Mocsai Lajos nagy kihívásként tekint az új munkájára, de hangsúlyozta: a célok kitűzésénél óvatosnak kell lenni
Mocsai Lajos nagy kihívásként tekint az új munkájára, de hangsúlyozta: a célok kitűzésénél óvatosnak kell lenni

Mocsai Lajos az NSO TV-nek és közvetlenül lapunk újságírójának nyilatkozva is megerősítette: az ő céljai összhangban vannak a Magyarády Péter terveivel, azonban hangsúlyozta: megígérni a sportban semmit nem lehet.

„Nagyon kemény, és – hála Istennek – borzasztóan teljesítmény-orientált feltételrendszer vár rám Veszprémben” – fogalmazott az 53 éves, a Lemgóval 1996-ban KEK-et nyert szakember.

„Nagyon jól szervezett klub, amelynél Európa egyik legtehetségesebb 21-24 év közötti korosztályát találni. Ehhez jön négy-öt olyan tapasztalt játékos, akiktől sokat tanulhatnak a fiatalok.”

„A következő év-két tehát az építkezésé. Olyan fizikai, technikai, taktikai szintet szeretnénk elérni, amely a világ élvonalát jellemzi. Mindez azért, hogy a következő két-három évben komoly eredményt tudjunk produkálni.”

Mocsai további kérdésünkre három dolgot emelt ki:

„Először is a következő két évben hihetetlenül szigorú, nagyon komoly munkára lesz szükség a csapatnál – kezdte. – Másodszor, egy éven belül meg kell találnom azt a magot, amely aztán később a BL-ben a legmagasabb szintű ellenfelekkel is felveheti majd a versenyt.”

„Harmadszor, bele lehet találni egy olyan időszakba, amikor a jelenleg elképesztően erős játékosállománnyal rendelkező csapatok esetleg korosztályváltáson esnek át, és akkor olyan helyzetben találhatjuk magunkat, amikor kiegyenlítődnek az erőviszonyok.”

A férfi szövetségi kapitányként vb-ezüstérmes (1986), női szakvezetőként olimpiai és vb-második (2000, 2002), Európa-bajnok (2000) Mocsai úgy érzi, az eredményes munkához szükséges bizalom máriss meegteremtődött közte és a kézilabdázók között.

„A játékosokkal azonnal olyan kapcsolat alakult ki, hogy az ember úgy érzi, mintha mindig együtt dolgozott volna velük – jelentette ki. – Minden téren ngy várakozás fogadott, és nagyon örülök annak, hogy többen kijelentették: számukra ez nagyon komoly lehetőség arra, hogy szakmailag előre lépjenek. Ez jó érzés férficsapatnál.”

„Egyet kell tudni: a férfiak a nőkkel ellentétben nagyon sokat várnak el az edzőjüktől. Az, hogy támogatást kapjanak az edzőtől a személyes fejlődésben, a képzésben, számukra nagyon-nagyon fontos.”