Tour: Pinot nyert a Tourmalet-n, nőtt Alaphilippe előnye

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2019.07.20. 18:01
null
Kettős francia sikert hozott a Tourmalet hegyi befutója (Fotó: AFP)
Thibaut Pinot nyerte a hegyi befutót a legendás Tourmalet-n a Tour de France országúti kerékpáros körverseny szombati, 14. szakaszán. A másodikként célba érő Julian Alaphilippe növelte előnyét összetettben.

A Tarbesből induló 117.5 kilométer során egy negyedik és egy első kategóriás emelkedő, illetve egy gyorsasági részhajrá várt a mezőnyre, majd következett a hegyi befutó a legendás Tourmalet-n.

Az etap elején – amelyet Christian Prudhomme versenyigazgató autójából tekintett meg Emmanuel Macron francia államfő – Vincenzo Nibali támadása után 17 fős szökevénycsoport alakult ki, benne a zöld trikós Peter Sagannal és a pöttyös trikós Tim Wellensszel. A boly a második hegyen, a Col du Souloron szétszakadt, a csúcsra Wellens ért fel először Nibali előtt. A mezőnyt a Movistar diktálta tempó rostálta meg, amelyet nem bírt például Romain Bardet sem.

Hosszú és helyenként technikás lejtmenet, majd enyhén emelkedő rész után következett a záró, 19 kilométer hosszú és 7.4 százalékos átlagos meredekségű hegymenet, amely során 711 méterről 2115 méterre tekertek fel a versenyzők.

A Tourmalet lábánál még három szökevény volt elöl, míg az egész szakaszon le-lemaradó Adam Yates leszakadt az esélyeseket magában foglaló mintegy 30 fős főmezőnytől, amely előtt hamarosan már csak Elie Gesbert tekert egyedül félperces előnnyel. Őt tíz kilométerrel a cél előtt fogta be a Movistar vezette csoport, míg Nairo Quintana nem bírta a csapata diktálta tempót.

A hegymenetben az Ineos, majd a Jumbo-Visma diktálta az iramot, az élboly pedig egyre fogyatkozott.

Az utolsó kilométerhez érkezve a címvédő Geraint Thomas leszakadt riválisaitól, a céltól háromszáz méterre meginduló Pinot pedig megnyerte a szakaszt. A kettős francia sikerről a sárga trikós Alaphilippe gondoskodott – ezzel két perc fölé növelte előnyét Thomasszal szemben –, az összetettben is harmadik holland Steven Kruijswijk vele azonos idővel ért célba.

A hétfői szünnap előtt a Limoux és Foix Prat d'Albis közötti 185 kilométer és hegyi befutó vár a mezőnyre, amely összesen 3460 kilométert teljesít a jövő vasárnapi, párizsi befutóig.

TOUR DE FRANCE
14. szakasz, Tarbes-Tourmalet, 117.5 km, hegyi befutó

1. Thibaut Pinot (francia, Groupama-FDJ) 3:10:20 óra
2. Julian Alaphilippe (francia, Deceuninck – Quick-Step) 6 másodperc hátrány
3. Steven Kruijswijk (holland, Jumbo-Visma) azonos idővel
4. Emanuel Buchmann (német, Bora-Hangsrohe) 8 mp h.
5. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos) a. i.

8. Geraint Thomas (brit, Ineos) 36 mp h.

Az összetett élcsoportja
1. Alaphilippe 56:11:29 óra
2. Thomas 2:02 perc hátrány
3. Kruijswijk 2:14 p h.
4. Bernal 3:00 p h.
5. Buchmann 3:12 p h.
6. Pinot a. i.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik