Daryl Impey szakaszt nyert a Tour de France-on (Fotó: AFP)

 

 
A 2019-ES TOUR DE FRANCE PROGRAMJA

A Saint-Étienne és Brioude közötti 170.5 kilométeres etapon egy gyorsasági részhajrá, valamint egy első és két harmadik kategóriás emelkedő megmászása várt a kerékpárosokra. Már korán kialakult egy 15 fős szökevénycsoport, amely 14 perc feletti előnyt dolgozott ki. Az élboly az utolsó lejtmenetre már több részre szakadt.

A szakaszsikerért végül ketten sprinteltek, a dél-afrikai bajnok Daryl Impey maga mögé utasította a belga Tiesj Benootot. A Mitchelton-Scott 34 esztendős versenyzője a 2013-as csapatidőfutam után másodszor ünnepelhetett szakaszgyőzelmet a francia körversenyen.

A harmadik helyet a szlovén Jan Tratnik szerezte meg.

Az összetett esélyeseket magában foglaló főmezőny 16:25 perc lemaradással érkezett meg, így a francia Julian Alaphilippe a Bastille ostromára emlékező nemzeti ünnepen megőrizte a sárga trikót.

A szakasz krónikájához hozzátartozik, hogy a CCC olasz kerekese, Alessandro De Marchi hatalmasat bukott, és kórházba szállították.

A keddi szünnap előtt a Saint-Flour és Albi közötti 217.5 kilométer vár a mezőnyre, amely összesen 3460 kilométert teljesít a július 28-i párizsi befutóig.

TOUR DE FRANCE, 2019 
9. szakasz, Saint-Étienne–Brioude, 170.5 km
1. Daryl Impey (dél-afrikai, Mitchelton-Scott) 4:03:12 óra
2. Tiesj Benoot (belga, Lotto-Soudal) azonos idővel
3. Jan Tratnik (szlovén, Bahrain-Merida) 10 mp hátrány
Az összetett élcsoportja
1. Julian Alaphilippe (francia, Deceuninck–Quick-Step) 38:37:36 óra
2. Giulio Ciccone (olasz, Trek-Segafredo) 23 mp h.
3. Thibaut Pinot (francia, Groupama-FDJ) 53 mp h.