Tour de France: holland siker, Teunissené az első szakasz

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2019.07.06. 18:18
null
A 26 éves Teunissen először ünnepelhetett szakaszsikert Grand Tour-viadalon (Fotó: AFP)
A holland Mike Teunissen nyerte meg a Tour de France országúti kerékpáros-körverseny első szakaszát szombaton.

 

A 106. francia körverseny nyitó szakasza Brüsszelből indult, és 194.5 kilométer megtétele után ott is ért véget. Az etapon egy harmadik és egy negyedik kategóriás emelkedő, valamint egy gyorsasági részhajrá várt a mezőnyre.

A brüsszeli főtéren tekintette meg az első szakasz indítását Fülöp belga király.

A lassú rajtnál Christian Prudhomme versenyigazgató kocsijában ott volt Eddy Merckx, minden idők egyik legeredményesebb kerékpárosa, aki ötven éve, 1969-ben nyerte meg először a francia körversenyt, amelyen később még négyszer diadalmaskodott.

Az éles rajt után négyfős szökevénycsoport tekert el, benne az olimpiai bajnok Greg van Avermaettal. A belga versenyző elvitte a harmadik kategóriás emelkedőt – ezzel ő lesz a pöttyös trikó első viselője –, majd visszacsorgott a mezőnybe. Három társát pedig – bár három perc feletti előnyük is volt – hetven kilométerrel a cél előtt befogták.

A gyorsasági részhajrát a pontverseny hatszoros győztese, a szlovák Peter Sagan vitte el.

Az utolsó hatvan kilométerre bátor egyedüli szökésre vállalkozott a francia Stéphane Rossetto, ám utolérték a záró tíz kilométerre fordulva. Az összetett esélyesek közül a dán Jakob Fuglsang esett az utolsó húsz kilométeren belül, és a jobb könyöke sérült meg, majd a cél előtt 1.6 kilométerrel nagyobb bukás szakította szét a sprintervonatokat. Ez legkevésbé Mike Teunissent zavarta meg: a Jumbo-Visma holland bringása a hajrában centikkel előzte meg Sagant. Harmadikként az ausztrál Caleb Ewan ért célba.

A 26 éves Teunissen először ünnepelhetett szakaszsikert Grand Tour-viadalon. Ő öltheti magára az Atomiumot mintázó egyedi sárga trikót a vasárnapi brüsszeli csapatidőfutamon: a 27.6 kilométeres etap a Királyi palotától rajtol, és az Atomiumnál zárul. A mezőny összesen 3460 kilométert teljesít a július 28-i párizsi befutóig.

KERÉKPÁR
TOUR DE FRANCE, 1. SZAKASZ, BRÜSSZEL–BRÜSSZEL, 194.5 KM
1. Mike Teunissen (holland, Jumbo-Visma) 4:22:47 óra
2. Peter Sagan (szlovák, Bora-Hangsrohe) azonos idővel
3. Caleb Ewan (ausztrál, Lotto-Soudal) a. i.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik