A szerbek bizonyították, Lekicsék hiányában sem szabad leírni őket

NEDELYKOV TAMÁS (HERNING)NEDELYKOV TAMÁS (HERNING)
Vágólapra másolva!
2015.12.06. 12:16
null
A szerbek ellen már nehezebb feladat vár női kéziseinkre (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Nincs megállás, este második csoportmeccsét is lejátssza a magyar női kézilabda-válogatott a dániai világbajnokságon. Az ellenfél Szerbia (18.30, Tv Sport1, élőben az NSO-n), amely az első fordulóban meglepetésre döntetlent ért el Montenegróval. Ezt a meccset mindenképpen be kell húznunk, ha kedvező pozícióba akarunk kerülni a nyolcaddöntő előtt.

Szerbia válogatottja a Montenegró elleni nyitányon bizonyította, hogy a nagy nevek távollétében sem szabad leírni. Sőt, a korábbi ferencvárosi Jelena Zsivkovics a döntetlennel végződő meccs után arra is utalt, a csapat így még egységesebb. Második ellenfelünk kapcsán kikértük az EHF szakértőjeként is dolgozó szerb Nemanja Szavics véleményét.

„Senki nem tudja a valódi okot, miért maradnak távol Lekicsék a válogatottól, az biztos, nem voltak boldogok a tavalyi Eb után. Fiatal csapattal érkeztünk a vébére, több mint tíz játékos a szerb bajnokságban játszik. Szasa Boskovics szeretné megadni a fiataloknak a lehetőséget a tapasztalatszerzésre. Az egyetlen problémát a torna előtt a beálló Szanja Rajovics sérülése jelentette” – mondta a Nemzeti Sport Online-nak Szavics.

„A nagy nevek hiányában a csapatnak meg kell találnia az új vezéreit. Irányítóban Andrea Lekics helyett ott van Krisztina Liscsevics, aki kiválóan tud helyzetet teremteni a társainak. Szanja Damnjanovics pótlására több opció is van, Biljana Bandelier magas, kiválóan lő, és mindhárom belső poszton bevethető. A kapuban Jovana Riszovics már három éve folyamatosan a legjobb játékos a szerb bajnokságban, pedig még csak huszonkét éves. Nagyon magabiztos, és már most a csapat egyik vezérének számít” – folytatta a szakíró.

BÍRÓ: ELSŐRE ÉN IS MEGIJEDTEM

„A szerbeket láttuk Montenegró ellen, jó eredményt értek el, de az eddigi elemzésekhez képest nem okoztak meglepetést” – mondta Németh András szövetségi kapitány, aki remélhetőleg számíthat a kapuban Bíró Blankára is.

„Jó, elsőre én is megijedtem, nyilván az jutott szembe, hogy nem lehetek ilyen balszerencsés, hogy itt vagyok a vébén és tíz perc után így járok, de aztán elkezdtem győzködni magam, hogy nem lesz semmi gond – mondta a szombati meccs után Bíró Blanka. – Annyi történt, hogy az egyik leérkezésnél elfordult jobbra a bokám, de egyből eldobtam magam, és így nem nehezedtem rá teljes testsúllyal, ez volt a szerencse – meg a bokarögzítő, amelyet hordok… Amikor a pálya szélén rátették a rögzítőkötést, még borzalmasan fájt, de az öltözőben már rá tudtam állni. András már meccs közben közölte, amikor megsimogatott, hogy rendben leszek – ha beállít, védeni fogok vasárnap Szerbia ellen.”

Bíró részt is vett a vasárnap délelőtti edzésén és játékra készen áll: „Végig tudtam edzeni, nem volt gond, ha a kicsúszás megy, akkor minden megy. Minimális fájdalmat éreztem csak, és a mérkőzésen még ennyit sem fogok, mert az egészen más állapot.”
Dr. Szikora Gyula csapatorvos a játékos bizakodását szakvéleménnyel támasztotta alá: „Már szombaton este megkezdődött Blanka kezelése, Szikra-Mezey Csaba fizioterapeuta nagyon sokat tett azért, hogy most azt mondhassam: Blanka alkalmas a játékra, semmi akadálya sincs annak, hogy védjen Szerbia ellen.”

Tomori Zsuzsanna szerint figyelmeztetésnek jó volt látni a szerbek játékát, amely alapján őket is nagyon komolyan kell vennünk.

„A szerbek döntetlenjével kicsit összekuszálódtak a viszonyok ebben a csoportban, mindenki úgy számolt, hogy Montenegró és Dánia lesz a két legerősebb ellenfél, de most már a szerbeket is oda kell sorolni. Láttunk róluk felvételt, ott is csinálták ezt a kifelé húzást, ebből már készültünk. Nem gondoltam, hogy ennyire meg tudják szorongatni Montenegrót, talán el is fáradtak kicsit benne. Ezt a meccset mindenképpen be kell húznunk, hogy kedvező helyen végezzünk a csoportban.”

Azt hozzá kell tenni, hogy a szerb kapusok az első meccsen nem brillíroztak, az IHF statisztikája szerint Riszovics két, Kacsarevics egy védést mutatott be, így ezen a poszton még bőven maradt tartalék esti ellenfelünkben.

Szavics szerint a legnagyobb gondot Dragana Cvijics hiánya okozza, a beálló azon túl, hogy a támadásokban állandó veszélyt jelent, védekezésben nincs még egy hasonló felépítésű játékosa a szerbeknek. Jobbátlövőben ellenben régen álltak ilyen jól, Zsivkovics hat gólt lőtt Montenegrónak, és még ott van a fiatal tehetség, Andjela Janjusevics, aki átlagban tíz gólt szerzett a szerb ligában.

Cvijics és Damnjanovics nélkül nem tudják csere nélkül megoldani a védekezésből támadásba való átmenetelt.

„Az egyetlen járható út most, hogy megpróbálunk beépíteni minél több fiatalt, mert bizony vannak tehetségek, akik köré lehet építeni a válogatottat” – zárta mondandóját Szavics.

Szasa Boskovics is a csapategységet emelte ki a Montenegró elleni iksz után, míg a Fehérváron légióskodó Bandelier szerint a regeneráció lesz a kulcs:

„Ismerem a magyar játékosokat, de ők is engem. Nehéz meccsre számítok, mert a magyar válogatott nagyon jó kézilabdát játszik. Remélem, éjszaka ki tudjuk pihenni magunkat, hogy aztán újult erővel várjuk a vasárnap esti találkozót.”

Nagy kérdés, hogy a piros lappal kiállított Jovana Sztoiljkovics ott lehet a mieink ellen vagy eltiltást kap. A 18.30 órakor kezdődő találkozóról élő, szöveges tudósítást olvashatnak a Nemzeti Sport Online-on!

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ
A-CSOPORT (Herning)

16.15: Japán–Montenegró (Tv: Sport1)
18.30: Szerbia–MAGYARORSZÁG (Tv: Sport1 – élőben az NSO-n!)
20.45: Tunézia–Dánia (Tv: Sport1)
B-CSOPORT (Naestved)
16.15: Kína–Kuba
18.30: Angola–Hollandia
20.45: Lengyelország–Svédország

ELLENFÉLNÉZŐ: SZERBIA
Olimpia:
nem vett részt
Világbajnokság: 2. (2013) – 1 részvétel
Európa-bajnokság: 4. (2012), 13. (2008), 14. (2010), 15. (2014) – 4 részvétel
Egymás elleni mérlegünk Szerbiával szemben: 2 mérkőzés, 1 győzelem, 1 vereség, 74–75-ös gólkülönbség

Legutóbbi mérkőzés: 2012. december 16. (Európa-bajnokság, bronzmérkőzés)
Magyarország–Szerbia 41–38 (21–19, 33–33) – hosszabbítás után
Belgrád
Magyarország: Herr O. – Kovacsicz 3, Szamoránsky P. 3, Szekeres 3, Triscsuk, Görbicz 6, Vérten 2. Csere: Kiss É. (kapus), Rédei-Soós 9, Tomori 8, Szucsánszki 3, Vincze M. 3, Bódi 1, Bulath, Kovacsics, Klivinyi. Szövetségi kapitány: Karl Erik Böhn

>> A MAGYAR VÁLOGATOTT JÁTÉKOSAINAK NÉVJEGYEI

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT 16 TAGÚ VB-KERETE
Kapusok:
Bíró Blanka (Ipress Center Vác), Kiss Éva (Győri Audi ETO)
Jobbszélsők: Bódi Bernadett (Győr), Kovacsicz Mónika (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők: Planéta Szimonetta (Győr), Tomori Zsuzsanna (Győr)
Irányítók: Görbicz Anita (Győr), Szucsánszki Zita (FTC)
Beállók: Mayer Szabina (Fehérvár KC), Szamoránsky Piroska (FTC)
Balátlövők: Bulath Anita (Dunaújvárosi Kohász KA), Triscsuk Krisztina (Dunaújváros), Zácsik Szandra (FTC)
Balszélsők: Erdősi Ildikó (Siófok KC), Kovacsics Anikó (Győr)
Védő: Szekeres Klára (FTC)
Szövetségi kapitány:
Németh András
Edző: Köstner Vilmos
Csapatmenedzser: Pálinger Katalin

Tartalék: Janurik Kinga (Érd), Hornyák Dóra (FTC)

A MAGYAR VÁLOGATOTT TOVÁBBI PROGRAMJA A CSOPORTKÖRBEN
December 8., kedd: Montenegró–Magyarország 18.30 (Tv: Sport1)
December 9., szerda: Magyarország–Dánia 20.45 (Tv: Sport1)
December 11., péntek: Magyarország–Japán 16.15 (Tv: Sport1)
(A csoport első négy helyezettje jut a nyolcaddöntőbe, amelyben a B-csoport egyik továbbjutójával találkozik a nyolc közé jutásért. A világbajnok közvetlenül kijut a riói olimpiára, míg a 2–7. helyezettek részt vehetnek a 2016 márciusában sorra kerülő ötkarikás selejtezőkön.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik