FÉRFI KÉZILABDA EB, 2010

Az Eb-n négy csoportba sorolják a 16 résztvevőt, a négy előre meghatározott kalapból egy-egy válogatott kerül a kvartettekbe. Az EHF már hétfőn jelezte, hogy Horvátország Grazban, a házigazda Ausztria Linzben, Németország Innsbruckban, Magyarország pedig Bécsújhelyen játszik.

Az első kalapból a franciák kerültek a magyarok mellé, az A-csoportban Horvátország és Norvégia, a B-ben Dánia és Ausztria, a C-ben Németország és Lengyelország helye már biztos.

A második kalapból Izland ment a dánok és a házigazdák mellé, az A jelű kvartettben a horvátokhoz és a norvégokhoz az oroszok csatlakoztak – ez nem lesz könnyű menet... A C-be a svédek kerültek, a magyar csoportba pedig a spanyolok.

A Magyarországon játszó légiósok sorát felvonultató szerbek a B-csoportba kerültek, a szlovénok a C-be, a Hajdu-csapathoz a csehek csatlakoztak, így kizárásos alapon Ukrajna lett az A-csoport negyedik tagja. Az első három helyezett jut tovább a középdöntőbe, amelybe a csapatok viszik magukkal az eredményeket. Az A és B, illetve a C és D jelű kvartettek továbbjutói kerülnek egy ágra.

Továbbjutás esetén tehát a magyarok Innsbruckba utaznak, ahol a német, svéd, lengyel, szlovén négyes legjobb három együttesével találkoznak.

Nagy Lászlóék erősorrendben játszanak az ellenfelekkel: január 19-én Franciaország, egy nappal később Spanyolország, 22-én pedig Csehország az ellenfél.

„Csak jó csapatot lehetett kapni ebből a nagyon erős mezőnyből. A mi águnk az erősebb, a középdöntőbe jó lenne legalább két pontot magunkkal vinni, és ott pedig négy megszerzésére lehet reális esélyünk. Nyilván a franciákkal lesz a legnehezebb dolgunk, de egyben ez a legszebb feladat is. A spanyoloknál a vb-n jobbak voltunk, és a nagyon erős cseheket is le tudjuk győzni. Ha ez összejön, akkor már az álmaink megvalósulásának közelébe jutunk” – mondta a Nemzeti Sportnak Hajdu János, aki mint a szövetség szakmai igazgatója nyilatkozott, hiszen a selejtezők végével lejárt a szerződése.

A CSOPORTBEOSZTÁS

A-CSOPORT (Graz) B-CSOPORT (Linz) C-CSOPORT (Innsbruck) D-CSOPORT (Bécsújhely)
Horvátország Dánia Németország Franciaország
Oroszország Izland Svédország Spanyolország
Norvégia Ausztria Lengyelország MAGYARORSZÁG
Ukrajna Szerbia Szlovénia Csehország

A MENETREND

A-CSOPORT
Jan. 19. Horvátország–Norvégia
Jan. 19. Oroszország–Ukrajna
Jan. 21. Ukrajna–Horvátország
Jan. 21. Norvégia–Oroszország
Jan. 23. Horvátország–Oroszország
Jan. 23. Norvégia–Ukrajna

B-CSOPORT
Jan. 19. Dánia–Ausztria
Jan. 19. Izland–Szerbia
Jan. 21. Szerbia–Dánia
Jan. 21. Ausztria–Izland
Jan. 23. Dánia–Izland
Jan. 23. Ausztria–Szerbia

C-CSOPORT
Jan. 19. Németország–Lengyelország
Jan. 19. Svédország–Szlovénia
Jan. 20. Szlovénia–Németország
Jan. 20. Lengyelország–Svédország
Jan. 22. Németország–Svédország
Jan. 22. Lengyelország–Szlovénia

D-CSOPORT
Jan. 19. Franciaország–MAGYARORSZÁG
Jan. 19. Spanyolország–Csehország
Jan. 20. Csehország–Franciaország
Jan. 20. MAGYARORSZÁG–Spanyolország
Jan. 22. Franciaország–Spanyolország
Jan. 22. MAGYARORSZÁG–CsehországNŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA

A női BL csoportjainak sorsolásában Grit Jurack segédkezett. A harmadik kalapból a Leipzig az A-, a Metz a B-, a spanyol Itxako a C-, a Buducsnoszt a D-négyesbe került, hozzájuk a második kalapból a Podravka, a Krim, a Valcea és a Larvik került.

A legerősebbek közül a Dinamo a D-csoportba került, a Győri ETO pedig a C-be, a Valcea és az Itxako mellé. A Viborgot az A, a Hypót a B jelű kvartettbe repítette Fortuna.

A selejtezősök közül a Budapest Bank-FTC-RightPhone a D-csoportba kerül, ha továbbjut, a Dinamo, a Larvik és a Buducsnoszt mellé. A Győr a zvenyigorodi selejtezőből kap ellenfelet.

A-CSOPORT B-CSOPORT C-CSOPORT D-CSOPORT
Viborg (dán) Hypo NÖ (osztrák) GYŐRI AUDI ETO KC Dinamo Volgográd (orosz)
Podravka (horvát) Krim (szlovén) Valcea (román) Larvik (norvég)
Leipzig (német) Metz (francia) Itxako (spanyol) Buducsnoszt (montenegrói)
1. selejtezőcsoport továbbjutója 4. selejtezőcsoport továbbjutója 2. selejtezőcsoport továbbjutója 3. selejtezőcsoport továbbjutója

1. selejtezőcsoport (Brassó?): Brasov/Byasen/Lublin/előselejtezős
2. selejtezőcsoport (Zvenyigorod?): Zvezda Zvenyigorod/Olimpija/Bratislava/előselejtezős
3. selejtezőcsoport (Budapest?): BUDAPEST BANK-FTC-RIGHTPHONE/FCK Handball/Szmart/előselejtezős
4. selejtezőcsoport (Aalborg?): Aalborg/Sagunto/Ormi Patrasz/előselejtezős
  • A selejtezőcsoportok után álló városok azt jelzik, hogy melyik csapat jelentkezhet elsőként a rendezésre, NEM a végleges házigazdát.FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA

Az MKB Veszprém a B-csoportba került az első kalapból, ugyaninnen a Csehovszki Medvegyi az A-, a Ciudad Real a C-, a Kiel a D-csoportban játszhat. A veszprémiekhez elsőként a szlovén Velenje, másodikként a francia Chambéry csatlakozott – így a magyar bajnok elkerülte a Barcelonát.

A Pick-Szeged az MKB mellé nem mehetett, és elsőként húzták ki a harmadik kalapból. A csongrádiak az A-csoportba kerültek, az orosz bajnok és a Montpellier mellé. Mivel spanyol már a C- és a D-csoportban is volt, a Valladolid mindenképp magyar mellé került: az A jelű szextett és a Pick lett a „szerencsés”. A német RN Löwen a Veszprém csoportjában folytatja, az FC Köbenhavn a C-csoportban, a D-be megy a szabadkártyás résztvevő.

Az ötödik kalapból a Szeged csoportjába a román Constanta, a Veszprémébe a boszniai Bosna Sarajevo került. A selejtezősök közül a 2. csoport győztese kerül a Pickhez, a 4.-é az MKB-hoz.

„Nemcsak nehéz, hanem a távoli utazások miatt drága csoportba kerültünk. Ki tudjuk harcolni a továbbjutást! A legerősebb ellenfelünk az orosz és a francia bajnok, mert mindkettőnek világklasszisokból áll még a cseresora is” – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak a szegediektől Lele Ambrus ügyvezető elnök.

„A megerősödött német Löwen és a Chambéry lesz a legveszélyesebb vetélytársunk a csoportelsőségért, de a többi ellenfelet se becsüljük le. A selejtezőből a Kielce vagy a Presov kerülhet a csoportunkba” – mondta Mocsai Lajos, a Veszprém mestere.

FÉRFI BAJNOKOK LIGÁJA 2009–2010

A-CSOPORT B-CSOPORT C-CSOPORT D-CSOPORT
Csehovszki Medvegyi (orosz) MKB VESZPRÉM Ciudad Real (spanyol) THW Kiel (német)
Montpellier (francia) Gorenje Velenje (szlovén) CO Zagreb (horvát) Kolding (dán)
PICK-SZEGED Chambéry (francia) HSV Hamburg (német) Barcelona (spanyol)
Valladolid (spanyol) RN Löwen (német) FCK Handbold (dán) szabadkártyás
Constanta (román) Bosna Sarajevo (boszniai) Alignsas (svéd) Amiticia Zürich (svájci)
2. selejtezőcsoport győztese 4. selejtezőcsoport győztese 3. selejtezőcsoport győztese 1. selejtezőcsoport győztese

1. selejtezőcsoport: Vardar Szkopje (macedón), Dinamo Minszk (ukrán), Besiktas (török), Buducsnoszt (montenegrói)
2. selejtezőcsoport: Zaporozsje (ukrán), PAOK (görög), Sztrovolosz (ciprusi)
3. selejtezőcsoport: Fyllingen (norvég), Partizan (szerb), Bregenz (osztrák)
4. selejtezőcsoport: Tatran Presov (szlovák), Kielce (lengyel), Porto (portugál)
Szabadkártyás csoport: Reale Ademar León (spanyol), Lemgo (német), Celje (szlovén), Kadetten Handball (svájci)