. A 25. születésnapját néhány nappal ezelőtt ünneplő játékos ideális testfelépítésű: két centi híján két méter magas, és testsúlyára sem lehet panasz: 110 kilót nyom. Tehetségére Bukarestben is hamar felfigyeltek, egy éve kézilabdázott, amikor 16 évesen behívót kapott a román ifiválogatottba: óriási szerepe volt abban, hogy a felnőtt szinten vergődő piros-sárga-kékek ifjúsági gárdái két világbajnokságra és egy Európa-bajnokságra is kijutottak.

A román bajnoki ezüstérmes Székelyudvarhelyi KC-nál nehezebb volt a csapatba kerülni, de már 17 évesen játéklehetőséget kapott edzőjétől. „A posztomon akkor két válogatott, Tálas Huba, valamint a macedón Sztojancse Sztojlov játszott, utóbbi nem mellékesen később BL-t is nyert a Vardar Szkopjéval. Minden alkalmat megragadtam, hogy tanuljak tőlük” – idézi fel a kezdeteket.

Hamar sikerült ellesni a szakmát, hiszen másfél év múlva már nem Tálast, hanem Szászt hívták be a Székelyudvarhelytől a román felnőttválogatottba. „Nem volt ott sem könnyű, nagy harc folyt – főként a sztárolt bukaresti játékosokkal – a csapatba való kerülésért. Végül is erre számítottam, úgyhogy álltam elébe” – meséli nevetve a román válogatottban történő bemutatkozásáról.

XAVI PASCUAL: SZÁSZ AZ EGYIK LEGJOBB LEHET
A Barcelona legendás trénere, Xavi Pascual Fuertes két éven át irányította a román kézilabda-válogatottat, Szász Andrást is ő dobta be először a mély vízbe. A tréner már korábban, a Székelyudvarhely KC egyik barcelonai edzőtáborában felfigyelt Szászra, akiben töretlenül bízott román szövetségi kapitányként. „Szász András jelenleg az egyik legjobb beálló Romániában, további fejlődésének egyedüli akadálya csupán saját maga. Kiváló adottságai vannak, s noha nincs gond az ambíciójával, meg kell mutassa, hogy igenis a legjobb akar lenni. Mint tudjuk, akarni viszont nem elég, áldozatot is kell érte hozni, emiatt azonban nem féltem Andrást. Bizonyos értelemben fejben dől el a jövője, de ha mentálisan jól kezeli a helyzetet, biztos vagyok benne, hogy sikeres, neves játékos lesz belőle” – nyilatkozta a Tatabánya új igazolásáról Xavi Pascual.

Xavi Pascual szövetségi kapitányt – aki a Barcelona trénereként, majd menedzsereként lehet ismerős a kézilabdabarátok számára – mindenesetre hamar meggyőzte, az időközben a CSM-hez igazoló Szász rövid időn belül alapembernek számított a válogatottban. „Nehéz szívvel mentem a román fővárosba, de úgy gondoltam, segíti a fejlődésemet, jobban szem előtt leszek Bukarestben” – emlékszik vissza a cseppet sem könnyű váltásra.

A CSM-ben töltött egy év alatt a bajnokság során 46 gólt szerző beállós később a szintén bukaresti Dinamóhoz igazolt át, s a BL csoportkörében csapata egyik legjobbjának bizonyult: 20 góllal és rengeteg kiharcolt hetessel járult hozzá ahhoz, hogy csapata a Wisla Plock, az Elverum és az Ademar León előtt megnyerje a D-jelzésű csoportot.

„Szívem szerint kelet helyett már két éve nyugat fele vettem volna az irányt, de úgy véltem, egy szintet még lépnem kell ahhoz, hogy Magyarországon is a jók közé soroljanak. Sok magyar játékost ismerek, folyamatosan követem a magyar kézilabdát, Bánhidi Bence ellen például sokat játszottam ifiként. Nagyszerű beálló, szívesen harcolnék vele a magyar válogatottban.”

Szász András az NSO-nak ugyanis elárulta: lemondja a román válogatottságot a magyar kedvéért. Hogy előbbi mennyire fontos számára, arról tanúskodjon a „hányszoros román válogatott vagy?” kérdésre adott székelyes válasza: „Tudja a rossznyavalya.”

Mint mondja, egyetlen cél lebeg a szeme előtt: magyar címeres mezben játszani. A nemzetközi szabályok szerint erre egyhamar nem kerülhet sor, de Szász optimistán áll a dologhoz: „Már csak két és fél évet kell kibírnom.”

Szász András érkezésével új taggal bővül a tatabányai székely légió, a beálló mellett ugyanis Ilyés Ferenc és a nagy tehetségként számon tartott, 19 éves Fekete Dániel is székelyudvarhelyi születésű, Sipos Adrián – akivel Szász éveken át együtt játszott az SZKC-ban – édesapja pedig Székelykeresztúrról költözött Szombathelyre.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik