Tour de Hongrie: nem lett lett siker, Bárta a prológ győztese

KOHÁN GERGELYKOHÁN GERGELY
Vágólapra másolva!
2019.06.11. 18:46
null
A legvégén lopta el a győzelmet Jan Bárta a rövidke prológon a siófoki hőségben (Fotó: Tour de Hongrie/Halmágyi Zsolt/tdh.hu)
A legvégén lopta el a győzelmet Jan Bárta a rövidke prológon a siófoki hőségben. A legjobb magyar az Alberto Contador és Ivan Basso fémjelezte Kometa legújabb igazolása, Dina Márton lett.

 

Valószínűleg nemcsak Eisenkrammer Károly főszervező, de mindenki más is azért imádkozott a Tour de Hongrie keddi, siófoki prológja előtt, hogy ne ismétlődjön meg az, ami tavaly, vagyis hogy rögtön kezdésként rászakadjon az ég a Magyar körverseny mezőnyére.

Nos, ettől ezúttal nem kellett tartani – mi több, kicsit át is esett az időjárás a ló túloldalára…

Dina Márton, a prológ legjobb magyarja

„Nem számítottam rá, hogy legjobb magyarként zárom a prológot – fájt is egy kicsit a tekerés, de ez normális ilyenkor. A legfontosabb, hogy jó eredményt érjen el a csapat, ami pedig engem illet, ha nyerni akarok, a fehér trikót is el kell vinnem!”

Rekkenő, 30 fok feletti hőség uralkodott ugyanis a Balaton déli partján, ilyenkor pedig még négy kilométer letekerése sem feltétlenül esik jól – ennyi volt ugyanis a 40. Tour de Hongrie prológja. Aztán más kérdés, könnyen lehet, később visszasírja még a mezőny ezt a mindössze négy kilométert, hiszen egész hétre hasonló időt jósolnak – mi több, szerdától hőségriadó lesz érvényben –, márpedig az Alföldön letekerni kétszáz kilométert, vagy a Kékestetőre felkaptatni ilyen hőségben minden, csak nem leányálom…

Mindenesetre úgy tűnik, Siófok az aktuális időjárástól függetlenül minden évben képes produkálni valami hamisítatlan „hungarikumot”: tavaly a versenyterületre bekolbászoló, a célvonalon papucsban áttekerő bácsi lopta el a showt, míg az idén egy fehér Suzuki tolatott ki az útra valamelyik házból, az érkező versenyzőkkel szemben…

Az ilyenekkel persze nem nagyon lehet mit csinálni, és szerencsére nem is erről marad emlékezetes a szakasz, hanem arról, hogy remek versenyt hozott. Nagyon sokáig úgy tűnt, meglesz a Magyar körverseny csaknem százéves történetének első lett szakaszgyőztese, ám az utolsó pillanatban érkezett a cseh Jan Bárta, aki érzékelhetetlenül apró, mindössze 34 századmásodperces különbséggel ellopta a sikert Krists Neilandstól, így rajta lesz a sárga trikó a szerdai első szakaszon.

A magyarok közül a két sportági legenda, az Alberto Contador és Ivan Basso fémjelezte Kometa legújabb igazolása, Dina Márton teljesített a legjobban, 14.-ként ért célba, így ő a fehér trikót viselheti szerdán.

Ivan Basso, kétszeres Giro-győztes, a Kometa Cycling Team sportigazgatója

– Lassan már hazajár Magyarországra…
Igen, nagyon szeretek itt lenni. Hétfő éjszaka érkeztem Budapestre, onnan jöttem át kedd délelőtt Siófokra, remekül érzem magam!
A szezon egyik, ha nem a legfontosabb versenye ez számukra.
Az egész idei versenynaptárunk egyik legfontosabb versenye! Éppen ezért külön öröm, hogy a legerősebb csapatunkkal érkezhettünk, jó formában, nagy reményekkel.
Milyen eredménnyel lenne elégedett?
Alapvetően fiatal a csapatunk, a mezőny meg erős, de bízom egy jó összetett eredményben, elsősorban Pedro López révén, illetve a szakaszgyőzelemben Michele Gazzoli és Antonio Puppio révén. És természetesen Dina Marci is nagyon motivált, látszik rajta, nagyon bizonyítani szeretne hazai közönség előtt!
– Hogy látja, beilleszkedett már a csapatba?
– Abszolút, nagyon boldog, jól érzi magát, most pedig különösen feldobja, hogy az új csapatában először itthon versenyezhet, és mutathatja meg magát a nagyvilágnak.
Legutóbb azt mondta, az álmuk, hogy a jövő évi, Budapestről rajtoló Giro d'Italián részt vehessenek – egy jó eredmény talán közelebb hozhatná ezt.
Nagyon keményen dolgoztunk az elmúlt hetekben, igyekszünk a legjobbunkat nyújtani. Próbálunk nem betarthatatlan ígéreteket tenni, mert a kerékpársporban sosem mehetsz biztosra, de az elmúlt három évben töretlenül fejlődünk, úgyhogy minden okunk megvan a bizakodásra!

40. TOUR DE HONGRIE
Prológ (egyéni időfutam, Siófok–Siófok, 4 km):
1. Jan Bárta (cseh, Elkov-Author) 4:17.20 perc, 2. Neilands (lett, Israel Cycling Academy) 0.34 másodperc hátrány, 3. Brozyna (lengyel, CCC Dev. Team) 2.09 mp h., …14. Dina Márton (Kometa Cycling Team)

Következik: 1. szakasz (Velence–Esztergom, 194 km)

Együtt tekertek

A Magyar körverseny siófoki prológja előtt egy VIP-futamot is rendeztek a négy kilométeres pályán, amelyen többek között az immár a magyar rövid pályás gyorskorcsolyázó olimpiai keretet erősítő Krueger Cole és öccse, az olimpiai ezüstérmes John-Henry; valamint ökölvívó olimpiai és világbajnokunk, Kovács István is elindult. Utolsóként nagy üdvrivalgás közepette Ivan Basso is nyeregbe pattant, a kétszeres Giro-győztes olasz ikon kvázi felvezette a „rendes” versenyt – végül „Kokóval” karöltve együtt tekertek be a célba. És szerdán is lehet tekerni Bassóval, ami nyilván életre szóló élmény: aki szeretné, az olasz sztárral együtt teheti meg az első etap előtt Pilismarótról rajtoló AmaTour Pilis nyolc kilométerét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik