A szövetség a nyolcba kerülést várja a férfi kézisektől

Vágólapra másolva!
2013.01.09. 14:05
null
Reméljük, Spanyolországban is sokat látjuk mosolyogni a férfiválogatott tagjait (Fotó: Szabó Miklós, archív)
Az év legrangosabb férfi kézilabdatornáján, a spanyolországi világbajnokságon a magyar együttes szombaton Egyiptom ellen kezdi meg a csoportküzdelmeket. A Magyar Kézilabda-szövetség felvezető sajtótájékoztatóján elhangzott, a legjobb nyolc közé kerülés a hivatalos cél. Mocsai Lajos szövetségi kapitány szerint átalakuló kerettel is szeretnénk megtartani pozíciónkat a legjobbak között.

 

Vetési Iván, az MKSZ elnöke bevezetőjében elmondta, a számos sikert hozó 2012-es év után optimistán várja 2013-at:

„A férfi válogatott a spanyolországi vb-vel új szakaszt, új négyéves ciklust kezd meg, sőt már meg is kezdett, hiszen ősszel sikeresen vette az első két mérkőzést az Eb-selejtezőkön. A nők decemberben ismét Szerbiában lépnek pályára, a világbajnokságon, ám a két torna között reményeink szerint újabb klubsikerek, és törekvésünk szerint egy emlékezetes férfi ifjúsági világbajnokság is vár ránk, itt Magyarországon. A válogatottak eltökéltségét látva, biztos vagyok benne, hogy hasonlóan sikeres év előtt állunk”– mondta el az elnök.

A sajtótájékoztató egyik örömteli pillanat volt, amikor bejelentették, hogy a Mercedes-Benz Hungária Kft. a szövetség arany fokozatú támogatója lett. A megállapodást üdvözölte dr. Simicskó István sportért felelős államtitkár is.

„Látva a fiúk londoni és a lányok szerbiai teljesítményét, joggal remélhetjük, hogy új sikerkorszak kezdődött a magyar kézilabda életében” – tette hozzá Simicskó.

LÉKAI SZERINT ÓVATOSAN KELL MEGFOGALMAZNI AZ ESÉLYEKET

Olimpiai negyedik helyezett együttesünkben kiemelkedő teljesítmény várható Lékai Mátétól, a szlovén Celje irányítójától.

„A hétvégén a csehországi tornán három meccsen gyakoroltuk a világbajnokságra szánt taktikai újdonságainkat, és persze kiderült, min kell még javítanunk szombatig, az Egyiptom elleni nyitó meccsig. Nem titok, hogy védekezésben állunk elő újdonsággal, a tőlünk korábban ritkábban látott nyitott formációval. Ezen még akad csiszolni való, de a kevés felkészülési idő dacára a rajtra össze fog állni. A támadójátékunkkal szerintem kevesebb a gond” – mondta a Nemzeti Sportnak Lékai, aki szerint óvatosan kell fogalmazni az esélyekkel kapcsolatban.

„Tavaly nőtt a tekintélyünk, mert nagyon jó eredményeket értünk el. Óvatosan kell fogalmazni, de csapatunkban bármi benne lehet, és jó lenne újra megörvendeztetni az országot. A csoportmeccsek után könnyebb lesz tippelni arra, hogy érem közelbe érhetünk-e.”

Az MKSZ elnöksége részéről a hivatalos elvárás az első nyolcba kerülés. Vetési bejelentette, hogy egy esetleges vb-siker 15 millió forint összprémiumot jelentene, míg a 2. hely 13, a 3. hely 11, a negyedik pozíció kilenc, az 5-6. hely hét és fél, a 7-8. hely hatmillió forint jutalommal járna együtt.

A sajtótájékoztatón köszöntötték a decemberi Eb-n bronzérmet nyert női válogatottat is. Karl Erik Böhn megköszönte a klubok munkáját is, amely szintén nagy szerepet játszott a sikerekben:

„Egyik oldalról talán megérdemeltük ezt a sikert, de most még több munka vár ránk, hogy meg is tudjuk tartani a helyünket. A bronzérem a magyar kluboké, a klubedzőké is, akik hosszú ideje remek munkát végeznek Magyarországon. Ezúttal a szerencse is mellénk állt, így nyerhettünk érmet” – mondta el Böhn, aki ezután sok sikert kívánt a férfiaknak.

„Remek érzés visszatekinteni a 2012-es évre, hiszen a junior világbajnokságon és a felnőtt Eb-n is dobogóra állhattam – mondta el a sajtótájékoztatón Klivnyi Kinga. – Óriási élmény volt a szerbiai Európa-bajnokság, boldog vagyok, hogy egy ilyen siker részese lehettem. Jelenleg éppen kézműtétem után gyógyulgatok, de hamarosan felépülök, és egész évben azon fogok dolgozni, hogy decemberben a vb-csapatban is ott legyek!”

A magyar férfi csapat csütörtökön utazik Budapestről Madridba, 16+1 játékossal, az előzetes keretből Grebenár Gábor maradt ki. A vb rajtjára legfeljebb 16 kézilabdázó nevezhető be, a másik kimaradó – ha nem sérül meg a másik két kapus valamelyike – Liszkai Szilveszter lesz, aki elsősorban azért utazik ki, hogy jelenlétével segítse két kollégáját. A torna alatt két cserére van lehetőség.

A mieink részint megújult kerettel vágnak neki a tornának, Mocsai Lajos szövetségi kapitány elmondta, rendkívül komoly kihívás lesz a spanyolországi vb, amelyet fiatalításra és kísérletezésre is szán.

„Úgy érzem, tavaly erőn felül teljesítettünk, de azon dolgozunk, hogy ott tudjunk maradni a legjobb nyolc között. Ehhez a D-csoportban olyan pozíciót kell elérnünk, amely lehetővé teszi, hogy a nyolcaddöntőben is eséllyel lépjünk pályára” – kezdte a szövetségi kapitány, aki kitért az ellenfelekre is.

A SPORT TV KÖZVETÍTI A VB-T
A férfi kézilabda-világbajnokság eseményei Magyarországon kizárólag a Sport TV-n lesznek láthatóak. A magyar együttes találkozóit kivétel nélkül élőben, spanyolországi riportokkal és bejelentkezésekkel megspékelve, HD-minőségben, Matuz Krisztián helyszíni kommentálásával sugározza. A monstre, összesen 40 mérkőzést magába foglaló közvetítéssorozat január 11-én 18:45-kor kezdődik a Spanyolország–Algéria nyitó mérkőzéssel.

„Ilyen rövid felkészülés még nem volt, a játékosok tavaly óta egy hetet tudtak pihenni. Ma volt az ötödik edzésünk, ezen kívül öt felkészülési meccset játszottunk. Már Egyiptomra fókuszálunk, de a csoportunk valamennyi ellenfelét tiszteljük. A spanyol válogatott rendkívül erős, a vb egyik esélyese, a horvátok pedig az olimpián kétszer is legyőztek minket, számos világklasszissal rendelkeznek. Fontos lesz a nyitó meccs, de Algériát sem becsüljük le. Akik nem jutottak ki az olimpiára– a németek, az oroszok, a lengyelek – rendkívül motiváltak lesznek, mások már Rióra fókuszálnak, míg a harmadik csoport tagjai – ide tartozik a mi csapatunk is– több korosztályt versenyeztetnek együtt. Szeretnénk azoknak lehetőséget adni, akik eddig kevesebb lehetőséget kaphattak a nagy tornákon. Az csak a meccsek során fog kiderülni, hogy az olimpiai kerethez képest most kimaradók hiányát mennyire fogjuk megérezni.”

A spanyolországi vb-n várhatóan bőven kap majd lehetőséget Ancsin Gábor, Lékai Máté, Nagy Kornél, Szöllősi Szabolcs és a többi, bizonyítási vágytól égő fiatal, aki a névjegyét persze már letette, sőt olykor fontos szerepet is játszott egy-egy sorsdöntő összecsapáson.

Ilyés Ferenc bokaműtétje után Harsányi Gergely lett az újdonsült csapatkapitány, aki nagy megtiszteltetésnek veszi, hogy egyöntetűen választották meg a társai a pozícióra:

„Óriási megtiszteltetés, hogy én lehetek a válogatott csapatkapitánya, de ez egyben nagy felelősség is. Az új lebonyolítás miatt fontos, hogy jó pozíciót érjünk el a csoportban, kulcsfontosságú lesz a nyitó meccs az egyiptomiak ellen, akik nemrég tizenöt góllal legyőzték a szerbeket.”

A magyar válogatott a D-csoportban sorrendben Egyiptom, Ausztrália, Horvátország, Spanyolország és Algéria ellen játszik. Minden hatosból az első négy jut tovább, rögtön a nyolcaddöntőbe, ahol a csoportelsők a csoportnegyedikekkel, a csoportmásodikok pedig csoportharmadikokkal találkoznak. A négyesdöntő Barcelonában lesz, a magyarok Madridban kezdenek, majd csoportbeli helyezésüktől függően Barcelonában vagy Zaragozában folytathatják.

A MAGYAR FÉRFI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT UTAZÓ KERETE
Kapusok: LISZKAI Szilveszter (Bacau, román)*, MIKLER Roland (Pick Szeged), TATAI Péter (Pick Szeged)
Jobbszélső: HARSÁNYI Gergely (Grundfos Tatabánya)
Jobbátlövők: ANCSIN Gábor (Pick Szeged), KRIVOKAPICS Milorad (Cimos Koper, szlovén), MOCSAI Tamás (Hannover Burgdorf, német), NAGY László (MKB Veszprém)
Irányítók: CSÁSZÁR Gábor (MKB Veszprém), LÉKAI Máté (Celje, szlovén),
Beállók: SCHUCH Timuzsin (MKB Veszprém), SZÖLLŐSI Szabolcs (Csurgó), ZUBAI Szabolcs (Pick Szeged)
Balátlövők: NAGY Kornél (Dunkerque, francia), PUTICS Barna (VfL Gummersbach, német)
Balszélsők: IVÁNCSIK Gergő (MKB Veszprém), VADKERTI Attila (Pick Szeged)
Szövetségi kapitány: MOCSAI Lajos
* tartalékként utazik

A válogatott felkészülési eredményei:
2012. december 29., Balatonfüred: Magyarország–Románia 33–27
2012. december 30., Veszprém: Magyarország–Szerbia 37–31
2013. január 4., Brno: Magyarország–Lengyelország 27–27
2013. január 5., Brno: Csehország–Magyarország 28–28
2013. január 6., Hodonín: Magyarország–Szlovákia 31–25
Csoportmérkőzések a világbajnokságon (Madrid, Spanyolország):
2012. január 12. 19:00: Magyarország–Egyiptom
2012. január 14. 21:15: Magyarország–Ausztrália
2012. január 15. 21:15: Magyarország–Horvátország
2012. január 17. 19:00: Spanyolország–Magyarország
2012. január 19. 21:15: Magyarország–Algéria
A csoport első négy helyezettje jut a legjobb 16 közé, a nyolcaddöntőbe.
A további vb-menetrend:
Nyolcaddöntő (Barcelona, Zaragoza): január 21.
Negyeddöntő (Barcelona, Zaragoza): január 23.
Elődöntő (Barcelona): január 25.
A 3. helyért (Barcelona): január 26.
Döntő (Barcelona): január 27.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik