Tour de Hongrie: Basso és Contador jó szereplést vár a csapattól

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2018.08.13. 16:02
Csapatától jó szereplést vár a kedden rajtoló Tour de Hongrie országúti kerékpáros-körversenyen a kétszeres Giro d'Italia-győztes Ivan Basso, aki tulajdonosi minőségében érkezett a hatnapos viadalra.

A 2006-os és 2010-es olasz körversenyen bajnok olasz sportember – aki a magyar viadalon szereplő Polartec-Kometa spanyol-olasz csapat társtulajdonosa Alberto Contadorral, a sportág legendás alakjával közösen – kiemelte, fiatal csapata jó eredmények után várja a Tour de Hongrie-t.

„Egy álom beteljesülése a csapat, amely olyan értéketeket képvisel, akárcsak maga a Kometa – szögezte le a jelenlegi formájában egy éve működő Polartecről. – A győzelem a legfontosabb egy versenyen, de nem csupán ez a lényeges. Olyan sportolókat szeretnénk nevelni, akik helyesen gondolkodnak, és helyesen élik az életüket. A feladatom Albertóval és a csapattal együtt az, hogy ezeket az értékeket képviseljük, és megerősítsük a továbbiakban is.”

Az MTI kérdésére leszögezte, még túlzottan optimista hozzáállás lenne együttesét a világelit olyan sikeres csapataihoz hasonlítani, mint a legutóbbi négy háromhetes viadalt megnyerő Sky, vagy épp a Trek-Segafredo.

„Kontinentális klubként is olyan munkával éljük a mindennapjainkat, mint a Sky vagy bármely más kiemelkedő World Tour-csapat, amelyekhez vagy akár a prokontinentális csapatokhoz hasonlítva is csupán anyagi lehetőségeinket és a versenynaptárat tekintve vannak különbségek” – fejtette ki.

A csütörtökön Magyarországra érkező, hét háromhetes viadalon győztes Alberto Contador videoüzenetében elmondta: bízik csapata jó szereplésében, és örül, hogy a Kometa lehetővé tette: együttese indulhasson a magyar körversenyen.

Giacomo Pedranzini, a Kometa ügyvezető igazgatója felidézte, két évvel ezelőtt találkozott Ivan Bassóval, amikor ő befejezte a profi sportot, és támogatókat keresett egy jó projekthez.

„Sok közös van bennünk, mindketten álmodozók vagyunk. Ivan fiatal kerékpároscsapatról álmodozott, a kerékpársport megújításáról jó emberekkel, jó sportolókkal és talán a jövő bajnokaival. Én is folyamatosan álmodom, s azon dolgozom, hogy a Kometa sikeres és elismert márka legyen világszerte” – fogalmazott.

A Tour de Hongrie-n hét hazai versenyzővel induló – a Kometa által szintén támogatott – Pannon Cycling Team tulajdonosa, Bátorfi Béla kiemelte, a legjobb magyar csapat és a legjobb hazai versenyző díját is szeretnék bezsebelni a vasárnapig tartó Tour de Hongrie-n.

„A tavaly őszi alapítás óta a magyar kerékpársportnak a világ élvonalába emeléséről álmodozom. Egy-két éven belül prokontinentális szintre szeretnénk lépni, a távoli cél pedig a World Tour-kategória elérése és egy háromhetes versenyen való részvétel” – mondta. Hozzátette, utóbbihoz vagy arra lenne szükség, hogy Magyarország pályázzon valamelyik nagy körverseny (Tour de France, Giro d'Italia vagy Vuelta a Espana) első néhány szakaszának megrendezésére, így prokontinentális csapatként meghívót kapjon a viadalra a Pannon Cycling Team, vagy kivívja a World Tour-csapat státuszát, ezáltal alanyi jogon indulhasson.

Sárfalvi Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára leszögezte: Ivan Basso és Alberto Contador óriási sportemberek, magyarországi látogatásuk nagy lökést adhat a hazai kerékpársportnak, és egy lépés lehet a nagy álom felé, amely egy magyar csapat részvétele például a Tour de France-on.

Kiemelte, az, hogy az M4 Sport élő közvetítései mellett először lesz látható napi egyórás összefoglaló a viadalról az Eurosport 2 csatornán, fontos lépés az országimázs szempontjából.

A 2018-as Tour de Hongrie útvonala
Kedd:
prológ, egyéni időfutam, Siófok, 4 km
Szerda: 1. szakasz, Balatonalmádi–Keszthely, 160 km
Csütörtök: 2. szakasz, Velence–Székesfehérvár, 170 km
Péntek: 3. szakasz, Cegléd–Hajdúszoboszló, 210 km
Szombat: 4. szakasz, Karcag–Miskolc, 178 km
vasárnap: 5. szakasz, Kazincbarcika–Kazincbarcika, 127 km

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik