Tour de France: Gaviria győzelemmel kezdett, Froome bukott

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.07. 15:47
null
Gaviria megnyerte élete első Tour de France-szakaszát (Fotó: Le Tour de France/Twitter)
Az élete első Tour de France-án induló kolumbiai Fernando Gaviria nyerte meg a 2018-as francia országúti kerékpáros-körverseny első szakaszát, így természetesen azonnal a sárga trikót is megszerezte. Az összetett esélyesek közül többeknek is rosszul indult a verseny: a címvédő Chris Froome elesett, Nairo Quintana a szakasz végén defektet kapott, és időt veszített.

A nap elején három francia versenyző ment el szökevényként, ám ahogy az várható volt, a mezőny elkapta őket: az előnyük nagyjából 10 kilométerrel a cél előtt fogyott el teljesen.

A végtelenül simának tűnő szakasz azonban egy bukás után bonyolultabbá vált: nagyjából 10 kilométerrel a vége előtt a főmezőny közepén buktak, így a peloton több részre szakadt. Nem sokkal később a címvédő és négyszeres győztes Chris Froome is elesett, így 51 másodpercet veszített az élen megérkezőkhöz képest (akárcsak a bukás miatt szintén kissé lemaradó Richie Porte, Adam Yates páros).

Szintén rosszul járt Nairo Quintana, aki nagyjából három kilométerrel a cél előtt kapott defektet, s így 1:15 perccel lemaradt a riválisaitól, így többek között Tom Dumoulintől és Vincenzo Nibalitól is, akik a sprinterekkel együtt értek be a célba.

A mezőnyhajrából végül az élete első francia körversenyén induló Fernando Gaviria került ki győztesen. A Quick-Step kolumbiai sprintere rendkívül meggyőző volt, így a legnagyobb riválisait – köztük Peter Sagant és Marcel Kittelt is – maga mögé utasította.

A szakasz összefoglalója

Vasárnap a Mouilleron-Saint-Germain és La Roche-sur-Yon közötti 182.5 kilométeres etap vár a mezőnyre.

TOUR DE FRANCE 2018
1. SZAKASZ, NOIRMOUTIER-EN-L'ILE–FONTENAY-LE-COMTE, 201 KM
1. Fernando Gaviria (kolumbiai, Quick-Step Floors) 4:23:32 óra
2. Peter Sagan (szlovák, Bora-Hansgrohe) azonos idővel
3. Marcel Kittel (német, Katyusa-Alpecin) a. i.

AZ ÖSSZETETT ÁLLÁSA
1. Fernando Gaviria 4:23:22 óra
2. Peter Sagan 4 mp hátrány
3. Marcel Kittel 6 mp h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik