Ángel Madrazo nyerte meg a Vuelta ötödik szakaszát (Fotó: AFP)

 

A L’Eliana és Javalambre közötti 170.7 kilométeren egy gyorsasági részhajrá, valamint egy második és egy harmadik kategóriás emelkedő megmászása, majd az asztrofizikai obszervatóriumhoz vezető első kategóriás emelkedő végén, 1950 méteres magasságban hegyi befutó várt a mezőnyre.

Háromtagú szökevénycsoport lépett el a mezőnytől, előnyük már 16 kilométer után csaknem másfél perc volt, a tetőpontján pedig 10 és fél percre nőtt a különbség. Ez az utolsó emelkedő lábáig kitartott, és bár ott az esélyesek csapatai által vezetett mezőny folyamatosan dolgozta le hátrányát, befogni nem tudták a szökevénycsoportot. Így a 31 éves spanyol Madrazo megszerezte a Burgos, valamint saját maga első szakaszsikerét a Vueltán. Mögötte csapattársa, a holland Jetse Bol és a Cofidis spanyol versenyzője, Joé Herrada ért be.

A szökevények mögött az esélyesek közül előbb a világbajnok spanyol Alejandro Valverde, majd a kolumbiai Miguel Ángel López támadott, a piros trikós ír Nicolas Roche pedig leszakadt. López el is tudott lépni vetélytársaitól, és negyedikként ért be, ezzel ismét az összetett élére ált.

Csütörtökön a Mora de Rubielos és Ares del Maestrat közötti 198.9 kilométer megtétele és hegyi befutó vár a mezőnyre, amely összesen 3272.2 kilométert tesz meg a szeptember 15-i, madridi befutóig.

VUELTA A ESPANA
5. szakasz, L’Eliana–Javalambre, csillagvizsgáló, 170.7 km, hegyi befutó
1. Ángel Madrazo (spanyol, Burgos-BH) 4:58:31 óra
2. Jetse Bol (holland, Burgos-BH) 10 másodperc hátrány
3. José Herrada (spanyol, Cofidis) 22 mp h.
4. Miguel Ángel López (kolumbiai, Asztana) 47 mp h.
5. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar Team) 59 mp h.
6. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) azonos idővel
…14. Nicolas Roche (ír, Sunweb) 2:17 p h.
Az összetett állása
1. López 18:55:21 óra
2. Roglic 14 mp h.
3. Nairo Quintana (kolumbiai, Movistar) 23 mp h.
4. Valverde 28 mp h.
5. Roche 57 mp h.