A szervezők péntek este a francia viadal Twitter-oldalán jelentették be, hogy megrövidítik a szombati, hegyi befutóval záruló etapot. A mezőny a rossz útviszonyok miatt nem teker fel az első kategóriás, 19.9 kilométer hosszú, 1968 méter magas, átlagban 6 százalékos meredekségű Cormet de Roselend-ra, hanem az albertville-i rajttól egyenesen Val Thorens felé indul majd.

A szakaszt záró, kiemelt kategóriás emelkedő 33.4 kilométeres, átlagosan 5.5 százalékos a meredeksége.

A mezőny már pénteken sem tudta teljesíteni a teljes távot: az eredetileg 126.5 kilométeres etapon a Col de l'Iseran után hatalmas jégeső, majd sárlavina zúdult az útra, és bár hókotrók dolgoztak a megtisztításán, a havas-jeges-saras aszfalton életveszélyes lett volna folytatni a versenyt. A zsűri döntése értelmében így a hegytetőn mért állás jelentette a szakasz végeredményét, a Tignes-ig tartó maradék 35.5 kilométert pedig törölték a távból, és nem hirdettek győztest.

A pénteki versenynapon a kolumbiai Egan Bernal az összetettben megelőzte az addig vezető francia Julian Alaphilippe-et, és átvette tőle a sárga trikót.

Bernal előnye 48 másodperc Alaphilippe és 1 perc 16 másodperc csapattársa, a címvédő brit Geraint Thomas előtt.

A 106. Tour de France vasárnap a Rambouillet és Párizs közötti – elvileg – 128 kilométeres etappal zárul, a cél a hagyományoknak megfelelően a Champs-Élysées-n lesz.