Tour de France: megvan az idei első olasz szakaszgyőzelem

Vágólapra másolva!
2013.07.13. 17:08
null
Matteo Trentin maga sem hitte el, hogy megnyerte a szakaszt (Fotó: Action Images)
Sprintbefutót követően Matteo Trentin, az Omega csapat profi győzelemmel eddig nem rendelkező olasz bringása nyerte meg a francia kerékpáros körverseny, a Tour de France 14. szakaszát szombaton. Ez az idei Tour első olasz szakaszgyőzelme. Az összetettben vezető Chris Froome a több mint hétperces lemaradással érkező mezőnnyel ért be a célba, és megőrizte nagyjából két és félperces előnyét.


Az első hatvan kilométeren hatalmas tempóban haladt a karaván, az élen haladók átlagsebessége csaknem 50 km/h volt – mintha csak minél előbb túl akartak volna lenni a versenyzők ezen a napon, hogy már a vasárnapi francia nemzeti ünnepre összpontosíthassanak. Annak keretében elsősorban természetesen a rettegett Mont Ventoux megmászására.

De maradjunk a szombatnál: Lars Bak (Lotto Belisol), Jens Voigt (Radioshack-Leopard) és Blel Kadri (Ag2r-La Mondiale) meglépett a többiektől, előnyük gyorsan harminc másodperc fölé nőtt, az üldözők azonban kapcsoltak, előbb Christophe Le Mevel (Cofidis) és a francia bajnok Arthur Vichot (FDJ.fr), majd újabb tizennégy bringás csatlakozott hozzájuk.

Az utolsó lyoni emelkedő (Fotó: Action Images)
Az utolsó lyoni emelkedő (Fotó: Action Images)

A Team Sky sem szakadt le, de a csapat legalább ilyen fontos másik célja az volt, hogy az összetettben vezető Chris Froome-ot távol tartsa a zűrös szituációktól. Közben szép lassan felbukkantak a combosabb emelkedők, az elsőt Simon Geschke (Argos-Shimano) húzta be.

Ezen a napon két 3-as és öt 4-es erősségű kaptató várt a mezőnyre – egy kivétellel mind a táv második felében –, de ez a hegyi versenyben vezető Pierre Rolland-t nem hozta lázba, a jelek szerint ő is tartalékolt a vasárnap alpesi megpróbáltatásaira. A franciák így is örülhettek, Blel Kadri két magaslaton is elsőként haladt át.

Túl a táv felén 2:11 perc volt a szökevények előnye, amely csak nőtt és nőtt, 42 kilométerrel a vége előtt már 5:12-nél tartott a számláló. Johnny Hoogerland (Quick Step) és Damiano Cunego (Lampre) közös erővel nekilátott a különbség csökkentéséhez, amit azért is tehettek eredményesen, mert a sprintbefutóra készülő, immár Lyon külvárosában tekerő szökevények elkezdtek taktikázni.

Egy idő után Julien Simon robbantott, egyedül mászta meg az utolsó emelkedőt, a tetőponton 25 másodperces előnnyel haladt át, ebből kellett volna valamennyit megőrizni az ereszkedés során ahhoz, hogy megszülessen az idei Tour első francia szakaszgyőzelme. A lelkes francia szurkolók övezte hosszú célegyenesbe még elsőként fordult be, de erejét a magányos hajrá, a szökevénycsoport „hátba vágta”, és a célvonalon végül az olasz Matteo Trentin haladt át elsőként, az utolsó métereken megelőzve a svájci Michael Albasinit.

Trentin profiként először nyert, és az ő nevéhez fűződik az idei Tour első olasz szakaszgyőzelme. Az élbollyal beérkezők közül az amerikai Andrew Talansky az összetettben feljött a 12. helyre. A mezőnyben taktikusan megbúvó, 7:17 perces hátránnyal beérő Froome megőrizte nagyjából két és fél perces előnyét az összetettben.

TOUR DE FRANCE
14. SZAKASZ (Saint-Pourçain-sur-Sioule–Lyon, 191 km)

1. Matteo Trentin (olasz, Omega Pharma-Quick Step) 4:15:11
2. Michael Albasini (svájci, Orica-GreenEdge) azonos idő
3. Andrew Talansky (amerikai, Garmin-Sharp) a. i.
4. José Joaquín Rojas Gil (spanyol, Movistar Team) a. i.
5. Egoitz Garcia Echeguibel (spanyol, Cofidis, Solutions Credits) a. i.
6. Lars Ytting Bak (dán, Lotto Belisol) a. i.
7. Simon Geschke (német, Team Argos-Shimano) a. i.
8. Arthur Vichot (francia, FDJ.fr) a. i.
9. Pavel Brutt (orosz, Katyusa) a. i.
10. Cyril Gautier (francia, Team Europcar) a. i.

AZ ÖSSZETETT ÉLCSOPORTJA
1. Christopher Froome (brit, Sky Procycling) 55:22:58
2. Bauke Mollema (holland, Belkin Pro Cycling Team) 2:28 perc hátrány
3. Alberto Contador Velasco (spanyol, Team Saxo-Tinkoff) 2:45 p h.
4. Roman Kreuziger (cseh, Team Saxo-Tinkoff) 2:48 p h.
5. Laurens Ten Dam (holland, Belkin Pro Cycling Team) 3:01 p h.
6. Jakob Fuglsang (dán, Asztana Pro Team) 4:39 p h.
7. Michal Kwiatkowski (lengyel, Omega Pharma-Quick Step) 4:44 p h.
8. Nairo Alexander Quintana Rojas (kolumbiai, Movistar Team) 5:18 p h.
9. Jean-Christophe Péraud (francia, AG2R La Mondiale) 5:39 p h.
10. Joaquím Rodríguez Oliver (spanyol, Katyusa) 5:48 p h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik