„A lábaimban megvan a szükséges erő, alig várom már a szombati szakaszt” (Fotó: AFP)

 

A francia kerekes a viadal első hetén nagyszerűen versenyzett, az emelkedőkön erős volt, és a könnyűnek tűnő hétfői sík szakaszt 20 másodperces előnnyel kezdte meg a címvédő Geraint Thomasszal szemben. A Saint-Flour és Albi közötti 217.5 kilométeres etapon azonban 34 kilométerrel a cél előtt csapatával – és több, az összetettben is esélyes versenytársával együtt – figyelmetlen volt, amikor a sárga trikós Julian Alaphilippe a nagy oldalszélben tempót váltott a főmezőny elején. Pinot leszakadt, és végül 1:40 perc hátránnyal ért célba honfitársa és Thomas mögött.

„Frusztrált vagyok, dühös, haragos – nyilatkozta szerda reggel az összetett 11. helyére visszacsúszó hazai kedvenc, hozzátéve ugyanakkor, hogy erősnek érzi magát, és a hegyekben támadni fog. – A lábaimban megvan a szükséges erő, alig várom már a szombati szakaszt.”

A keddi szünnap után szerdán az Albi és Toulouse közötti 167 km-es sík szakaszt teljesíti a mezőny, mely csütörtöktől a Pireneusokban teker. Pinot várhatóan már aznap támadhat a két komolyabb emelkedővel nehezített, Toulouse és Bagneres-de-Bigorre közötti 210 km-es szakaszon, amire szüksége lesz, mert a pénteki nap megint nem neki kedvez. A 27 kilométeres egyéni időfutamon ugyanis minden bizonnyal nőni fog a hátránya Thomasszal szemben.

Pinot a nyilatkozata alapján a szombati napon lát nagy esélyt arra, hogy a különbségen komolyan faragjon, amikor a Tarbes-ból induló 117 kilométeres etap a legendás Tourmalet csúcson zárul. A 2115 méter magasan fekvő célig 19 kilométeres, 7.4 százalékos emelkedőt kell leküzdenie a versenyzőknek, akiknek azt megelőzően ráadásul a Col de Soulor hegy 12 kilométeres, 7.8 százalékos meredekségű kaptatóját is meg kell mászniuk.

A francia sportoló helyzete nem kedvező, de a jövő vasárnapi zárásig még a szombati „királyetapon” kívül is több olyan szakasz van, melyen támadhat, a kerekesek ugyanis még vasárnap is a Pireneus hegyei között tekernek, az utolsó héten pedig az Alpokban csütörtökön, pénteken és szombaton is kemény hegyi szakaszokat kell teljesíteniük.

„Ne írják még meg a nekrológunkat. Látják majd még néhányszor ezen a versenyen is a zseniális Thibaut Pinot-t” – nyilatkozta Marc Madiot, a Groupama-FDJ csapat vezetője.

TOUR DE FRANCE
10. szakasz, Saint-Flour–Albi, 217.5 km

1. Wout van Aert (belga, Jumbo-Visma) 4:49:39 óra
2. Elia Viviani (olasz, Deceuninck-Quick-Step) azonos idővel
3. Caleb Ewan (ausztrál, Lotto-Soudal) a. i.

Az összetett élcsoportja
1. Julian Alaphilippe (francia, Deceuninck–Quick-Step) 43:27:15 óra
2. Geraint Thomas (brit, Ineos) 1:12 perc hátrány
3. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos) 1:16 p h.