A Győri ETO visszavághat a Podgoricának

Vágólapra másolva!
2013.02.02. 09:43
null
Andrea Lekicsre és a Győrre újabb csaták várnak – folytatódik a Bajnokok Ligája (Fotó: archív)
Bár egy meccsel már az előző hétvégén kezdetét vette a női kézilabda Bajnokok Ligája középdöntője, a magyar csapatok csak most lépnek pályára. Előbb a Győri Audi ETO KC kísérelhet meg visszavágni a Buducsnoszt Podgoricának a tavalyi döntőbeli vereségért, majd vasárnap az FTC próbál meglepetést szerezni a sorozat egyik esélyesének tartott Valcea otthonában.

A Bajnokok Ligájában az első hely megszerzésére törekszik, s erre esélyes is a Győri Audi ETO KC, amely már tavaly is csak hajszállal maradt le a győzelmi dobogó legmagasabb fokáról. Akkor is a Podgorica volt az ellenfele, ahogy ma Győrben a középdöntő nyitányán. Az együttesnél „csendrendelet” van érvényben a meccs előtt:

FTC: KILENCÉVNYI BÖJTÖLÉS UTÁN A NYOLCBAN

Az FTC kilencévnyi böjtölés után újra ott van a nyolcban, amivel Elek Gábor legutóbbi két szezonban KEK-győztes együttese teljesítette a klubvezetőség elvárását. Az elmúlt évek sikerei után a Fradinál mernek nagyobbat is álmodni, a zöld-fehérek dolga azonban korántsem egyszerű. Kezdésként vasárnap a döntőbe vágyó, nyáron alaposan megerősített Valcea otthonában játszanak. A keddi sajtótájékoztatón az MTI-nek Elek Gábor azt mondta, hogy a román csapaté a világ legerősebb kerete, azaz látni kell, hogy az FTC középdöntős ellenfelei sokkal erősebbek, mint a korábbiak. A Valcea még úgy is jóval esélyesebbnek számít, hogy a húsz hónapos kihagyással járó vállsérüléséből októberben visszatérő átlövője, a 2010-ben a világ legjobbjának megválasztott Cristina Neagu a hétfői edzésen térdszalagszakadást szenvedett, és minimum fél évre újra kidőlt. Elek Gábor szerint akkor sincs baj, ha a középdöntő a végállomást jelenti együttese számára, ezért nem is rak terhet játékosai vállára – de mindent megtesznek egy esetleges magyar–magyar elődöntőért vagy döntőért.

„A csapat zavartalan felkészülése érdekében ezt az intézkedést kérte edzőnk, Ambros Martín, és az egyesület vezetősége elfogadta az érveit, akceptálta az óhaját. Remélem, megértik a szurkolók is, akiknek maximális kiszolgálása klubunk egyik legfőbb célja" – mondta Kelecsényi Ernő elnök a Nemzeti Sportnak.

A spanyol tréner azért a klub hivatalos honlapjának kifejtette, intelligensen, de agresszivitásban az ellenfélhez felnőve játszanának a délutáni mérkőzésen.

„Mindenekelőtt hangsúlyoznom kell, hogy a csapat eddig kiemelkedő munkát végzett. Ez nagyon szép dolog, de a múlt. Számunkra pedig nem a múlt a fontos, hanem mindig a jelen, és a legjobb még csak most jön! Egyébként nem tartok a vereségtől, mert a vereségből mindig többet lehet tanulni, mint a győzelemből. A túl sok dicséret és ajnározás megzavarhat bennünket" – fogalmazott Ambros Martin a gyorietokc.hu-nak.

„Egyrészt mi legalább olyan agresszívek leszünk, mint ők. Másrészt – és ez a legfontosabb – az intelligenciánkat fogjuk használni!" – tette hozzá a Győr vezetőedzője.

A BL-döntő óta több kulcsember is távozott a montenegróiaktól, visszavonult Maja Szavics és Bojana Popovics-Petrovics, valamint a Valceába és Rosztovba igazolt a Katarina Bulatovics, Ana Djokics páros. A távozók ellenére is hét friss Eb-aranyérmes (Marina Vukcsevics, Radmila Miljanics, Biljana Pavicsevics, Jelena Deszpotovics, Andjela Bulatovics, Szuzana Lazovics, Milena Knezsevics) szerepel közöttük. A szintén kontinensbajnok Majda Mehmedovics a magyarok elleni Európa-bajnoki mérkőzésen szenvedett térdsérülést, és még nem épült fel.

„Mehmedovics, a balszélsőnk nemcsak a győri, hanem várhatóan a következő, a Larvik elleni meccset is kénytelen kihagyni, és ez a sors vár jobbátlövőnkre, Elena Gjorgijevszkára is" – mondta Dragan Adzsics edző, egyben szövetségi kapitány.

Gondok akadtak Vukcsevics kapus bokájával is, ezért elővigyázatosságból két nemzetközi Regionális liga-találkozót kihagyott (a Podgorica ebben a sorozatban szerepel és nem a bajnokságban). Csapata így 22–22-re végzett a szerb Zajecsarral, majd 24–17-re megverte a Metalurg Szkopjét. A győri csata előtt a szintén macedón Vardar Szkopjéval játszott felkészülési meccset, és 41–21-re győzött.

Milena Knezsevics szerint, aki 54 találatával vezeti a góllövőlistát a csoportkört követően, most már igazán komolyan veszik őket az ellenfelek:

„Elég jól játszottunk a BL első szakaszában, a montenegrói válogatott megnyerte az Eb-t, így most már mindenki fokozottan készül ellenünk. Egy biztos, nem fognak minket lebecsülni. A Győrnek majdnem változatlan a csapata, csak egy évvel tapasztaltabbak. A Valcea és a Larvik mellett ők a sorozat legkiemelkedőbb együttesei. Azt ígérhetem, hogy úgy fogunk küzdeni, ahogy mindig. Tudjuk, hogy a védelem az erősségünk, megpróbálunk előnyt meríteni belőle" – idézi Knezsevicset az európai szövetség honlapja.

Az 1. csoportban már lejátszottak egy összecsapást, amelyen a norvég Larvik 25–19-re megverte a dán Randerst.

AZ ETO KÉZICSAPATA MINDENKINÉL ESÉLYESEBB GYŐRBEN - HAJDÚ B.

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA, KÖZÉPDÖNTŐ
1. CSOPORT
Február 2.: GYŐRI AUDI ETO KC–Buducsnoszt Podgorica (montenegrói) 16.00 (Tv: Digi Sport 1)
Február 11.: Randers HK (dán)–GYŐR 19.00
Február 16.: Larvik HK (norvég)–GYŐR 17.45
Március 2.: GYŐR–Larvik 16.00
Március 10.: Podgorica–GYŐR 19.00
Március 16.: GYŐR–Randers 16.00
2. CSOPORT
Február 3.: Oltchim Valcea (román)–FTC-Rail Cargo Hungaria 18.00 (Tv: Digi Sport 1)
Február 10.: FTC–Zvezda Zvenyigorod (orosz) 17.00
Február 17.: FTC–RK Krim Ljubljana (szlovén) 15.15
Március 3.: Ljubljana–FTC 19.30
Március 9.: FTC–Valcea 16.00
Március 16.: Zvenyigorod–FTC 15.00
A csoportokból az első két helyezett jut az elődöntőbe
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik