AZ ÉV VESZTESÉGE

 Július 26-án, 64 éves korában, autóbalesetben életét vesztette a Nemzeti Sport kiváló újságírója, Simon József, aki a nyolcvanas évek vége óta volt lapunk első számú kézilabda-szakírója. Szakmai öröksége hatalmas, és Simi bácsi emberileg is betölthetetlen űrt hagyott maga után (Fotó: Török Attila) 

 

Január 10–27. Tizedik helyen zárta a világbajnokságot, így nem jutott ki a 2020-as olimpiai selejtezőre a Csoknyai István, Vladan Matics vezette magyar válogatott. A mieink rosszabb gólkülönbsége miatt Egyiptom vívhatott helyosztót. Magyarország a csoportkörben döntetlent játszott Argentínával (25–25) és Egyiptommal (30–30), legyőzte Angolát (34–24) és Katart (32–26), majd kikapott Svédországtól (30–33). Együttesünk a középdöntőben megverte Tunéziát (26–21), és vereséget szenvedett Norvégiától (26–35), továbbá a végső győztes Dániától (22–25).

Április 6–7.
Telekom Veszprém–Mol-Pick Szeged finálét rendeztek a Magyar Kupa debreceni négyes döntőjében. A szegediek a 28–27-es sikerrel hetedszer nyertek az MK-ban.

Április 17. Nagy Lászlót nevezték ki a férfi szakágért felelős alelnöknek a Magyar Kézilabda-szövetség tisztújító küldöttgyűlésén, amelyen egyhangú döntéssel újabb négy évre bizalmat szavaztak a Kocsis Máté vezette elnökségnek.

Május 4–5. A Veszprém nyolcadszor jutott elődöntőbe a Bajnokok Ligájában, miután kettős győzelemmel, összesítésben 57–47-tel búcsúztatta a német SG Flensburg Handewittet. Bár a Szeged sokáig továbbjutásra állt az északmacedón Vardarral szemben, a szkopjei nyolcgólos vereség után hiába nyert négy góllal hazai pályán, kiesett az elitsorozatból.

Május 10. Bejelentette visszavonulását Nagy László, a Veszprém 38 éves jobbátlövője, aki a Bajnokok Ligája döntőjében lépett pályára utoljára tétmérkőzésen. Nagy azóta a bakonyi klub sportigazgatója.

Május 23–26. Visszahódította a bajnoki címet az NB I-ben a Veszprém, miután összesítésben 62–51-re legyőzte a Szegedet, 27. alkalommal lett aranyérmes.

Június 2. Miután az elődöntőben 33–30-ra legyőzte a lengyel PGE Vive Kielce csapatát, a Veszprém negyedik BL-döntőjét is elveszítette, mert 27–24-re kikapott a Vardartól a sorozat kölni fináléjában.

Június 16. A csoportelsőséget már korábban kivívó magyar válogatott az Olaszország elleni háromgólos sikerrel (32–29) zárta a 2020-as Európa-bajnokság kvalifikációs sorozatát Kecskeméten.

Június 28. Bécsben kisorsolták a januári Eb csoportbeosztását. A 2. kalapból húzott magyar válogatott az E jelű négyesbe került, így Malmőben játssza majd csoporttalálkozóit Dánia, Izland és Oroszország ellen.

Július 10. Gulyás Istvánt nevezték ki a válogatott új, főállású szövetségi kapitányának, miután Csoknyai István és Vladan Matics megbízatása június 30-án lejárt. A másodedző a spanyol Chema Rodríguez lett.

Augusztus 31. Bár a Veszprémnek volt három előre hozott meccse, az első teljes fordulóval hivatalosan is elkezdődött a 2019–2020-as NB I-es idény.

Szeptember 5. A Fővárosi Nyomozó Ügyészség minősített vesztegetés és vesztegetés elfogadásának bűntette miatt emelt vádat nyolc fővel, két edzővel, egy sportegyesületi elnökkel, egy szakágon kívüli személlyel, valamint négy kézilabda-játékvezetővel szemben, mert pénzért befolyásolták a meccsek eredményét.

December 7. Az idény első bajnoki szuperrangadóján a hazai pályán játszó Veszprém 29–28-ra legyőzte a nagy rivális Szegedet. 

 AZ ÉV JÁTÉKOSA: BALOGH ZSOLT (Szeged, Tatabánya)
 Balogh Zsolt már tavaly decemberben megtudta, hogy csapata, a Szeged nem ajánl neki új szerződést, új klub után kell néznie. A 2019-es év hatalmas boldogsággal kezdődött, január 25-én megszületett kislánya, Liza, majd februárban bejelentették, hogy nyáron csatlakozik a Tatabányához.
A 2018–2019-es idény második felében Balogh mindent megtett a Szegedért, tizenegy év után megnyerték a Magyar Kupát, a Balatonfüred elleni elődöntőben szerzett hat góljával a mezőny legeredményesebb játékosa volt. Márciusban otthon is legyőzték a fő rivális Veszprémet a bajnokságban, a bajnoki döntőben azonban alulmaradtak. A döntetlenre végződő szegedi visszavágó volt Balogh utolsó meccse az együttesben, négy gólt szerzett, és a klub történetének egyik legeredményesebb játékosaként búcsúzott. Tatabányán a sérülések miatt nehezen indult a mostani idény.
„Juhász Ádám kiesése alapvetően meghatározta a játékot, de a rossz széria, a sérülések benne vannak egy csapat életében – mondta a Nemzeti Sportnak Balogh. – Sokan azt gondolták, hogy válogatott játékosok érkezésével a csapat harcba száll a bajnoki döntőbe jutásért is, de ezt mindig is óvatosan kezeltem.”
A csapat vezéreként több pozícióban és játékrendszerben is helytállt, a harmadik helyen zárták az évet, az EHF-kupában egyedüli magyar csapatként jutottak a csoportkörbe.
„Október elején mindenki temetett minket, mert csak nyolcadikak voltunk a tabellán, de a sok sérülés és a klub anyagi problémái összekovácsolták a gárdát, kohéziót hoztak létre közöttünk, ami a szezon elején még hiányzott” – tette hozzá Balogh, aki második a csapat házi góllövőlistáján ötven találattal.
 AZ ÉV LÉGIÓSA: PETAR NENADICS (Veszprém)
A 33 éves szerb irányító 2018-ban csatlakozott a Telekom Veszprém csapatához, és az alapszakaszban meccsenkénti háromgólos átlagot produkált, a nagy rivális Szeged elleni döntőben pedig két meccsen hét gólt szerzett, fontos szerepet játszva a végső győzelemben. Nenadics a mostani idényben látványosan szintet lépett, Lékai Máté és Kentin Mahé kiesésével egyedüli irányító maradt Veszprémben, és eddig tökéletesen megoldotta a feladatát. Bátor és kiszámíthatatlan játékával nemcsak szervezi a támadásokat, hanem néha a legváratlanabb helyzetekben vállalkozik lövésekre is. A Szeged elleni egygólos bajnoki győzelemben hét góljával óriási szerepe volt, a Bajnokok Ligájában a Vardar otthonában pedig meg sem állt tizenegyig. Klubja 2022 nyaráig hosszabbított vele.
 AZ ÉV EDZŐJE: DAVID DAVIS (Veszprém)
 A tavaly októberben érkező spanyol edzőnek elévülhetetlen szerepe van abban, hogy a rossz előjelek ellenére a Veszprém vissza tudta hódítani a bajnoki címet a Szegedtől. Ellentmondást nem tűrő stílusával, következetességével és teherbírásával munkamorál és csapatszellem tekintetében is pozitív változást hozott a sztárokból álló gárdához, amit bizonyít az érkezése utáni tizenkét meccses győzelmi sorozat a BL előző idényében. A csapat a vezetésével bejutott a sorozat négyes döntőjébe, amelyben csak az északmacedón sztárcsapattól, a Vardartól kapott ki a fináléban. A mostani idényben a Szeged elleni győzelemmel lépéselőnybe került a bajnokságban, a SEHA-ligába bátran ad lehetőséget a fiataloknak, BL-csoportjában pedig kiegyensúlyozott teljesítménnyel a második helyről várja a következő évet.
 AZ ÉV AZ NSO-N
 Érdekes módon nem a Veszprém valamelyik, Bajnokok Ligája négyes döntőben lejátszott meccse vonzotta a legnagyobb érdeklődést honlapunkon, hanem a Kölnhöz szintén közel kerülő Szeged negyeddöntőbeli visszavágója. A Tisza-parti csapat feszült, érzelmekkel túlfűtött meccsen esett el a továbbjutástól a későbbi győztes Vardar Szkopjéval szemben, ez pedig olvasóinkat is megmozgatta – 146 693 klikkelés.
 A KÖVETKEZŐ ÉV
 A 2020-as év az Európa-bajnoksággal indul, amelyen Gulyás István együttese a svédországi Malmőben játssza csoportmeccseit, január 11-én Oroszországgal, 13-én Dániával, 15-én pedig Izlanddal találkozik. A továbbjutás már bravúr lenne, ugyanakkor egyedül a végső győzelem érne olimpiai kijutást.
Január 31-én folytatódik a magyar bajnokság alapszakasza, február 8-án pedig a spanyol La Rioja ellen megkezdi küzdelmeit az EHF-kupa csoportkörében a sorozatban egyedüli magyar csapatként talpon maradt Tatabánya.
A Magyar Kupa négyes döntőjébe jutásért a két nagy csapatnak, a Veszprémnek és a Szegednek is játszania kell, előbbi a Tatabányával (február 3.), utóbbi az FTC-vel (március 11.) találkozik. A négyes döntőt májusban rendezik, amely így igencsak zsúfoltnak ígérkezik a kézilabda szempontjából. Akkor rendezik a bajnoki döntőt az alapszakasz két legjobb csapata között, majd az EHF-kupa és a Bajnokok Ligája négyes döntőjét is, és nagy valószínűséggel valamelyiken lesz magyar résztvevő.
Január 9–26.
Európa-bajnokság, Ausztria, Norvégia, Svédország
Február 8. – március 29.
EHF-kupa, csoportkör
Április 3–4.
SEHA-liga, négyes döntő, k. k. h.
Május 16–17.
Magyar Kupa, négyes döntő, k. k. h.
Május 21., 24.
Bajnoki döntő, oda- és visszavágó
Május 23–24.
EHF-kupa, négyes döntő, Berlin
Május 30–31.
Bajnokok Ligája, négyes döntő, Köln