Vuelta: Contador méltó búcsúja; Froome a nagy nyertes

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2017.09.09. 18:45
null
Alberto Contador nyerte a legkeményebb hegyi szakaszt a Vueltán (Fotó: AFP)
Az éllovas Chris Froome kibírta az országúti kerékpározás legkegyetlenebb hegyét, az Anglirut a Spanyol körverseny (Vuelta) szombati, 20. szakaszán, így vasárnap már csak célba kell érnie, hogy történelmi duplázást hajtson végre. A részsikert Alberto Contador könyvelhette el, aki így méltóképpen búcsúzott el a sportágtól.

 

Korábban mindössze két francia kerekesnek, Jacques Anquetilnek 1963-ban és Bernard Hinault-nak 1978-ban sikerült ugyanabban az évben megnyernie a Tour de France-t és a Vuelta a Espanát, de akkor még utóbbit az év elején rendezték. A spanyolországi viadal 1995-től alig egy hónappal a Tour zárását követően, augusztus végén rajtol, azóta senkinek nem jött össze ez a bravúr. A brit bringás négy Tour de France-diadala után az ötödik háromhetes versenyén győzhet.

A Corvera de Asturias és Alto de L'Angliru közötti 117.5 kilométeres etapon három hegy magasodott a mezőny előtt, az első két, egyaránt első kategóriás emelkedőn a második helyen álló Vincenzo Nibali csapata diktálta a tempót, ezt együtt teljesítették a legjobbak. Az utolsó lejtmenetben viszont bukott a viadal 2010-es olasz bajnoka, aki azonban még a legendás, egyben rettegett Angliru előtt utolérte a főmezőnyt.

A kiemelt kategóriás Angliru tetejére vezető 12.5 kilométeres út átlagos meredeksége több mint tízszázalékos, az utolsó hat kilométeré viszont 13 százalék feletti, továbbá van olyan része, ahol közel 24 százalékos. Rögtön a kaptató lábánál ritmust váltott és ellépett az ötödik Alberto Contador, aki a vasárnapi befutó után szögre akasztja a bukósisakot. A Vuelta háromszoros bajnokának célja az volt, hogy egy újabb legendás szakaszgyőzelemmel dobogós pozícióba küzdje fel magát, s így búcsúzzon rajongóitól. Előbbi összejött neki, így utoljára a tőle megszokott pisztolylövéssel ünnepelhetett a célban, utóbbi viszont nem. Hiába ért fel éppúgy elsőként az Anglirura, mint 2008-ban pályafutása első Vuelta-etapsikerekor, a dobogóért harcoló riválisaival szemben fennálló több mint egyperces hátrányát nem tudta ledolgozni. Csak a holland Wilco Keldermant előzte meg, azaz negyedikként zár, azonban az idei Vueltán így is övé lett az első spanyol szakaszgyőzelem.

A korábban a Tour de France-t és a Giro d'Italiát is kétszer megnyerő Contadort üldöző alig néhány fős főmezőny is darabjaira hullott az utolsó kilométereken, melyeket Froome és legjobb segítője, a holland Woet Poels bírt a legjobban. Őket az orosz Ilnur Zakarin követte, aki Keldermant megelőzve a harmadik helyre jött fel összetettben, ezáltal pályafutása során először állhat dobogóra háromhetes viadalon. Nibali 51 másodperces hátránnyal ért célba, így megtartotta második helyét, azaz tizedik alkalommal lesz érmes háromhetes versenyen, ebből négyszer diadalmaskodott.

Az utolsó etapon rendszerint már nem változik a végső sorrend, csak a szakaszgyőzelemért harcolnak a sprinterek. A vasárnapi utolsó szakaszon az Arroyomolinos és Madrid közötti 117.6 kilométer vár a mezőnyre.

VUELTA
20. SZAKASZ, Corvera de Asturias–Alto de L'Angliru, 117.5 km, hegyi befutó:

1. Alberto Contador (spanyol, Trek-Segafredo) 3:31.33 óra
2. Woet Poels (holland, Sky) 17 mp hátrány
3. Chris Froome (brit, Sky) azonos idővel
4. Ilnur Zakarin (orosz, Katyusa Alpecin) 35 mp h.
...6. Vincenzo Nibali (olasz, Bahrain-Merida) 51 mp h.
...8. Wilco Kelderman (holland, Sunweb) 1:11 p h.

Az összetett élcsoportja:
1. Froome 79:23.37 óra
2. Nibali 2.15 perc hátrány
3. Zakarin 2.51 p h.
4. Contador 3.11 p h.
5. Kelderman 3.15 p h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik