Tour: Pogacar megérkezett a csúcsra a magyar kapitány szerint

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.09.21. 12:28
null
Dér Zsolt szerint megtörtént a vérfrissítés, megérkeztek a fiatalok és kezdik átvenni a hatalmat (Fotó: AFP)
Tadej Pogacar megérkezett a csúcsra a Tour de France megnyerésével a magyar országúti kerékpárosok szövetségi kapitánya, Dér Zsolt szerint.

 

Dér Zsolt az M4 Sport Sporthíradójában hétfőn kiemelte: a szlovén versenyző – aki épp ma ünnepli 22. születésnapját – a Vuelta a Espanán tavaly összetettben elért harmadik helye és három szakaszsikere után még egy lépcsőfokkal feljebb lépett azzal, hogy megszerezte a sárga trikót és három etapon diadalmaskodott a vasárnap zárult francia háromhetes körversenyen.

„Ezzel berobbant a köztudatba, megérkezett a csúcsra” – mondta a szövetségi kapitány, aki meglepetésnek nevezte a fordulatot, ahogy az utolsó előtti szakaszon, a szombati időfutamon eldőlt az elsőség sorsa.

„Mindvégig mindenki azt hitte, hogy Roglic fog nyerni, az egész verseny ennek irányába haladt, a Jumbo-Visma kontrollálta a viadalt” – fogalmazott Dér Zsolt, rámutatva: mivel a holland csapat erős sorral rendelkezett, alakíthatta volna másképp is a történéseket:

„Pogacarral számoltak is meg nem is, tudták, hogy nagyon jó, viszont nekem folyamatosan az volt a benyomásom, hogy Roglic kicsit úgy néz Pogacarra, mintha ő lenne a nagy testvér, Pogacar pedig a kis testvér, aki még ráér nyerni majd valamikor.”

Kiemelte: a két szlovén jó barátságot ápol, és Roglic nem tekintette annyira ellenfélnek honfitársát, hogy a hegyekben megpróbáljon ellene pluszidőt szerezni akkor, amikor tudott volna. Szerinte ott hibázott a Jumbo-Visma, amikor engedte közelebb zárkózni Pogacart az oldalszeles szakaszon összeszedett 1:21 perces hátrányából, és bár a 44 másodperces különbséget később 57 másodpercre tornázta Roglic, az időfutamra nem volt elég neki ekkora előny.

Dér Zsolt kitért rá, hogy bár Szlovénia kis ország, arányaiban sok jó kerékpárosa van évekre visszamenőleg, és most már néhányan valóban kimagaslóak a nemzetközi mezőnyben. Hangsúlyozta: a Tour de Hongrie-győztes Valter Attila, illetve a szintén world tour versenyző Peák Barnabás ugyanannak a generációnak a tagja, mint Pogacar vagy a Tour de France-on szakaszt nyerő, U23-as világbajnok svájci Marc Hirschi.

„Megtörtént a vérfrissítés, megérkeztek a fiatalok és kezdik átvenni a hatalmat, uralni a sportot. Bármi elképzelhető, remélem, hogy a magyarok is hasonló meglepetéseket fognak szerezni” – mondta, megemlítve még: a hazai bringások közül most sokan szerepelnek külföldi csapatoknál, ami korábban nem volt jellemző.

A három nap múlva kezdődő, a járványhelyzet miatt rendhagyó imolai országúti világbajnokságot illetően elmondta: a „brutális hegyi pályán” a férfiak mezőnyversenyében – amelyben Valter képviseli a magyar színeket – Pogacart a nagy esélyesek közé sorolja. Peák Barnabás és Filutás Viktor az időfutamban, Vas Kata Blanka a mezőnyversenyen indul.

TOUR DE FRANCE 2020
AZ ÖSSZETETT VÉGEREDMÉNYE

1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 87:20:05 óra
2. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 59 mp hátrány
3. Richie Porte (ausztrál, Trek-Segafredo) 3:30 p h.
4. Mikel Landa (spanyol, Bahrain-McLaren) 5:58 p h.
5. Enric Mas (spanyol, Movistar) 6:07 p h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik