Vuelta: Contador nagyszerű győzelme piros trikót ért

Vágólapra másolva!
2012.09.05. 17:35
null
Alberto Contador (jobbra) átvette a vezetést a képen még pirosban tekerő Joaquim Rodrígueztől (Fotó: Action Images)
A keddi szünnapot követő szerdai közepes hegyi szakaszt Alberto Contador nyerte meg a spanyol kerékpáros körversenyen, a Vuelta a Espanán, és jelentősnek mondható előnnyel átvette a vezetést az összetettben Joaquin Rodrígueztől, aki csapattársaitól magára hagyva, több mint két és fél perces hátránnyal érkezett be a célba.

 

Nagyon gyorsan kezdte a mezőny a szerdai etapot, az első órát – szinte teljesen sík terepen – 48.3 km/órás átlagsebességgel tudták le a bringások.

Az első kaptatót (Collado de Ozalba, 5.9 km, 395 méter, átlag 6.6 %-os emelkedés) Arnold Jeannesson teljesítette elsőként Niki Terpstra Alessandro Ballan előtt. A második csúcsmászás (Collado La Hoz, 5.7 km, 435 m, 7.6 %) a pöttyös trikóra hajtó francia David Moncoutie-nak sikerült a legjobban, mögötte Jeannesson következett.

A legnagyobb feltűnést azonban nem ez keltette, hanem hogy a második tetőponton Alberto Contador gördült át harmadikként, és egy sprinthajrát megnyerve hamarosan érzékeltette: ma előzésre készül az összetettben!

Tizenhat kilométerrel a cél előtt, már az utolsó hosszú emelkedőre készülődvén a két éllovasnak, Contadornak és a vele tartó Paolo Tiralongónak 1:50 percnyi előnye volt az addigi önmagához képest szerdán meglehetősen halovány Joaquim Rodríguez előtt, és a különbség csak nőtt és nőtt.

A célhoz vezető utolsó, hosszú emelkedőn Alejandro Valverde honfitársa után iramodott, és bár hat másodpercnyire meg is közelítette, utolérnie nem sikerült: Contador ünnepelhetett – a spanyol versenyző először nyert szakaszt az idei Vueltán.

Rodríguez 2:38 perc hátránnyal tizedikként haladt át a célvonalon, így 13 szakasz után át kellett engednie az összetettbeli első helyet, sőt immár csak a harmadik pozíció az övé a piros trikó pillanatnyi birtokosa, Contador, valamint Valverde mögött.

VUELTA A ESPANA
17. SZAKASZ (Santander–Fuente Dé, 187.3 km)
1. Alberto Contador (spanyol, Saxo Bank-Tinkoff Bank) 4:29:20
2. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar Team) 6 mp h.
3. Sergio Luis Montoya (spanyol, Movistar Team) a. i.
4. Gorka Verdugo (spanyol, Euskaltel-Euskadi) a. i.
5. Rinaldo Nocentini (olasz, AG2R La Mondiale) 19 mp h.
6. Jan Bakelants (belga, Radioshack-Nissan) 55 mp h.
7. Benat Elorriaga (spanyol, Movistar Team) 1:13 p h.
8. Alexandre Geniez (francia, Argos-Shimano) 1:40 p h.
9. Paolo Tiralongo (olasz, Astana Pro Team) 2:13 p h.
10. Joaquim Rodríguez (spanyol, Katusha Team) 2:38 p h.
AZ ÖSSZETETT ÉLCSOPORTJA
1. Alberto Contador (spanyol, Saxo Bank-Tinkoff Bank) 68:07:54
2. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar Team) 1:52 p h.
3. Joaquim Rodríguez (spanyol, Katusha Team) 2:28 p h.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik