A Fradi ezzel a három lépéssel készül a Vardar ellen

BÁLINT MÁTYÁSBÁLINT MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2017.10.05. 10:44
null
Kovacsics Anikó a Ferencváros első számú irányítója jelenleg (Fotó: Tumbász Hédi)
A Ferencváros női kézilabdacsapata pénteken kezdi el a Bajnokok Ligája-küzdelmeket, rögtön a világválogatottnak is beillő Vardar Szkopje otthonában.

 

NEHÉZ KENYÉR

Ha a hasizmon múlna, bárki ellen esélyesként lépne pályára a Ferencváros, legalábbis annyi hasprést kevés csapat végez, mint a Fradi játékosai a szerda esti edzés első perceiben. Bemelegítésképp futballoznak ugyanis, és az a szabály, hogy akárhányszor kimegy a labda a lelátóra, tíz félfelülést csinál mindenki – és olyan magasan szállnak a labdák, hogy amikor Lukács Viktória egy kis időre nem figyel, utána rögtön harminc hasprést kell lenyomnia. Meg is csinálja mindet, pedig Elek Gábor edző háta mögött fekszik, onnan meg még a tréner sem látja. A szakember szemei egyébként is elég elgyötörtek, tekintve, hogy két napja a pénteki BL-ellenfél, a Vardar Szkopje meccseiről készült felvételekből próbálja kilesni a macedónok játékának tendenciáit. Az edzés előtti videózásnál 54 kis klipet mutogat végig, játékosai pedig figyelnek, jegyzetelnek, belekérdeznek, és megvitatják a hallottakat. Elméletben logikusan össze is áll a szkopjei menők elleni védekezés, csak aztán fél órával később gyakorlatban is működnie kellene, és az már keményebb dió. A szakember az edzés alatt korhol, utána vigasztal és bátorít, és a tréning végén néhányan még ott maradnak félkörben a pályán megbeszélni a javítanivalókat. Hiába, nehéz kenyér a kézilabdázóké.

Hogyan készüljünk egy világklasszis csapat ellen három egyszerű lépésben?

Nos, az FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabdázói edzéssel, edzéssel és edzéssel tudják le a három lépést, mert pontosan ennyi idejük van a Bajnokok Ligája-bemutatkozás előtt. Péntek este, a macedón ZSRK Vardar Szkopje otthonában elkezdődik az idény éles része.

„Nincs sok időnk a Vardarra készülni, hiszen hétfőn jöttünk vissza a válogatottól, csütörtök hajnalban pedig már indulunk Szkopjéba – árulta el Kovacsics Anikó, aki a Ferencváros abszolút első számú irányítója jelenleg. – De a keddi meg a szerdai edzésen látszott, hogy nagyon komolyan vesszük ezt a kevés időt. Muszáj is, mert nehéz meccs lesz, de ezzel aligha mondok újat…”

Na igen, a Szkopje az utóbbi négy évben rendre ott volt a BL négyes döntőjében, az idén csak hosszabbításban kapott ki a Győrtől a fináléban, szóval a Fradi be is jegyezhetné a pénteki találkozót a papírforma-vereségek rovatba, már csak azért is, mert a Szkopjénál nagyjából csak könnyebb ellenfelei lesznek a csoportkörben, de még a középdöntőben is.

„De ettől még nem úgy megyünk ki Macedóniába, hogy előre elfogadtuk a vereséget – jelentette ki a rá jellemző határozottsággal Kovacsics. – Harcolni fogunk, az tavaly is bejött, hiszen akkor is sikerült pontot szereznünk. De egyébként is jó néhány olyan meccsünk volt a szezonban, amelyeken nem mi voltunk az esélyesek, annak köszönhetően sikerült meglepetést szereznünk, ahogyan küzdöttünk.”

De akkor sincs világvége, ha az első BL-fordulóban elmarad a meglepetés, hiszen a továbbiakban, a norvég Larvik meg a német Thüringer HC ellen alapesetben már a Fradi a favorit.

MÁRTON GRÉTA: SZÉP FELADAT LESZ MEGFOGNI RADICSEVICSET

„Még csak egyszer szerepeltem BL-meccsen, akkor is végig a kispadon, szóval ez lesz az igazi bemutatkozás. A hangulathoz, a sok nézőhöz a bajnokikon talán már sikerült hozzászoknom, de kicsit izgulok, hiszen olyanok ellen fogok pályára lépni, akikre példaképként tekintettem. Jovanka Radicseviccsel állok majd szemben a szélen, és hát ő mindent jól csinál, de így is meg kell próbálnom megfogni, ahogyan mindenki mást is. Szép feladat lesz, de szeretném meghálálni a bizalmat” mondta Márton Gréta, az FTC két napja 18 éves balszélsője.

„Csak magunkkal szúrnánk ki, ha azt hinnénk, hogy csak mert a Larvik már nem olyan, mint a történelme legszebb napjaiban, vagy mert a Thüringerénél erősebb a keretünk, oda-vissza simán megverjük őket – jegyezte meg az irányító. – De nem lesz gond azzal, hogy komolyan vegyük bármelyik meccset. Megvannak a céljaink: a legjobb nyolc közé jutással most is elégedettek lehetnénk, és ahhoz minden pontra szükség van.”

És minden játékosra is, ám a Fradiban Szucsánszki Zita még nem százszázalékos a vállsérülése után, Nerea Pena is sérült volt nemrég, ráadásul ő nem is klasszikus szervező játékos, így a Győrből tavaly nyáron érkezett Kovacsicsra főszerep hárul.

„Most valóban elsősorban nekem kellett mozgatnom a csapatot, de nincs gond ezzel, hiszen azért is igazoltam a Ferencvároshoz, mert erre a szerepkörre vágytam, és igyekszem megfelelni a feladatnak – mondta Kovacsics Anikó. – Kicsit lehetnék jobb formában, de most, hogy már rutinosabb vagyok, nem idegeskedem az ilyesmin, a munkával jönni fog az is, siettetni meg úgysem lehet.”

Ahogy a felkészülést sem: három edzés az három edzés, most ennyi alatt kell felvenni a BL-tempót.

ELEK GÁBOR: ALAPOSAN FELKÉSZÜLÜNK, MEGTESSZÜK, AMIT LEHET

– Készen állnak?
– Készülünk. Alaposan felkészülünk a Szkopje játékából, amelyet egyébként is elég jól ismerünk tavalyról. A héten már este hétkor, a meccs időpontjában edzünk, szóval megtesszük, amit lehet.

– Tavaly bejött, hiszen döntetlent játszottak idegenben a macedónokkal.
– Azért az kicsit más helyzet volt. Akkor meg tudtuk lepni őket a háromirányítós játékunkkal, ráadásul tőlük hiányzott Andrea Lekics. És akkor annyiból is előrébb jártunk, hogy túl voltunk két bajnokin, az Érd és a Győr ellen, amelyeket ugyan el is veszítettünk, de volt a kezünkben-lábunkban két éles meccs nagyon erős ellenfelekkel szemben.

– Éles meccsük most is volt, hiszen a kiesés elől menekülő Békéscsaba egy félidő erejéig megtréfálta a csapatát a legutóbbi bajnokin.
– Teljesen ledobtuk a láncot azon a mérkőzésen, mentálisan nem voltunk topon. De azóta eltelt két hét, és egyébként is mindenki tudja, hogy ez már a BL.

– Három edzés elég ezt tudatosítani?
– Ehhez elég. A védekezést begyakorolni kicsit kevés, de mindent megteszünk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik