A pénze egy részéről is lemondott, hogy a Veszprém játékosa lehessen

NAGY PÉTERNAGY PÉTER
Vágólapra másolva!
2020.08.09. 09:05
null
Nikolaj Magnussen (középen) fiatal korában még együtt játszott David Davisszel, mostani edzőjével (Fotó: Szabó Miklós)
Nem hátrál meg a kihívások elől Nikolaj Markussen, a veszprémiek 212 centis dán balátlövője, aki klubjában honfitársával, Rasmus Laugéval, míg a válogatottban Mikkel Hansennel is megküzd a csapatba kerülésért.

Sokan felkapták a fejüket, amikor 2013-ban Nikolaj Markussen az Atlético Madridtól a nem éppen kézilabdanemzetnek számító Katarba szerződött, hogy az el-Dzsais játékosa legyen. Az akkor 23 éves dán balátlövő spanyolországi kalandja nem úgy sült el, ahogy tervezte, és hiába edződött két idényen át Talant Dujsebajev keze alatt, mégsem érezte jól magát Madridban, ezért vágott bele a majdnem tizennyolc hónapig tartó arab kalandba, no meg azért, hogy fizikailag megerősödjön. A 212 centis skandinávot már 2014 decemberében összeboronálták a Veszprémmel, ám arra, hogy a frigy létrejöjjön, több mint öt évet kellett várni.

VÉLEMÉNY

Andreas NILSSON, a Veszprém beállója: „Az út elején járunk, sok munka vár még ránk, főleg ami a páros kapcsolatokat illeti. Öt hónap hosszú idő, márpedig majdnem ennyi telt el, amíg ismét pályára léptünk, és ez sajnos meg is látszik a teljesítményünkön. Van néhány sérültünk, az újak – köztük Ligetvári Patrik – jól beilleszkedtek, de az összeszokottság hiánya még érződik rajtunk. Hat éve vagyok Veszprémben, szinte már a második otthonomként tekintek Magyarországra. Az idén lettem harminc, mégis ugyanolyan lelkesedéssel vetem bele magam a munkába, mint amikor megérkeztem. Nagyon várom már a tétmeccseket, különösen a Szeged elleni rangadókat, jó lenne, ha végre nézők előtt játszhatnánk.”

„Fiatalon kerültem Madridba, ahol egy csapatban játszottam David Davisszal. David az idősebbek, rutinosabbak közé tartozott az Atléticóban, mégis hamar felkarolt, sokat segített nekem, ezért úgy tekintettem rá, mint az apámra. Játékosként felnéztem rá, most viszont a főnököm lett, habár a kapcsolatunk azóta sem változott. Edzőként is sokat tanulhatok tőle” – mondta a Nemzeti Sportnak a 32. életévét augusztus elsején betöltő Nikolaj Markussen, akit a bakonyiak sportigazgatója, Nagy László decemberben keresett meg.

A transzferhez az is kellett, hogy előző csapatával, a dán Bjerringbro-Silkeborggal 2023-ig szóló szerződésében legyen egy olyan záradék, ami lehetővé teszi a klubváltást – így a Veszprém ingyen szerezte meg. A korábbi világbajnok, Eb-győztes Markussennek cserébe le kellett mondania pénze egy részéről a silkeborgiaknál, ám ezt az áldozatot szívesen hozta meg, noha tudta, honfitársa, az irányítóként is bevethető Rasmus Lauge, illetve a montenegrói Vuko Borozan mellé érkező Ligetvári Patrik személyében erős vetélytársai lesznek új állomáshelyén.

„Tudtam, mi vár rám, Lacival és Daviddal is beszéltem a szerepemről, úgyhogy egyáltalán nem kellett sokat gondolkodnom az ajánlatukon. Az egészséges rivalizálás érződik a balátlövőkön, ez természetes, de ne feledjük, rengeteg mérkőzés vár ránk az idényben, mindenki megkapja a maga lehetőségét. Aki a legjobban teljesít a posztunkon, többet játszik, ez így van rendjén – mondta a veszprémiek új szerzeménye, aki már az első napokban szembesült a Szeged elleni összecsapások fontosságával. – Kristálytiszta, meg kell nyerni ezeket a találkozókat, nincs más választásunk, már várom, hogy megtapasztaljam a rangadók hangulatát.”

Markussennek az viszont nem lesz újdonság, hogy világsztárokkal küzdjön meg a csapatba kerülésért, a dán válogatottban ugyanis Mikkel Hansennel kell felvennie a harcot a játékpercekért. A világ legjobb férfi kézilabdázójának háromszor is megválasztott klasszis mellett nem könnyű érvényesülni, ám az északi óriás nem hátrál meg a kihívások elől. „Az első felkészülési meccsünkön kisebb izomsérülés miatt nagyon keveset játszottam, a Gyöngyös ellen már többet. Elsősorban támadásban veheti hasznomat Davis, de a védekezés sem áll távol tőlem, habár utóbbiban szeretnék fejlődni. A kommunikációval amúgy nincs gond, angolul, németül és spanyolul is jól beszélek, egyedül a magyarral gyűlik meg a bajom, de azzal most még nagyon. Egyébként a családom jelenléte sokat számít, örülök, hogy az utazási korlátozásokat követően végre sikerült egy nagyon szép házat találnunk, és a kisfiamat is beírattuk az óvodába.”

További veszprémi hír, hogy térdműtétjét követően Kentin Mahé keretben volt, de pályára nem lépett a Gyöngyöst 41–30-ra legyőző gárdában, míg a szintén irányító Lékai Máté továbbra sem bevethető, ahogy az arc­csonttörést szenvedő Rasmus Lauge visszatérésére is várni kell.

„MINDENT MEGTETTEM, HOGY A VESZPRÉM JÁTÉKOSA LEGYEK!” – NÉZZE MEG A NIKOLAJ MARKUSSENNEL KÉSZÍTETT VIDEOINTERJÚNKAT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik