A brazilok vagy a szerbek foglalják el a norvégok trónját?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.12.22. 10:24
null
A csoportkörben a brazilok nyertek (Fotó: Handball Fantasy)
Utolsó napjához érkezett a szerbiai női kézilabda-világbajnokság, amelyen ma eldől, hogy a telt ház előtt sorra kerülő döntőben a házigazdák vagy a brazilok foglalják el a norvégok trónját. Tizennyolc esztendő után először egyik sem jutott döntőbe az elmúlt másfél évtized három aranycsapatából. Andrea Lekics sérülése nem súlyos, míg Alexandra Nascimento az otthonukat elveszítő otthoniakért is küzd.

Amikor vasárnap negyed hatkor leülnek majd a televízió elé megnézni a női kézilabda-vb döntőjét, a Brazília–Szerbia összecsapást, nemcsak az lesz különleges, amit látnak, vagyis a húszezer őrjöngő néző a telt házas Kombank Arenában, valamint az otthon bármire képes szerbek és a semmiből jó tíz év alatt csodacsapatot építő brazilok, hanem az is, amit nem látnak.

Az elmúlt tizenhat esztendőben ugyanis a világbajnoki döntő elképzelhetetlen volt Norvégia, Franciaország vagy Oroszország nélkül, sőt az 1997 óta lejátszott nyolc fináléból ötöt egymás ellen vívott ez a három válogatott: Dánia, Magyarország és Románia egyszer-egyszer odafurakodott ugyan közéjük, de a legutóbbi három alkalommal már házon belül rendezték le az aranyérem sorsát.

Pontosan negyven éve, éppen Belgrádban szerezte meg egyetlen vb-címét a jugoszláv női válogatott (23 éve is eljutottak a fináléig, de alulmaradtak a szovjetekkel szemben), most a szerbek újra hazai közönség előtt érhetnek fel a csúcsra. Az már szombaton kiderült, hogy minden jegyet eladtak, így 19 500 néző biztathatja a csapatokat a Kombank Arenában, újabb világcsúcsot felállítva ezzel.

„Ők adják a szelet a vitorláinkba, olyan, mintha egy plusz játékosunk lenne a pályán" – mondta az elődöntőt követően a kiválóan védő Katarina Tomasevics.

Brazília mindössze a második nem európai válogatott, amely vb-döntőt játszhat, korábban Dél-Korea jutott el idáig 1995-ben. Az eddig még veretlen dél-amerikaiak már a csoportkörben is összekerültek a szerbekkel, akkor 25–23-ra tudtak nyerni, persze a döntő egy teljesen más műfaj. A brazilok természetesen már Rióra készülnek, és ez az eredmény segíthet nekik, hogy még nagyobb figyelem háruljon a kézilabdára az országban.

A szerbeknél ijedtségre adhatott okot, hogy Andrea Lekics megsérült az elődöntőben, ám a csapatorvos később úgy nyilatkozott, nem súlyos a sarkát fájlaló irányító problémája, és biztos benne, hogy ott lesz a pályán a végső meccsen. A finálé előtt egyébként a szerbek kettőt is cseréltek, Marija Lojpur és Jovana Sztoiljkovics helyére Marina Dmitrovicsot és Ivana Milosevicset nevezték be.

„Nem úgy gondolok a döntőre, mint egy revánsra, hanem azon jár az eszem, hogyan tudnánk nyerni, és élvezni minden pillanatát a meccsnek, mert nem sok hasonló van egy játékos pályafutásában" – mondta a beálló Dragana Cvijics.

„Az egymás elleni csoporttalálkozónkon nagyon gyengén védekeztünk, a kapusainknak mindössze hat védésük volt. A legnagyobb problémát a sok technikai hibánk jelentette. Nem játszottunk bátran támadásban, de remélem, ezúttal más lesz" – tekintett vissza Szanja Damnjanovics.

Amorimék eddig hibátlanul meneteltek a vb-n
Amorimék eddig hibátlanul meneteltek a vb-n

Morten Soubaknak, a brazil csapat dán mesterének egyelőre ízlelgetnie kell, hogy az aranyért fognak pályára lépni:

VILÁGBAJNOKI DÖNTŐK 1993 ÓTA
1995 Koreai Köztársaság–Magyarország 25–20
1997 Dánia–NORVÉGIA 33–20
1999 NORVÉGIA–FRANCIAORSZÁG 25–24
2001 OROSZORSZÁG–NORVÉGIA 30–25
2003 FRANCIAORSZÁG–Magyarország 32–29
2005 OROSZORSZÁG–Románia 28–23
2007 OROSZORSZÁG–NORVÉGIA 29–24
2009 OROSZORSZÁG–FRANCIAORSZÁG 25–22
2011 NORVÉGIA–FRANCIAORSZÁG 32–24
Az NSO ajánlja: Magyarok a női kézi-vb-ken, érmesek

„Még mindig nehezen tudom elhinni, hogy vb-döntőt játszunk. Talán valakinek fejbe kellene vernie, hogy elhiggyem. Már biztos érmesek vagyunk, mindenki erről álmodott. Korábban azt mondtam, hogy nyugodtan kell haladnunk előre, de most nem ígérhetek mást, mint hogy küzdeni fogunk az aranyért" – fogalmazott Soubak.

A mieink életét is alaposan megnehezítő Alexandra Nascimentónak nem lehet könnyű a vb-re koncentrálnia, ugyanis családja és barátai nehéz időket élnek meg Brazíliában. Espírito Santo államban, ahol a jobbszélső is felnőtt, hatalmas esőzések voltak az elmúlt napokban, közel húszezren vesztették el az otthonukat. Interneten keresztül tartja a kapcsolatot az otthoniakkal, a családjának egyelőre még nem kellett elhagynia a házát, de több barátja mindenét elveszítette.

„Akik magasabban fekvő területen laknak, szerencséjük volt, mert a többit elöntötte a víz. Nagyon sajnálom, akik fedél nélkül maradtak, de nem tehetek mást, mint hogy a játékommal próbálok nekik valamennyi örömöt szerezni. Az, hogy látom, az emberek nem adják fel, nekem is még nagyobb motivációt jelent" – jelentette ki Nascimento.

A brazil női kézisek meneteléséről Dilma Rousseff elnök is megemlékezett, kiemelve, hogy már a londoni olimpia alatt a csapat szerelmese lett, az állam pedig 2003 óta kiemelt figyelmet fordít a sportágra. A szerbek is kaptak elismerő szavakat, Novak Djokovics Twitter-üzenetben emlékezett meg a történelmet író kézilabdázókról. Hogy melyik csapat tudja végül elfoglalni a norvégok trónját, megtudhatják, ha nyomon követik a döntőt a Nemzeti Sport Online-on!

NŐI KÉZILABDA-VB, SZERBIA
DÖNTŐ

17.15: Brazília–Szerbia (Tv: Sport1)
A 3. HELYÉRT
14.30: Dánia–Lengyelország (Tv: Sport1)

A VILÁGBAJNOKSÁG VÉGEREDMÉNYE

1–4. – ?
5. Norvégia
6. Franciaország
7. Németország
8. Magyarország
9. Montenegró
10. Románia
11. Spanyolország
12. Dél-Korea
13. Hollandia
14. Angola
15. Csehország
16. Japán
17. Tunézia
18. Kína
19. Argentína
20. Kongói DK
21. Paraguay
22. Algéria
23. Dominikai Köztársaság
24. Ausztrália

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik