Nairo Quintana élre állt az összetettben (Fotó: AFP)

 

Az Andorra la Vella és Cortals d'Encamp közötti 94.4 kilométeren öt kategorizált – köztük egy kiemelt és két első kategóriás – emelkedő és hegyi befutó várt a versenyzőkre. Az etap elején harmincfős szökevénycsoport lépett el a mezőnytől, de a tagjait az utolsó hegyen sorra fogta be az összetett esélyeseit magában foglaló csoport. Húsz kilométerrel a cél előtt, az utolsó hegymenet elején a kolumbiai Miguel Ángel López faképnél hagyta riválisait, több mint fél perces előnyt épített magának, ám egy murvás részen bukott, így utolérték.

Az utolsó kilométereken az ugyancsak a piros trikóért küzdő Quintana a szlovén Tadej Pogacarral maga mögött hagyta a szlovén Primoz Roglicot, Lopezt és világbajnok spanyol csapattársát, Valverdét. A győzelmet a 2017-es magyar körverseny harmadik helyezettje, a 20 éves Pogacar szerezte meg, aki pályafutása első szakaszát nyerte háromhetes viadalon. A Vuelta 2016-os bajnoka másodikként ért célba a hideggel és jégesővel nehezített befutón 25 másodperccel Roglic és Valverde, 38 másodperccel Lopez előtt, így átvette a vezetést. A négy favorit között viszont továbbra is kevesebb, mint fél perc a különbség.

Az eddigi piros trikós, a francia Nicolas Edet több mint hat perces hátránnyal ért célba.

A hétfői szünnap után kedden a Jurancon és Pau közötti 36,2 kilométeres egyéni időfutam vár a mezőnyre, amely összesen 3272,2 kilométert tesz meg a szeptember 15-i, madridi befutóig.

VUELTA 2019
9. szakasz, Andorra la Vella-Cortals d'Encamp, 94.4 km, hegyi befutó

1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE Team Emirates) 2:58.09 óra
2. Nairo Quintana (kolumbiai, Movistar) 23 másodperc hátrány
3. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 48 mp h.
4. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) azonos idővel
...9. Miguel Ángel López (kolumbiai, Asztana) 1:01 perc hátrány

Az összetett élcsoportja:
1. Quintana 35:18.18 óra
2. Roglic 6 másodperc hátrány
3. López 17 mp h.
4. Valverde 20 mp h.