A madridi nagykövet fogadta a rezidencián Mocsaiékat

MUNKÁCSY ANDRÁSMUNKÁCSY ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2013.01.13. 23:02
null
Bucsi Szabó Edit nagykövet fogadta a magyar kézisek küldöttségét – a diplomata hétfőn már a Caja Magicában szurkolhat a mieinknek (Fotó: Munkácsy András)
Magyarország madridi nagykövete fogadást adott a világbajnokságon szereplő kézilabda-válogatott tiszteletére. A rendezvényen az Egyiptom ellen győzelemmel bemutatkozó (32–23) együttes három tagja és Mocsai Lajos szövetségi kapitány is részt vett.

A magyar válogatott szakvezetője néhány napja azt mondta a nemrég csapatkapitánynak megválasztott Harsányi Gergelyről, hogy nyelveket beszélő, többdiplomás, e pályára termett sportemberként minden bizonnyal eredményes sportvezetői vagy sportdiplomáciai pályafutás előtt áll. A kapitányi feladatokba eddig éppen csak belekóstoló jobbszélsőnk vasárnap délután máris megmártózott a diplomácia világában, hiszen a Bucsi Szabó Edit madridi magyar nagykövet rezidenciáján rendezett fogadáson többek között a spanyol fővárosban működő magyar és más külképviseletek diplomatáival találkozhatott. A kézilabda-világbajnokságon részt vevő együttest „balkezes különítmény”, Harsányi mellett Mocsai Tamás és Nagy László képviselte. Mindhárman rutinosan tűrték a válogatott szereplésével kapcsolatos kérdéseket, és maguk sem hagyták ki a lehetőséget, hogy az eddig csak a híradásokból ismert „válságos” gazdasági helyzetről vagy hazánk spanyolországi kapcsolatairól érdeklődjenek.

A korábban Barcelonában szereplő Nagy László természetesen e körben is a legismertebbnek bizonyult, de a nagykövettel például Mocsai Tamás folytatott elmélyült beszélgetést a spanyolok alternatív energiával és közlekedéssel kapcsolatos technológiai fejlesztéseiről, többek között a hazánkban is működő szélerőművekről és a nálunk csak a tervekben szereplő nagysebességű vasutakról.

A válogatott nevében Harsányi csapatkapitány egy mezzel köszönte meg a meghívást a nagykövetnek, akinél jó helye lesz a relikviának, hiszen maga is sportrajongó: minden magyar érdekeltségű spanyolországi eseményen igyekszik részt venni, rendszeresen ott van a Real Madrid labdarúgó-mérkőzésein (2011-ben a király társaságában nézte végig a blancók győzelmét a Barcelona ellen a Király-kupa döntőjében), és részt vett a londoni olimpia több eseményén is. Mindezek ismeretében bátran kértük rövid értékelésre a kézilabdázóink első vb-meccsével kapcsolatban.

„Dinamikus mérkőzést játszott a magyar válogatott Egyiptom ellen. Szurkolóként úgy vélem, hogy a mieink változatossága vezetett győzelemre. A szombati teljesítmény minden magyar sportbarát számára reményt keltő lehet a torna további részére” – nyilatkozta a Nemzeti Sport Online-nak Bucsi Szabó Edit, aki természetesen végig a helyszínen szorít a csapatért a torna során.

A világbajnoksággal kapcsolatos teendőkről a nagykövet elmondta, hogy a szurkolók tájékoztatása és a konzuli szolgáltatások mellett a külképviselet ezúttal szurkolói klubot is üzemeltet Madrid belvárosában, ahol minden magyar mérkőzés élőben követhető, és ahol január 18-án a szurkolók a játékosokkal is találkozhatnak.

„A nagykövetség szükség szerint a csapatnak is segítséget nyújt, de ilyen világeseményen a szervezők szinte mindent biztosítanak a számukra. Vetési Iván elnökkel és Mocsai Lajos kapitánnyal már a londoni olimpia idején felvettem a kapcsolatot, így az együttműködés ezúttal korán megkezdődött – mondta Bucsi Szabó. – Ez sajnos nincs mindig így, néha mi magunk is csak a sajtóból értesülünk, hogy egy magyar sportoló, klubcsapat vagy válogatott Spanyolországban szerepel. Fontos lenne erősíteni a kapcsolatokat e téren, hiszen a sport és az általa ide érkező honfitársaink Magyarországról alkotnak képet, ez pedig diplomáciai feladatokat is jelent. Nem beszélve arról, hogy a külképviselet sok mindenben tudna segíteni a csapatoknak vagy a szurkolóknak, ha időben tudnánk minden eseményről.”

Akár a közönségtalálkozókon, a játékosok a politikai és üzleti életben hétről hétre közismert személyekkel találkozó diplomaták gyűrűjében sem úszták meg autogramok és közös fotók nélkül. A magyar és spanyol „tapas"-ból (falatnyi ínyencségekből) viszont csak mértékkel fogyasztottak, hiszen a rezidenciáról edzésre siettek, a délelőtti edzőtermi gyakorlás után most a csarnokban tréningeztek. Hétfőn Ausztrália, kedden Horvátország lesz a mieink ellenfele (kezdés: 21.15).

EZ KÖVETKEZIK A CSOPORTUNKBAN
2. FORDULÓ
Algéria–Horvátország2013. 01. 1416.45Madrid
Egyiptom–Spanyolország2013. 01. 1419.00Madrid
Ausztrália–Magyarország2013. 01. 1421.15Madrid
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik